Renessanssikuningaskunnat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Renessanssikuningaskunnat
Kehittäjä Celsius Online
Julkaisija Celsius Online
Julkaistu Ranska lokakuu 2004
Suomi maaliskuu 2009
Lajityyppi MMORPG
Pelimuoto selainpeli
Alusta internet-selain
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Renessanssikuningaskunnat on selainpohjainen roolimoninpeli, joka sijoittuu 1400-luvun Eurooppaan. Pelin on kehittänyt ranskalainen Celsius Online ja peli on käännetty 26 eri kielelle, mukaan lukien suomi. Peliä pelataan internetin välityksellä yhdessä lukuisten muiden pelaajien kanssa, joten se on MMORPG. Renessanssikuningaskunnat on osa pelikokonaisuutta nimeltä De Gloria Regni, johon kuuluu myös kaksi muuta peliä, Alkuasukaskuningaskunnat ja Shogun-kuningaskunnat. Peli ansaitsi Best Free Online RPG 2006 -palkinnon.[1]

Pelin maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renessanssikuningaskunnissa eletään tällä hetkellä vuotta 1464 (peli etenee myös vuosissa).[2] Peli on realistinen eikä sisällä fantasiaa[1]. Pelissä ei ole yksinkertaista päämäärää, vaan jokainen voi pelata peliä kuten itse haluaa. Kaikki poliittiset tapahtumat, kuten sodat, rauhat, lait ja sopimukset riippuvat läänien toiminnasta. Läänejä pelissä on monta, esimerkiksi Ranskassa niitä on kymmeniä, mutta Suomessa tällä hetkellä vain yksi. Jokaisessa läänissä on enintään kuusi kaupunkia, useimmissa vähemmän. Läänejä ja kaupunkeja johtavat pelaajat itse. Läänin johdossa on kahdestatoista pelaajasta muodostuva neuvosto, jonka johtajana toimii kreivi tai herttua. Neuvosto päättää läänin asioista ja määrää sen lait. Neuvosto toimii kaksi kuukautta kerrallaan ja se valitaan vaaleilla erityisellä vaalimekanismilla.

Kuningaskunnissa toimii myös muutama kirkko, joista suurin on ”Pyhä Roomalais-Aristotelinen kirkko”, joka muistuttaa hyvin paljon tosielämän katolista kirkkoa. Jokaisen kaupungin kirkon johdossa toimii pappi, joka järjestää jumalanpalveluksia ja vastaa kirkon raha-asioista. Papit nimittää piispat, jotka valitaan erityisissä kirkolliskokouksissa. Lisäksi kirkolla on paljon muita virkoja, kuten diakoni, kardinaali ja lähetystyöntekijä. Kyseisen kirkon opit ovat kuitenkin täysin fiktiivisiä, eikä kyseessä ole ulkoisesta samankaltaisuudestaan huolimatta mikään oikea kirkko.

Suomen kuningaskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi lisättiin peliin vuonna 2009, ja samaan aikaan valmistui myös suomenkielinen käännös. Ensimmäinen kaupunki Suomessa oli Rauma (pääkaupunki), ja vuonna 2012 lisättiin myös Turku. Suomalaisia pelaajia on Renessanssikuningaskunnissa muutama sata, ja Suomen kuningaskunnassa asukkaita on 171 (elokuu 2016)[2].

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä hahmo syntyy tavallisena kaupunkilaisena valitsemaasi paikkaan, ja pelaamisen tarkoituksen saat valita itse. Pelaajan pitää hengissä pysyäkseen syödä joka päivä torilla tai kapakassa tarjolla olevaa ruokaa. On myös mahdollista syödä erilaisia taitoja kasvattavia ruokia, jotka nostavat hahmon voimaa, älykkyyttä ja karismaa. Syömättömyys johtaa pelaajan kunnon heikkenemiseen, ja tämä puolestaan aiheuttaa kuoleman muutamassa päivässä.

Näkymä 3D-kaupunkiin Raumalla.

Saadakseen rahaa ruokaan ja muihin tarvikkeisiin pelaajan pitää käydä töissä. Työtä on mahdollista tehdä muun muassa kaivoksilla ja toisten pelaajien pelloilla. Jos tavallinen työnteko ei miellytä, voi myös kerjätä rahaa kirkossa tai lähteä tienvarteen ryöstämään rahoja ohi matkaavilta pelaajilta. Myös merirosvous on mahdollista.

Näkymä raumalaiseen kapakkaan.

Kaupungissa ollessa näkee kaupunkinäkymässä monia eri paikkoja, joissa voi suorittaa erilaisia toimintoja. Kaupungin toimintaa johtaa pormestari, joka valitsee myös kaupungin neuvonantajan. Pormestarinvaalit järjestetään aina kuukauden välein ja ehdokkaaksi voi asettua kuluvan kauden puolivälissä. Äänestys alkaa viisi vuorokautta ennen vaalipäivää. Pormestari voi verottaa kaupungin asukkaita, jakaa niin sanottuja ”sopimuksia”, haastaa pelaajia oikeuteen, lisätä tapahtumia kaupungin kalenteriin, lähettää kaupunkilaisille joukkokirjeen, hallinnoida kaupungin kapakkaa ja niin edelleen. Kaupungin kaikki toiminnot, mukaan lukien kaupankäynti, ovat pormestarin vastuulla.

