Sword Art Online

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sword Art Online
ソードアート・オンライン
(Sōdo Āto Onrain)
Genre Seinen, jännitys, fantasia, toiminta, miekkailu, draama, romantiikka
Light novel: Sword Art Online
Tekijä Reki Kawahara
Julkaisija ASCII Media Works
Julkaistu Weekly Shonen Jump
Ensimmäinen painatus 10. huhtikuuta 2009 – jatkuu edelleen
Kirjojen lukumäärä 27
Manga
 • Sword Art Online: Aincrad (2010–2012)
 • Sword Art Online 4-Koma (2010–2016)
 • Sword Art Online: Fairy Dance (2012–2014)
 • Sword Art Online: Phantom Bullet (2014–2016)
 • Sword Art Online: Mother’s Rosario (2014–2015)
 • Sword Art Online: Calibur (2014–2015)
 • Sword Art Online: Project Alicization (2016–)
TV-anime: Sword Art Online
Ohjaaja Tomohiko Itō
Studio A-1 Pictures
Lähetyskanavat Tokyo MX, tvk, TVS, TVA, RKB, HBC, MBS, AT-X, Chiba TV, BS11
Alkuperäinen lähetyskierros 7. heinäkuuta 2012 – 22. joulukuuta 2012
Jaksojen määrä 25
TV-anime: Sword Art Online II
Ohjaaja Tomohiko Itō
Studio A-1 Pictures
Lähetyskanavat Tokyo MX, GTV, GYT, tvk, TVS, CTC, TVA, MBS, TVQ, TVh, AT-X, BS11
Alkuperäinen lähetyskierros 5. heinäkuuta 2014 – 20. joulukuuta 2014
Jaksojen määrä 24
Elokuva: Sword Art Online The Movie: Ordinal Scale
Ohjaaja Tomohiko Itō
Studio A-1 Pictures
Julkaisupäivämäärä 18. helmikuuta 2017
Kesto 119 min
TV-anime: Sword Art Online: Alicization[a]
Ohjaaja Manabu Ono
Studio A-1 Pictures
Lähetyskanavat Tokyo MX, GYT, GTV, BS11, MBS, AT-X, TV Aichi
Alkuperäinen lähetyskierros 6. lokakuuta 2018 – 19. syyskuuta 2020
Jaksojen määrä 47
Elokuva: Sword Art Online Progressive: Aria of a Starless Night
Ohjaaja Ayako Kawano
Studio A-1 Pictures
Julkaisupäivämäärä
 • 30. lokakuuta 2021 (Japani)
 • 3. joulukuuta 2021 (Yhdysvallat)
 • 4. helmikuuta 2022 (Suomi)
Kesto 97 min
Pelit
 • Sword Art Online: Infinity Moment (2013)
 • Sword Art Online: Hollow Fragment (2014)
 • Sword Art Online: Lost Song (2015)
 • Sword Art Online: Hollow Realization (2016)
 • Sword Art Online: Fatal Bullet (2018)
 • Sword Art Online: Alicization Lycoris

Sword Art Online on japanilaisen Reki Kawaharan luoma light novel -sarja, jonka kuvituksen on tehnyt Abec.[1] Sarja on sovitettu useaksi mangasarjaksi, animeksi ja videopeliksi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 2022 Argus-nimisen yhtiön työntekijä nimeltä Akihiko Kayaba on kehittänyt virtuaalitodellisuudessa pelattavan MMORPG-pelin (VRMMORPG) nimeltä Sword Art Online (SAO), joka pitää itse itseään yllä ja päivittää itse itseään hänen ohjelmoimallaan kardinaalijärjestelmällä. Pelihahmoja ohjataan omilla aivoilla käyttäen Kayaban suunnittelemia ”NerveGear”-kypäriä, jotka edustavat FullDive-nimisen teknologian toista sukupolvea. Pian paljastuu, että Kayaba on ottanut ”kirjaudu ulos” -toiminnon