Humalatila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jan Steen c. 1663
Humalatilassa keskushermoston toiminta heikkenee, mikä saattaa vaikuttaa muun muassa näkökykyyn.

Humalatila eli juopumus on alkoholin nauttimisen aiheuttama päihtymys.[1] Humalan vahvuutta mitataan yleensä sillä, kuinka monta promillea veressä on alkoholia.

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Humala on myrkytystila, joka näkyy etenkin keskushermoston toiminnan häiriöinä. Humalatilan oireet ovat yksilökohtaisia, joihin vaikuttaa muun muassa toleranssi. Tavallisimpia oireita ovat hidastunut ajatuksenjuoksu ja heikentynyt arviointikyky, joillakin dopamiinitasojen noustessa lisääntynyt itsevarmuus, hilpeys ja sosiaalisuus, sekä suurilla annoksilla suulliset ja motoriset häiriöt, väsymys ja tajuttomuus.

Alkavaa humalaa kutsutaan nousuhumalaksi ja laskussa olevaa, heikkenevää humalaa laskuhumalaksi. Voimakasta humalatilaa seuraa tavallisesti krapula.

Veren promillemäärän fysiologiset vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 0,5 ‰: Etanoli vaikuttaa aivojen etulohkoon vähentäen estoja ja lisäten puheliaisuutta.
 • 1–2 ‰: Etanolin vaikutus etenee aivokuorta pitkin keski- ja väliaivoihin, jolloin aistit heikkenevät ja puhe alkaa takkuilla.
 • 3 ‰: Etanoli vaikuttaa myös pikkuaivoissa, mistä seuraa usein turtumusta, pahoinvointia ja sammuminen.
 • 4 ‰: Etanolin vaikutus ulottuu ydinjatkeeseen, joka säätelee hengitystä ja sydämen toimintaa. Seurauksena tajuttomuus, hengityshalvaus ja kuolema. Useimmiten ihminen kuitenkin oksentaa juodessaan liikaa, jolloin veren alkoholipitoisuus ei pääse nousemaan hengenvaaralliselle tasolle.[2]

Vaikuttavat tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nainen päätyy humalaan vähemmästä alkoholimäärästä kuin mies. Tämä johtuu sukupuolten välisistä eroista kehon nestetilavuudessa, joka on miehillä suurempi. Myös esimerkiksi juojan fyysinen koko vaikuttaa humaltumiseen; pienikokoinen päihtyy vähemmästä alkoholimäärästä kuin kookkaampi henkilö. Ei ole mahdollista muuttaa nopeutta, jolla maksa alkoholin polttaa.[3] Mikäli juominen on toistuvaa, elimistö sopeutuu alkoholiin ja juojan toleranssi kasvaa.[4] Näin ollen myös kokemus vaikuttaa humaltumiseen.

Uskonnossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joissakin šamanistisissa uskonnoissa alkoholi on ollut yksi mahdollisista tajuntaan vaikuttavista aineista, joiden avulla on tavoiteltu transsitilaa.[5]

Laissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rattijuopumus on Suomessa rangaistava teko. Rattijuopumuksen promilleraja on 0,5 promillea alkoholia veressä tai uloshengitysilmassa 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa.[6] Törkeän rattijuopumuksen raja on taas joko 1,2 promillea alkoholia veressä tai 0,53 milligrammaa alkoholia litrassa hengitysilmaa. Törkeästä rattijuopumuksesta voidaan tuomita myös henkilö, joka on käyttänyt huumetta tai muuta huumaavaa ainetta niin, että hänen kykynsä arvioida liikennettä on selvästi huonontunut. Vesiliikenteessä ruorijuopumusraja on huviliikenteessä 1 promille ja ammattiliikenteessä 0,5 promillea.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
 2. Neon 1: Ihmisen ja elinympäristön kemia. Edita.
 3. Alkoholi palaa selvapeli.fi. Arkistoitu 24.5.2012.
 4. Kiianmaa, Kalervo; Simojoki, Kaarlo: Alkoholitoleranssi Päihdelinkki.fi. 12.12.2005.
 5. Christian Rätsch - Psychoactivity The Fountain of Culture Psychoactivity Conference in Amsterdam 02.10.1998
 6. Edita:Kasvun ja kehityksen Syke 8
 7. Promillerajoja kiristetään vesiliikenteessä HS.fi. 21.6.2012. Helsingin Sanomat. Viitattu 25.4.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]