Kapakat ovat pelin chat-huoneita. Jokaisessa kaupungissa on ainakin yksi kapakka, jota hallinnoi kaupunki. Näiden lisäksi kaupungeista löytää usein myös pelaajien omistamia kapakoita. Kapakan perustamiseen vaaditaan 100 markkaa. Lisäksi läänille on maksettava kerran viikossa 20 markan suuruinen vero. Kapakoissa on mahdollista juoda olutta ja syödä, sekä keskustella muiden pelaajien kanssa. Olutta juomalla voi kohottaa hahmonsa mielialaa. Liiallinen juominen aiheuttaa kuitenkin humaltumisen, joka estää työnteon ja pahimmillaan myös syömisen. Myös pelaajan taidot heikkenevät väliaikaisesti.[2]

Tasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloittaessaan tasolla I pelaaja ei voi tehdä juuri mitään. Tämän vuoksi tarkoituksena onkin nousta tasolle III mahdollisimman nopeasti, jolle pääsyyn vaaditaan 90 markkaa ja viisi kunnioituspistettä. Kunnioituspisteitä voi kerätä työskentelemällä kirkossa. Kunnioituspisteiksi laskettavia luottamuspisteitä voi antaa muille pelaajille enintään kaksi viikossa, kuitenkin yksittäinen pelaaja voi saada samalta henkilöltä vain yhden pisteen.

Tasolle III noustessaan pelaaja voi valita itselleen maapalstan, jossa voi tehdä itse töitä, tai palkata muita töihin. Vaihtoehtoja ovat kaura- ja vehnäpelto, vihannespalsta, lehmä-, sika- tai lammastila. Matkustaminen tulee myös mahdolliseksi tasolla III, samoin kuin vaaleissa äänestäminen.

Tasolle V noustessaan pelaaja voi valita työpajan, jossa voi työskennellä sen sallimilla tavoilla. Ammatteja ovat ompelija, puuseppä, seppä, mylläri, leipuri, teurastaja, kiviseppä ja botanisti. Jokaisessa ammatissa voi valmistaa raaka-aineista erilaisia tuotteita, kuten leipurit leipää, sepät työkaluja jne. Valmistamansa tuotteet voi käyttää itse, tai myydä torilla eteenpäin.

Tasolla VI pelaaja saa valita hahmonsa tien. Pelissä on neljä päätietä: kirkon, valtion, lääketieteen ja armeijan tiet. Ansioituneimmat VI-tason pelaajat nostetaan tasolle VII erittäin salaisen kaavan mukaan. Tarkat vaatimukset tietävät vain pelintekijät. Tällä tasolla tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon ylellisyyspisteitä rakentamalla kartano ja syömällä eksoottisia ruokia. Kun on kerännyt tarpeeksi ylellisyyspisteitä, pääsee tasolle VIII. Näitä pelaajia on erittäin harvassa, ja he ovat useimmiten valtion ja kirkon johtotehtävissä.[2]

Poletit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poletit (engl. tokens) on virtuaalivaluutta, jolla voi ostaa erilaisia premium-toimintoja, kuten niin sanottuja aateluuspaketteja (mm. nopeampi matkustaminen, ei mainoksia pelissä) ja taitopisteitä hahmolle. Poletteja voi ostaa oikealla rahalla, mutta niitä voi ansaita myös pelaamalla itse peliä. Kun pelaaja nousee uudelle tasolle, hän ansaitsee aina pienen määrän poletteja.

Foorumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin foorumeilla keskustellaan kaikesta uusien pelaajien auttamisesta aina mutkikkaimpaan politiikkaan. Koska foorumit eivät valtavan viestimääränsä vuoksi pysyisi pystyssä, on pelissä kaksi foorumia. Pääfoorumilla sijaitsevat yleiset kaupunkien ja läänien foorumit, ja toisella armeijoiden, kirkkojen, sukujen, poliittisten liittojen ja muiden järjestöjen foorumit. Roolipelaamista harrastetaan lähinnä toisen foorumin puolella, vaikkakin sitä esiintyy paljon myös ensimmäisen foorumin puolella ja kapakoissa. Näiden virallisten foorumeiden siisteyttä vahtivat monet vapaaehtoiset kielitaitoiset ylläpitäjät, jotka Celsius Online on valinnut.

Virallisten foorumeiden lisäksi on olemassa yksi niin sanottu puolivirallinen foorumi, Roomalais-Aristotelisen kirkon foorumi. Se on myös pelin ylläpidon alainen. Epäviralliset foorumit ovat yleisimpiä, sillä niitä on niin suvuilla, ritarikunnilla, omilla kirkollisilla järjestöillä, kaupungeilla, lääneillä, kauppaa käyvillä yhteenliittymillä kuin maiden lähetystöilläkin.

Kuten muissakin MMO-peleissä, politiikka on yksi osa-alue Renessanssikuningaskunnissa. Poliittisia virkoja on peliin koodattu vain muutamia, mutta ne ovat sitäkin tärkeämpiä. Näiden lisäksi on monia pelaajien itse kehittelemiä virkoja joita hoidetaan foorumeilla. Nämä voivat vaihdella aina valtakunnan suurlähettiläästä uskonnollisen johtajan kautta perinteiseen juoksupoikaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b 2006 Online Game Awards GameOgre.com. Viitattu 3.1.2015. (englanniksi)
  2. a b c d Renessanssikuningaskunnat (vaatii rekisteröitymisen) kuningaskunnat.com. Viitattu 1.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]