pois koko pelistä, eivätkä pelaajat voi palata oikeaan maailmaan. Vaikka he voivatkin liikkua pelissä vapaasti, he eivät voi pelin aikana liikuttaa oikeita raajojaan. NerveGear-kypärät ovat ansoitettuja siten, että jos ulkopuolinen ottaa pelaajalta kypärän väkisin pois, pelaaja kuolee. Ansa laukeaa myös mikäli kuolee itse pelissä. Ainut tapa päästä elossa takaisin oikeaan maailmaan ja riisua NerveGear on odottaa, että joku pelaajista läpäisee pelin pääsemällä Aincrad-nimisen linnan ylimpään eli sadanteen kerrokseen ja tappaa kaikilta tasoilta päävastustajan.[2]

Ensimmäisessä saagassa, Aincrad (light novelin osat 1 ja 2), 14-vuotias poika nimeltä Kazuto ”Kirito” Kirigaya, oli yksi pelin 1 000 suljettuun beetatestaukseen osallistuneesta pelaajasta. Hän on vältellyt kiltoihin liittymistä ja pelannut peliä lähinnä yksin, kunnes hän tutustuu Asuna Yuukiin ja he ajan myötä rakastuvat toisiinsa. Lisäksi heidän tuttaviinsa pelissä kuuluvat Fuurinkazan-klaanin perustaja Ryotaro ”Klein” Tsuboi, nuori pedonkesyttäjäpelaaja Keiko ”Silica” Akano, aseseppäpelaaja Rika ”Lisbeth” Shinozaki, sekatavarakauppiaspelaaja Andrew ”Agil” Mills sekä SAO:hon alun perin ohjelmoitu tekoäly Yui. Kirito, Asuna, Klein, Silica, Lisbeth, Agil ja muut yhä elossa olevat SAO-pelaajat ovat vankeina pelissä peräti kaksi vuotta ja Aincradin kerrosten päävastusten lisäksi ongelmia aiheuttavat Kiritoon ja muihin beetatestaajiin kohdistuvat ennakkoluulot sekä toisia pelaajia tarkoituksella murhaava kilta nimeltä Laughing Coffin. Lopulta paljastuu, että Asunan killan, Knights of Blood Oathin, johtaja, Heathcliff, on todellisuudessa itse Kayaban avatar ja samalla koko SAO:n viimeinen pomovastus.

Toisessa saagassa, Fairy Dance (light novelin osat 3 ja 4), onnistuttuaan voittamaan Kayaban ja vapauttamaan useimmat pelaajat SAO:sta. Argus oli joutunut vararikkoon Kayaban tekojen vuoksi, mutta 300 pelaajaa on yhä NerveGearien vankina, mukaan lukien Asuna. Asunan isä ja RECT Inc:in toimitusjohtaja Shozo Yuuki oli ostanut SAO:n palvelimet ja aikoi Kiriton harmiksi järjestää Asunan avioliittoon alaisensa Nobuyuki Sugon kanssa. Markkinoille ilmestyvät RECT:in kehittämät uudet AmuSphere-virtuaalitodellisuuslasit (NerveGearin korvaajat) sekä uusi VRMMORPG-peli nimeltä ALfheim Online (ALO), joka SAO:n tavoin toimii myös kardinaalijärjestelmällä. Kirito saa kuulla Agililtä, että Asunan näköinen henkilö on nähty pelissä, ja alkaa pelata ALO:ta päästäkseen maailmanpuun huipulle, missä Sugo pitää Asunaa ja muita SAO:sta tuotuja pelaajia tehdäkseen laittomia kokeita näiden muistojen manipuloimiseksi. Avukseen Kirito saa Yuin, joka muuttuu ALO:ssa navigaatiokeijuksi, sekä pelaajan nimeltä Leafa, joka lopulta paljastuu Kiriton serkuksi Suguha Kirigayaksi.

