Anarchy Online

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anarchy Online
Anarchy Online Land Control Area.png
Kehittäjä Funcom
Julkaisija Funcom
Jakelija Steam
Suunnittelija Gaute Godager
Julkaistu
  • 27. kesäkuuta 2001
Lajityyppi MMORPG
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 12
ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
Alusta Windows
Jakelumuoto CD, DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Anarchy Online (lyhyesti AO) on Funcomin kehittämä ja julkaisema massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli (MMORPG). Peli on julkaistu vuonna 2001 Windowsille.

Peli on ensimmäisiä Science fiction-aiheisia verkkoroolipelejä.lähde? Pelin tapahtumat sijoittuvat noin 27 -tuhannen vuoden päähän tulevaisuuteen ainutlaatuiselle Rubi-ka-planeetalle, jonka hallinnasta eri ryhmittymät taistelevat.

Pelille on julkaistu viisi lisäosaa. Ensimmäinen lisäosa Notum Wars julkaistiin vuonna 2002. Toinen lisäosa Shadowlands julkaistiin vuonna 2003. Kolmas lisäosa Alien Invasion julkaistiin vuonna 2004. Neljäs lisäosa Lost Eden julkaistiin vuonna 2006 ja viides lisäosa Legacy of The Xan julkaistiin vuonna 2009.

Pelipalvelimia on nykyään käytössä vain yksi, Rubi-Ka, johon on yhdistetty kaikki kolmen alkuperäisten palvelimien pelaajat.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja aloittaa pelin puolueettomana hahmona Rubi-kan planeetalla. Myöhemmin pelaaja voi valita pysyykö hän puolueettomana, liittyykö kapinalliseen Klaaniin vai meneekö työntekijäksi megakorporaatio Omniin. Kullakin puolella on uniikkeja varusteita, joita vain he voivat käyttää, mutta muuten puolet ovat teknisesti identtisiä. Hahmot voivat saavuttaa 200 kokemustasoa ja lisäksi 20 varjotasoa (Shadow levels), jotka vaativat Shadowlands -lisäosan. Alien Invasion -lisäosa tarjoaa 30 muukalaiskokemustasoa (Alien levels). Lost Eden -lisäosa toi lisäksi 70 Research - eli tutkimustasoa, jotka tuovat erilaisia lisäkykyjä tai -ominaisuuksia. Pelin päämäärä on jatkuva hahmon kehittäminen keräämällä varusteita, kehityspisteitä ja erikoiskykyjä. Viimeisimmät lisäosat ja päivitykset ovat tuoneet lisäsisältöä erityisesti korkean tason pelaajille sekä PvP- eli pelaaja vastaan pelaaja-toimintaan että PvM- eli pelaaja vastaan tietokonevastustaja -toimintaan.

Rodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solitus (mies/nainen) vastaa lähinnä normaalia ihmistä, mutta ominaisuuksia on paranneltu geneettisesti. Kaikessa hyvä mutta ei missään paras. He edustavat Rubi-kan väestön enemmistöä. Solitukset ovat kyvyllisesti kaikessa keskivertoja. Opifex (mies/nainen) jalostettiin pääasiassa tiedustelijaksi ja viestinviejäksi. He ovat kuitenkin pärjänneet hyvin ja ovat toiseksi suurin populaatio solituksien jälkeen. Ketterä ja nopea mutta fyysisesti heikompi rotu. Atrox (androgyyni) on erittäin vahva ja kestävä. He tekevät suurimman osan fyysisistä töistä Notum-kaivoksissa. Heidät pidetään usein vähemmän viisaina ja toisen luokan kansalaisina. Nanomaagi (mies/nainen) on parhaimmillaan nanotekniikan hallinnassa. Nanotaitojen parantamiseen vaaditut muutokset edellyttävät usein vaativia kirurgisia toimenpiteitä, joiden seurauksena monet ovat ulkomuodoltaan hirvittäviä. Tämän johdosta monet pitävät heitä tunteettomina ja jokseenkin epäinhimillisinä.

Ammatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valittavia ammatteja ovat: Agentti (Agent), Byrokraatti (Bureaucrat), Insinööri (Engineer), Kauppias (Trader), Korjaaja (Fixer), Lääkäri (Doctor), Metafyysikko (Meta Physicist), Vartija (Enforcer), Nanoteknikko (Nano Technician), Seikkailija (Adventurer), Sotilas (Soldier), Taistelija (Martial Artist) sekä Suojelija (Keeper) ja Varjo (Shade), jotka vaativat Varjomaat -lisäosan. Ammatti valitaan hahmonluontivaiheessa, ja se on pysyvä. Kaikki ammatit ovat mahdollisia jokaiselle rodulle, mutta jotkut rodut soveltuvat paremmin joihinkin ammatteihin kuin toiset. Ammatti määrää hyvin pitkälti pelityylin. Myös varusteet ja aseet ovat hyvin ammattisidonnaisia. Lääkäri on ainoa varsinainen parantaja, mutta seikkailijalla ja kamppailijalla on vähäisiä parannusominaisuuksia. Kolme ammateista kuuluu ns. lemmikkiluokkiin (pet class), jotka komentavat apureita. Byrokraatilla on apulaisdroidi, insinööri luo ja parantelee taistelurobotteja ja metafyysikko kanavoi nanotaidoillaan tunteensa fyysiseen olomuotoon. Jokaisella ammatilla on rakentamiseen liittyviä taitoja (tradeskills), mutta ammatista riippuen se voi maksaa paljon kehityspisteitä eikä näin ole kannattavaa kuin muutamalla luokalla. Varsinaiset rakentajat pelissä on insinööri ja kauppias. Väestönhallinta (crowd control) on kyky, jolla voidaan ottaa jokin muu olento nanotaitojen avulla hallintaan. Tämä kyky on byrokraateilla, kauppiailla ja nanoteknikoilla. Sotilas, vartija ja suojelija ovat niin sanottuja tankkeja (tanks), jotka pystyvät kestämään paljon vahinkoa. Agentti voi rajoitetusti käyttää kaikkien muiden ammattien nanotaitoja ja shade on puhdas korkean vahingon tekijä (damage dealer). Korjaajilla on pääsy erikoiseen korjaaja -portaaliin (Fixer Grid) josta pääsee liikkumaan nopeasti kaukaisemmillekin alueille. Ammatit ovat yleisesti kohtuullisen hyvin tasapainossa, mutta tasosta riippuen jotkut ammatit ovat pvp-taisteluissa (player vs player) toisia voimakkaampia.

Kuukausimaksut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuukausimaksun lisäksi peliä on ollut mahdollista myös pelata ilmaiseksi 4.12.2004 lähtien. Ilmainen versio rajoittaa pelaajan mahdollisuuksia edetä pelissä kuitenkin tarjoten erittäin laajan pelikokemuksen. Kuukausimaksullinen pelaaja saa täyden pelikokemuksen, jota rajoittaa pelitiliin sidottujen lisäosien määrä. Lisäosat vaativat aikaisemmat lisäosat toimiakseen.

Maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omnin ja klaanien hallitsemien kaupunkien vartijat ovat vihamielisiä toiselle osapuolelle. Vain puolueettomat voivat vierailla kaikissa kaupungeissa vapaasti, mutta kauppojen käyttö on Omnin ja klaanien kaupungeissa rajoitettua. Kaikki kaupungit ovat linkitetty toisiinsa Whom-Pah-teleporttiverkoston tai verkkoportaalin (Grid Portal) välityksellä.

Kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omni-1 (Omni-pääkaupunki) on suuri metropoli joka on jaettu kolmeen alueeseen: viihde, kaupankäynti ja keskustoimisto. Kaupungista löytyy melkein kaikki palvelut. Rubi-kan Omnin osaston johtaja Philip Rossin toimisto sijaitsee keskustoimistoalueella. Klaanien ei kannata tulla omni alueille, koska vartijat tappavat heti. 'Rome rakennettiin menetetyn Omni-2:n (Old Athen) korvaajaksi. Toiseksi suurin kaupunki, joka on myös jaettu kolmeen osaan: punaiseen, vihreään ja siniseen alueeseen. Täältä löytyvät kaikki palvelut. Lisäksi muita vähäisempiä kaupunkeja ovat Galway Castle, Lush Hills, Outpost 10-3, 2HO, 4 Holes ja Broken Shores,

Klaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tir (Klaanin pääkaupunki) on ainoa vihamielinen kaupunki puolueettomille. Omnina klaanin kaupungin vartijat tappavat sinne saapuvat. Klaanin hallitseva elin totuusneuvosto (Council of Truth) hallinnoi täältä. Old Athen on vanha Omni-2, jonka klaanilaiset valtasivat Omnilta ja nimesivät uudelleen. Suuresta kaupungista löytyy kaikki palvelut. Avalon hallitsee upporikas mies, joka rakensi kaupungin keskiaikaiseen tyyliin ja perusti vahvan ritarikunnan sitä suojelemaan. Hallitsija on yksi totuusneuvoston jäsenistä. Muut vähäisemmät klaanikaupungit ovat West Athen, Bliss, Wine, Wailing Wastes, Varmint Woods ja City of Home.

Puolueettomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Borealis City on vanhojen notum-kaivosten viereen syntynyt puolueettomien ainoa iso kaupunki. Vuorien ympäröimää kaunista kaupunkia hallitsee itsenäinen neuvosto. Kaupungista löytää kaiken tarvitsemansa. ICC:n suojeluksessa. Newland City itsenäinen keskikokoinen kaupunki, jota hallitsee Newland City -neuvosto, johon kuuluu muutamia pelaajiakin. 20K on Omnien suojelema mutta puolueeton pieni kaupunki. Muut puolueettomat kaupungit ovat Stret West Bank, Hope, Meetmedere ja Harry's. ICC Headquarters on ICC:n Rubi-kan päätoimisto sijaitsee täällä Whom-Pah-verkoston keskipisteessä, mistä se valvoo järjestystä.

Taustatarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumat alkavat vuonna 28702, kun megakorporaatio Omnin tiedustelualus löytää asuinkelvottoman Rubi-Ka-planeetan. Omni kuitenkin löytää planeetalta uuden alkuaineen nimeltä "Notum", joka mahdollistaa monia mullistavia teknologioita, kuten nanoteknologian hallinta mielen avulla ja sielun siirtäminen uuteen kloonialkioon kuolinhetkellä. Salaamalla tämän Omni onnistui saamaan Rubi-kan 1000 vuoden vuokraoikeuden kaikkien yritysten yhteisjärjestöltä Interstellar Confederation of Corporations (ICC). Monien vastoinkäymisten jälkeen Omni sai pinnanmuodostusteknologian avulla muokattua pienen osan pinnasta asuinkelpoiseksi. Koska notumia esiintyy jostain syystä vain Rubi-ka -planeetalla, sen markkinaoikeudet omistaneesta Omnista tuli galaksin suurin ja mahtavin yritys.

Planeetalla Omni harrasti geeniteknologiaan perustuvaa jalostamista ja loi työolosuhteisiin sopivia ihmisrotuja kuten fyysiseen työhön soveltuvat atroxit, nopeat ja vikkelät opiflexit sekä nanoteknologian paremmin hallitsevat ja älykkäät nanomaagit. Omni teki lukuisia muitakin kokeiluja eläinkunnan ja ihmisten geeneillä, minkä vuoksi Rubi-kan maaperällä liikkuu runsaasti karanneita vihamielisiä mutantteja.