Kolmannessa saagassa, Phantom Bullet (light novelin osat 5 ja 6), on kulunut vuosi sekä Sugon pidätyksestä että siitä, kun Kirito oli julkaissut jaettavaksi internetiin Kayaban digitaaliselta kopiolta saamansa Siemenen, joka paljastui rajoitetuksi kopioksi kardinaalijärjestelmästä, ja siten antanut ihmisten luoda omia virtuaalimaailmoja, palauttaen VRMMORPG-peleille SAO- ja ALO-tapausten jälkeen menetetyn suosion. ALO:n omistajuus oli siirtynyt RECT:iltä entisten pelaajien itse perustamalle yhtiölle nimeltä Ymir ja se toimii yleisimpänä Kiriton ja hänen ystäviensä pelaamana pelinä. Sitten markkinoille on ilmestynyt yhdysvaltalaisen Zaskar-yhtiön kehittämä peli nimeltä Gun Gale Online (GGO) ja tuntemattomasta syystä GGO:n pelaajat, joiden avatarit joutuvat Sterben-nimisen pelaajan, tunnettu myös nimellä Death Gun, tappamiksi, löytyvät kuolleina oikeasta maailmasta. Japanin sisäasiainministeriölle työskentelevän Seijiro Kikoukan pyynnöstä Kirito rekisteröityy pelaajaksi GGO:hon, missä hän tapaa pelaajan nimeltä Shino ”Sinon” Asada ja osallistuu tämän kanssa turnaukseen nimeltä Bullet of Bullets (BoB) kohdatakseen Death Gunin ja saavat selville kyseessä olevan Laughing Coffinin entisten jäsenten salajuoni.

Light novelin osat 7 ja 8 sisältävät lyhyemmät saagat Mother’s Rosario ja Calibur. Mother’s Rosariossa Asuna tutustuu ALO:ssa Yuuki Konnoon ja tämän kiltaan Sleeping Knightsiin, mutta saa myöhemmin selville killan jäsenten olevan kuolemansairaita sekä Yuukin olevan osallisena kokeissa, jotka liittyvät lääketieteelliseen tarkoitukseen kehitettyyn kolmannen sukupolven FullDive-laitteeseen nimeltä Medicuboid. Samalla Asunalla on myös erimielisyyksiä äitinsä kanssa tulevaisuudensuunnitelmistaan. Caliburissa, ennen Mother’s Rosarion tapahtumia, Kirito, Leafa ja Yui saavat selville ALO:n legendaarisiin aseisiin kuuluvan Excaliburin sijainnin ja lähtevät Asunan, Kleinin, Silican, Lisbethin ja Sinonin kanssa suorittamaan tehtävää sen saamiseksi. Mutta samalla heille paljastuu, että jos tehtävä epäonnistuu, ALO:n kardinaalijärjestelmä voi tuhota koko pelin.

Neljännen pitkän saagan, Alicizationin, ensimmäisessä osassa (light novelin osat 9–14), Kirito kutsutaan testaamaan Japanin puolustusministeriön kokeellista realistisemmalta tuntuvan kokemuksen antavaa neljännen sukupolven FullDive-virtuaalikonsolia nimeltä Soul Translator (STL). Tämä laite vie Kiriton Underworld-nimiseen virtuaalimaailmaan, jossa aika kuluu viisisataa kertaa nopeammin ja jonka tapahtumia Kirito ei kykene täysin muistamaan oikeassa maailmassa. Mutta testauksen jälkeen Atsushi ”Johnny Black” Kanamoto, Death Gun -tapauksen ainut karkuteille päässyt syyllinen, hyökkää Kiriton kimppuun ja yrittää tappaa hänet jäljellä olevalla sukkinyylikoliiniruiskulla. Kirito saa ainetta elimistöönsä, mutta Kanamoto itsekin haavoittuu ja jää kiinni. Kikuoka salakuljettaa Kiriton sairaalasta Tyynellämerellä sijaitsevaan salaiseen Ocean Turtle -laitokseen, jotta hänet voitaisiin voitaisiin pelastaa aivovaurioilta STL:n avulla. Underworldissä 11-vuotiaan pojan avatar-kehossa oleva Kirito tutustuu kahteen ihmisimperiumin tekoälyasukkaista nimeltä Alice Zuberg ja Eugeo, varttuen näiden kanssa taistelemaan pimeän territorion hiisiä ja örkkejä vastaan sekä estämään Axiom-kirkon johtajaa Quinellaa laajentamasta valtaansa oikeaan maailmaan. Asuna löytää tiensä Ocean Turtleen ja saa selville että Underworldin ihmisimperiumin alkuperäiset asukkaat olivat jo vauvoina kopioitu oikeista ihmismielistä ja heistä aiottiin kasvattaa aseita Japanin puolustusvoimille pimeän territorion olentojen toimiessa kokeellisina vastustajina. Mutta Axiom-kirkko oli estänyt väkivaltaisuutta ja rikollisuutta lainkaan syntymästä, Kikuokan pitäessä Alicea projektin ainoana onnistuneena tekoälynä ja käyttäessä Kiritoa Axiom-kirkon pysäyttämiseksi.

Alicization-saagan toisessa osassa (light novelin osat 15–18), tunnettu myös nimellä War of the Underworld, paljastuu, että Quinellan kukistuttua, tieto Alicization-projektista oli vuotanut Yhdysvalloille ja NSA:n pyynnöstä Glowgen Defense Systemsin teknologiajohtaja Gabriel Miller on erikoisyksikkönsä avulla hyökännyt Ocean Turtleen ja vallannut siitä puolet. Miller ja hänen oikeankädenmiehensä Vassago ”PoH” Casals, joka paljastuu Laughing Coffinin perustajaksi, menevät sieltä käsin Underworldiin kidnapatakseen Alicen ja toimittaakseen hänet sekä STL-teknologian Yhdysvaltoihin tutkittaviksi. Käyttämällä keisari Vectorin avatarta, Miller ottaa komentoonsa pimeän territorion olennot hyökätäkseen ihmisimperiumiin. Asuna, Leafa ja Sinon onnistuvat pääsemään Underworldiin ja Lisbeth suostuttelee muut Kiriton tuttavat SAO:sta ja ALO:sta heidän avukseen. Mutta Glowgenin operaattorit oikeassa maailmassa kutsuvat apuun amerikkalaisia, kiinalaisia ja korealaisia, uskotellen heille Underworldin olevan uuden VRMMORG-pelin beetatestaus ja japanilaisten olevan rikollisia hakkereita.

Light novelin osat 19 ja 20 sisältävät saagan nimeltä Moon Cradle, joka kertoo tarkemmin Kiriton ja Asunan viimeisistä vaiheista Underworldissä ja kuinka he ratkaisevat lopullisesti viimeisetkin erimielisyydet ihmisimperiumin ja pimeän territorion välillä.

Light novelin osasta 21 alkaen kerrotussa saagassa Unital Ring, Kirito, Asuna, Yui, Alice, Leafa ja Sinon huomaavat, että ALO:n kardinaalijärjestelmä sekä GGO:n, Underworldin ja muiden VRMMORPG-pelien maailmansiemen-ohjelmat yhdistävät ylläpitämänsä virtuaaliympäristöt väkisin suuremmaksi kokonaisuudeksi nimeltä Unital Ring. Toisin kuin muissa VRMMORPG-peleissä, Unital Ringissä pelaajan avatarin kimppuun on mahdollista hyökätä silloinkin, kun pelaaja on kirjautunut ulos. Ja jos pelaajan avatar kuolee, Unital Ringiin ei voi enää koskaan kirjautua uudelleen.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirito (キリト)
Oikea nimi: Kazuto Kirigaya (桐ヶ谷 和人 Kirigaya Kazuto)
Ääninäyttelijät: Yoshitsugu Matsuoka (Japani)[3], Bryce Papenbrook (Englanti)[4]
Kirito on sarjan keskeisin protagonisti ja päähenkilö, joka oli Sword Art Onlinen pelaamisen aloittaessaan 14-vuotias. Hän asui tätinsä Midorin ja serkkunsa Suguhan (jota hän luuli ennen pelaamisen aloittamista siskokseen) luona. Kiritolla on mustat hiukset ja hän käyttää sarjan aikana myös mustia vaatteita. Hän kuuluu pelin ”lead groupiin” eli johtaviin pelaajiin korkean tasonsa ja pelitaitonsa vuoksi. Hänestä käytetään nimitystä beater (joka tulee sanoista beta tester ja cheater). Kirito on soolopelaaja, eikä ole liittynyt mihinkään kiltaan, johtuen siitä, että hänen entisen kiltansa, Moonlit Black Catsin (karkeasti suomennettuna Kuunvaloiset Mustat Kissat), jäsenet kuolivat eikä hän koskaan kertonut näille olevansa beater. Lopulta hän alkaa jälleen työskennellä muiden pelaajien kanssa tavattuaan Asunan. Hänen pelinimensä taas tulee hänen oikeasta nimestään, Kirigaya Kazuto. ALfheim Onlinessa Kiriton avatar on spriggan-rodun haltia.