Huonon kohtelun ja työolosuhteiden vuoksi Omnin kaivostyöläiset aloittivat kapinan Omni -korporaatiota vastaan. Kun kapinaan liittyi lisää työläisiä, he alkoivat saada aseapua ja muuta tukea muilta yrityksiltä, jotka janosivat notum-kaivosoikeuksia. Kapinoijat onnistuivat valloittamaan pohjoisen osan asuinkelpoisesta pinta-alasta ja pitävät hurjuudellaan ja nokkeluudellaan puoliaan teknisesti ylivertaista Omnia vastaan. He kutsuvat itseään nimellä Klaani (Clan). Osa Rubi-kan asukkaista, jotka olivat kyllästyneet jatkuvaan sotaan, julistautuivat neutraaleiksi ja irtautuivat sodasta. Klaanilla oli tarpeeksi huolia Omnia vastaan, ja kun ICC otti Puolueettomat (Neutrals) suojelukseensa, molemmat joutuivat hyväksymään uuden osapuolen. Puolueettomat ovat pieni tiivis vähemmistö, joka käy kauppaa molempien osapuolien kanssa.

Kun klaani oli vahvistunut riittävästi, se alkoi rahoitusta saadakseen vallata Omnin hallussa olleita notum -kaivoksia, jolloin planeetan hallinnassa alkoi uusi vaihe, Notum-sota (Notum Wars). Kun Klaani yritti käydä Sol Banking System -yrityksen kanssa notum -kauppaa, Omnin taistelualukset tuhosivat notumia hakemaan tulleen rahtialuksen. Kyseinen selkkaus johti Sol Bankings Systemsin johtaman korporaatioallianssin ja Omnin väliseen Korporaatiosotaan (Corporate Wars), joka kesti yli 50 vuotta. Se päättyi ICC:n pakottamaan tulitaukosopimukseen. Omni onnistui säilyttämään kaivosoikeutensa Rubi-ka-planeetalla, mutta ICC lyhensi vuokrasopimusta 1000 vuodesta 600 vuoteen. Omnin ollessa sodassa muita korporaatiota vastaan klaanilaisten onnistui vallata lähes 75 % Rubi-kan asuinkelpoisista alueista, ja sodan heikentämän Omnin oli pakko tehdä tulitauko klaanilaisten kanssa. Omni kuitenkin hallitsi notumin vientimarkkinoita.

Uuden nanoteknologian avulla Omnista irtautuneet puolueettomat JAME-tiedemiehet löysivät Rubi-kan rinnakkaismaailman, Varjomaat(Shadowlands). He loivat kalliit portaalit Rubi-kan ja Varjomaiden välille neutraaliin Jobe-kaupunkiinsa. Välttääkseen poliittiset selkkaukset he antoivat kulkuoikeuden tasapuolisesti kaikkien osapuolien edustajille. Ensimmäiset tutkimusmatkailijat törmäsivät kummalliseen mekaaniseen olioon nimeltä Ergo, jonka kerrottiin olleen muinaisen rodun jättämä Varjomaiden vartija. Varjomaailma on Notum-aineen kyllästämä, muinoin kuolleen mahtavan Xan-rodun raunioiden täyttämä maailma, joka on hajonnut erillisiksi ilmassa kelluviksi saariksi. Saarten reunoilla asustaa hurjia kivioliota (Brink Mobs), joiden ainoa tarkoitus näyttää olevat varjomaiden saarten tuhoaminen. Tutkijat törmäsivät myös kahteen muinaisen Xan-rodun palvelijaan, jotka näyttävät sekoittuneen valon (Redeemed) ja pimeän (Unredeemed) olentoihin. Selviytyäkseen tässä vihamielisessä paikassa osapuolet huomasivat, että niiden oli liittouduttava noiden rotujen kanssa. Klaani liittoutui valon rodun ja Omni pimeän rodun kanssa, kun taas puolueettomat liittoutuivat Ergon kanssa ja auttoivat Ergoa suojelemaan Varjomaailmaa kiviolioita vastaan.