Asuna (アスナ)
Oikea nimi: Asuna Yuuki (結城 明日奈 Yūki Asuna)
Ääninäyttelijät: Haruka Tomatsu (Japani)[5], Cherami Leigh (Englanti)[4]
Asuna on sarjan toinen protagonisti ja päähenkilö, joka oli Sword Art Onlinen pelaamisen aloittaessaan 15-vuotias. Käytti pelinimenä omaa etunimeään. Hän on myös yksi pelin ”lead groupin” jäsenistä ja kuuluu kiltaan nimeltä Knights of Blood Oath (karkeasti suomennettuna Verivalan Ritarit). Hän on ulkonäöltään punahiuksinen, ruskeasilmäinen, nuori ja pukeutuu valkopunaisiin vaatteisiin (killan päävärit). Hänen ja Kiriton välinen suhde tiivistyy sarjan aikana. He solmivat keskenään ainoastaan pelin sisäisen avioliiton. Kun Asuna joutui myöhemmin vangiksi alkuperäiseen ALfheim Onlineen Sugou oli alun perin luonut hänelle avatariksi keijukuningatar Titanian, mutta myöhemmin uudessa ALO:ssa Asuna loi itselleen avatarin, joka oli undiini-rodun haltia. Mennessään Underworldiin pysäyttämään Glowgenin suunnitelmat, hänen avatarinsa oli Stacia, luomisen jumalattarena Underworldissä pidetty hahmo. Ennen SAO- ja ALO-tapauksia Asunan isä Shozo Yuuki oli RECT Inc.-nimisen yhtiön toimitusjohtaja.
Leafa
Oikea nimi: Suguha Kirigaya (桐ヶ谷 直葉 Kirigaya Suguha)
Ääninäyttelijät: Ayana Taketatsu (Japani), Cassandra Lee Morris (Englanti)
Kazuton "Kiriton" serkku ja adoptiosisko oikeassa maailmassa. Kazuto sai jo ennen Sword Art Onlinen pelaamista selville, ettei Suguha ollut hänen biologinen siskonsa, Suguhan itse kuultua myöhemmin totuus äidiltään Midorilta. Suguha on ahkera työskentelijä ja on harjoitellut kendoa jo 8 vuotta. Aluksi kun Kirito oli joutunut SAO:n vangiksi kahden vuoden ajaksi, hän alkoi vihata videopelejä. Mutta lopulta hän päättikin 15-vuotiaana kokeilla ALfheim Onlinea ja jäi saman tien koukkuun. Hänen avatarinsa, Leafa, on sylph-rodun haltia. Myöhemmin kun Kirito saapui ALO:hon, hän tapasi Leafan. Kumpikaan ei tunnistanut aluksi toista, mutta Suguha järkyttyi pahan kerran, kun totuus paljastui heille, sillä oli ihastunut Kiritoon, joka välittikin Asunasta. Mennessään Underworldiin pysäyttämään Glowgenin suunnitelmat, hänen avatarinsa oli Terraria, maan jumalattarena Underworldissä pidetty hahmo.
Sinon (シノン Shinon)
Oikea nimi: Shino Asada (朝田 詩乃 Asada Shino)
Ääninäyttelijät: Miyuki Sawashiro (Japani), Michelle Ruff (Englanti)
Phantom Bullet -saagassa ensiesiintymisensä tekevä koulukiusattu 16-vuotias tyttö, joka on pelännyt tuliaseita 11-vuotiaasta asti otettuaan postitoimistoa ryöstäneen miehen aseen ja ammuttua miehen jälkeenpäin pelastaakseen toimiston virkailijat. Hänen ystävänsä Kyoji Shinkawa suostutteli hänet pakenemaan todellisuutta ja pääsemään yli tuliaseisiin kohdistuvasta pelostaan pelissä nimeltä Gun Gale Online. Hänen luottamuksensa Kiritoon joutui alun perin koetukselle, koska Kirito oli miespuolinen pelaaja, jonka GGO-avatar näytti naispuoliselta, ja kohtaaminen Death Gunin kanssa sai Sinonin pelon tuliaseita kohtaan hetkellisesti palaamaan. Alettuaan myöhemmin pelata ALfheim Onlinea hän loi avatarin, joka oli rodultaan cait sith -kissahaltia. Mennessään Underworldiin pysäyttämään Glowgenin suunnitelmat, hänen avatarinsa oli Solus, auringon jumalattarena Underworldissä pidetty hahmo.
Alice
Ääninäyttelijät: Ai Kayano (Japani), Kayli Mills (Englanti)
Alicization-saagassa ensiesiintymisensä ensiesiintymisensä tehnyt alun perin Underworldistä kotoisin oleva ihmisimperiumin tekoäly, ja siellä toinen Kiriton ”lapsuudenystävistä” nimellä Alice Zuberg. Järjestö nimeltä Integrity Knights (karkeasti suomennettuna Rehellisyysritarit) pidätti hänet ja väitti aikovansa teloittaa hänet rangaistuksena pimeälle territoriolle ”astumiselle”. Lopulta paljastui, että 17-vuotiaaksi Underworldin vuosissa ikääntynyt Alice oli yhä elossa ja ”syntetisoitu” Axiom-kirkkoa palvelevien Integrity Knightsin ritariksi nimellä Alice Synthesis Thirty. Hänen muistonsa ajalta ennen sitä olivat irrotettu erilliseksi Aliceksi, joka näytti yhä 11-vuotiaalta ja oli vankina muistikristallissa. Muistoja ei voinut palauttaa, sillä muuten molemmat Alicet kuolisivat. Alkuperäinen Alice lopulta kuoli, mutta Kirito kuitenkin taivutteli lopulta uuden Alicen kääntymään Axiom-kirkkoa vastaan. Asunan saavuttua Underworldiin kiisteli jatkuvasti tämän kanssa siitä kumpi heistä oli Kiriton tyttöystävä. Hän oli ainut Underworldin tekoäly, joka tuotiin oikeaan maailmaan robottikehossa, ja ensimmäinen, jolle myönnettiin ihmisoikeudet. Hän alkoi myös pelata ALO:ta avatarilla, joka oli rodultaan cait sith -kissahaltia.

Sivuhahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yui (ユイ)
Ääninäyttelijät: Kanae Itō (Japani), Stephanie Sheh (Englanti)
Kirito ja Asuna luulivat häntä Sword Art Onlinessa eksyneeksi lapsipelaajaksi, kunnes paljastui, että Yui olikin vain pelaajien mielenterveyttä valvova tekoäly, mutta kardinaalijärjestelmä esti tämän toiminnon ja yritti jopa tuhota Yuin. Kirito sai pelastettua Yuin tallentamalla hänet omaan NerveGeariinsä. ALfheim Onlinessa Yui muuttui navigaatiokeijuksi auttaakseen Kiritoa ja Leafaa pelastamaan Asunan. Vasta pitkän ajan kuluttua Kirito sai rakennettua laitteen, jolla Yui voisi nähdä oikeaan mailmaan. Yui kutsuu Kiritoa isäkseen ja Asunaa äidikseen.