Kun tutkimusmatkailijat onnistuivat pääsemään viimeiselle saarelle ja tuhoamaan sitä hallinneet Notumin saastuttamat olennot ja näitä johtaneen Pedon (The Beast), alkoi tapahtumaketju, joka on jollakin tuntemattomalla tavalla yhteydessä kehittyneeseen muukalaisrotuun, joka aloitti sodan Rubi-kan ihmisiä vastaan. Tätä ajanjaksoa kutsutaan Muukalais invaasioksi (Alien Invasion). Ja nyt on vuosi 29479.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Notum Wars - Notum Sodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen lisäosa Notum Sodat toi suuria uudistuksia pelaajien väliseen taisteluihin. Suurin uudistus mahdollisti pelaajien killoille viiden eritason notum -kaivausten yhtäaikaisen hallinnan. Kaivauksia on rajoitettu määrä joista kiltojen on taisteltava saadakseen lisäetuja jäsenilleen joita kaivoksen hallinta mahdollistaa. Jokainen pelaaja voi asettaa korkeintaan neljä henkilökohtaista tornia kaivauksille, näistä he saavat räätälöityjä etuisuuksia hahmolleen. Lisäksi kilta saa kaivausten hallinnasta erillisiä kiltakohtaisia etuja. Notum sodat lisäosa mahdollistaa myös pelaajien rakentaa kannettavia aputorneja, jotka auttavat taisteluissa niin toisia pelaajia kuin hirviöitä vastaan. Toinen suuri uudistus on pelaajien ajoneuvot. Lentävä ajoneuvo Yalmaha, joka nopeuttaa huomattavasti hahmojen liikkumista pelialueiden välillä. Toinen ajoneuvo on taisteluajoneuvot, mutta ne ovat kuitenkin osoittautuneet vaatimattomiksi avuiksi pelaajien välisissä taisteluissa.

Shadowlands - Varjomaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varjomaat lisäosa alkaa kun JAME -tiedemiehet löytävät Rubi-Ka -planeetan rinnakkaismaailman. Tiedemiehet luovat portaaleita varjomaahan joista he lähettävät pelaajia tutkimusmatkailijoina uuteen vihamieliseen maailmaan.

Varjomaat lisäosa on vaikuttavan määrän lisää sisältöä mm. 20 lisätasoa, kaksi uutta ammattia Varjot(Shade) ja Suojelijat(Keeper), yli 20 pelialuetta jaettuna seitsemään teemaan, satoja tehtäviä ja hirviöitä sekä lisäksi parannellun peligrafiikan ja -älyn. Pelaajakehitykseen se toi etuisuuksia(Perks) ja varjo-ominaisuuden (Shadowbreed) sekä lukuisia aseita, haarniskoja ja muita tavaroita.

Alien Invasion - Muukalais invaasio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muukalais invaasio lisäosa alkaa juonellisesti siihen mihin Varjomaat -lisäosa loppuu. Jokin pelaajien toiminnassa Varjomailla saa tuntemattoman ja kehittyneen rodun raivostumaan. Muukalaiset(Aliens) lähettävät valtavia emoaluksia ja hyökkäysaluksia tuhoamaan Rubi-Ka planeetalla asuvia ihmisiä.

Lisäosa tuo mahdollisuuden killoille ostaa omakaupunki jota täytyy puolustaa muukalaisia vastaan. Kaupunkiin pystyy rakentamaan kiltakohtaisia etuisuuksia antavia rakennuksia sekä hahmojen oman kaupan. Uusi aloitusalue tehtiin helpottamaan uusien hahmojen kehityksen alkua. Näiden lisäksi lukuisia uusia muukalaisteknologialla höystettyjä aseita, haarniskoja ja laitteita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]