Klein
Oikea nimi: Ryotaro Tsuboi (壷井 遼太郎 Tsuboi Ryōtarō)
Ääninäyttelijät: Hiroaki Hirata (Japani), Kirk Thornton (Englanti)
Arkiseen työelämään ja sinkkuuteen kyllästynyt mies, joka oli 22-vuotias aloittaessaan Sword Art Onlinen pelaamisen. Hän oli Kiriton ensimmäinen ystävä SAO:n sisällä ja tutustui pian ennen kuin Kayaba paljasti juonensa pelaajille. Kirito opetti pelin hänelle perusteet, minkä jälkeen Klein vietti suurimman osan ajastaan vähemmän kokeneiden pelaajien kanssa ja hänestä tuli lopulta Fuurinkazan-nimisen killan johtaja. ALfheim Onlinen tapahtumien jälkeen hän kuitenkin liittyi useammin Kiriton ja tämän ystävien seuraan. ALO:ssa Kleinin avatar on salamanteri-rodun haltia.
Agil
Oikea nimi: Andrew Gilbert Mills
Ääninäyttelijät: Hiroki Yasumoto (Japani), Patrick Seitz (Englanti)
Afroamerikkalaisista polveutuva isokokoinen, mutta hyväntahtoinen pelaaja, joka oli 27-vuotias aloittaessaan Sword Art Onlinessa pelaamisen, pitäen siellä sekatavarakauppaa. Oikeassa maailmassa Agil omistaa baarin nimeltä Dicey Café, josta hänen vaimonsa Kathy huolehti Agilin ollessa SAO:n vankina ja joka toimi myöhemmin Kiriton ystävien yleisenä ajanviettopaikkana VRMMORPG-pelien ulkopuolella. ALO:ssa Agilin avatar on gnoomi-rodun haltia.
Silica
Oikea nimi: Keiko Ayano (綾野 珪子 Ayano Keiko)
Ääninäyttelijät: Rina Hidaka (Japani), Christine Marie Cabanos (Englanti)
Yksi Sword Art Onlinen harvoista pedonkesyttäjistä ja oikeassa maailmassa vasta 12-vuotias aloittaessaan pelaamisen. Nimennyt kesyttämänsä pienen lohikäärmeen Pinaksi, oikean maailman kissansa mukaan. ALfheim Onlinen tapahtumien jälkeen hän liittyi usein Kiriton ja tämän ystävien seuraan. ALO:ssa Silican avatar on cait sith -kissahaltia.
Lisbeth
Oikea nimi: Rika Shinozaki (篠崎 里香 Shinozaki Rika)
Ääninäyttelijät: Ayahi Takagaki (Japani), Sarah Anne Williams (Englanti)
Ystävien kesken ”Liz”. Toimi Sword Art Onlinessa aseseppänä ja oli hyvin ylpeä taidoistaan. Ihastui Kiritoon, kun tämä auttoi häntä saamaan arvokkaampia malmeja kestävämpien miekkojen takomiseen, mutta pettyi pahasti kuultuaan Kiriton pitävän Asunasta. Hänestä tulee kuitenkin Kiriton ja tämän ystävien yksityinen seppä ja ALfheim Onlinessa liittyi heidän seuraansa tehtäviä suorittamaan. ALO:ssa Lisbethin avatar on leprekauni-rodun haltia.
Yuuki (ユウキ Yūki)
Oikea nimi: Yuuki Konno (紺野 木綿季 Konno Yūki)
Ääninäyttelijät: Aoi Yūki (Japani), Erica Mendez (Englanti)
Mother’s Rosario -saagassa esiintyvä henkilö. ALfheim Onlinen legendaarisin miekkailija, joka ystävystyi Asunan kanssa ja esitteli tälle kiltansa Sleeping Knights (karkeasti suomennettuna Nukkuvat ritarit). Myöhemmin Asunalle selviää, että Yuuki sairasti AIDSia, johon hänen muu perheensä oli kuollut jo aikaa sitten on ollut. Hän oli ollut testaamassa Medicuboid-nimistä laitetta, jolla ihmiset voisivat oikean kehon kunnosta huolimatta elää virtuaalimaailmoissa kuin terveet ihmiset. Myös muut Sleeping Knightsin jäsenet kärsivät parantumattomista sairauksista ja he halusivat yhdessä kokea yhden seikkailun ennen kuolemaa. Killan alkuperäinen johtaja ennen kuolemaansa oli Aiko, Yuukin kaksoissisko. ALO:ssa Yuukin avatar on imppi-rodun haltia.
Eugeo
Ääninäyttelijät: Nobunaga Shimazaki (Japani); Brandon Winckler (Englanti)
Alicization -saagan kuudessa ensimmäisessä osassa esiintyvä henkilö. Alun perin 11-vuotias ihmisimperiumin tekoälypoika ja siellä toinen Kiriton ”lapsuudenystävistä”. Useimmat hänen kylänsä asukkaista joutuvat Axiom-kirkon hyökkäämiksi ja heidän muistonsa pyyhitään, mutta Eugeo saa osan niistä takaisin. Hän haluaa löytää Alice Zubergin, jonka väitettiin olevan teloitettu, mutta joka ehti ennen omaa muistinpyyhintäänsä paljastaa olevansa yhä elossa. Kirito opettaa hänelle miekkailutekniikoita, jotka hän itse oppi Sword Art Onlinessa ja kuuden Underworldin vuoden kuluttua paljastuu, että Alice oli ”syntetisoitu” Integrity Knightsin ritari. Quinella yritti myöhemmin syntetisoida myös Eugeon väliaikaisesti yhdeksi ritareista nimelle Eugeo Synthesis Thirty-Two.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heathcliff
Oikea nimi: Akihiko Kayaba (茅場 晶彦 Kayaba Akihiko)
Ääninäyttelijät: Tōru Ōkawa (Japani; Heathcliff), Kōichi Yamadera (Japani; Kayaba), Kevin M. Connolly (Englanti; Heathcliff), Marc Diraison (Englanti; Kayaba), David W. Collins (Englanti; Kayaba, Alicization)
Akihiko Kayaba on NerveGear-kypärien suunnittelija ja Sword Art Onlinen luoja. Hän vangitsi pelaajat SAO:hon poistamalla pelistä uloskirjautumistoiminnon ja ansoitti NerveGear-kypärät niin, että pelaaja kuolee, jos yrittää poistaa kypärän. Ja pelaaja kuolee myös, jos tämän avatar kuolee. Hän oli myös keksinyt kardinaalijärjestelmän, jolla SAO voi päivittää itse itseään ilman ylläpitäjiä. Hän piileskeli pelissä Knights of Blood Oathin johtajana nimellä Heathcliff. Hän oli niin kiintynyt tietokoneisiin ja virtuaalimaailmoihin, että halusi SAO:n korvaavan oikean maailman kokonaan. Hän ei kuitenkaan ollut täysin sydämetön. Hän ei yrittänyt estää pelaajia etenemästä Aincradin ylempiin kerroksiin, vaan taisteli näiden rinnalla, ja paljastuttuaan viimeiseksi pomovastukseksi, oli valmis antamaan pelaajien poistua SAO:sta, jos häviäisi. Kayaba teki myöhemmin itsemurhan laitteella, joka kuitenkin kopioi hänen mielensä tietoverkkoon. Digitaalinen Kayaba auttoi ensin Kiritoa myöhemmin ALO:ssa pysäyttämään Nobuyuki Sugon ja myöhemmin hän auttoi Rathia pysättämään Glowgen Defense Systemsin.
PoH
Oikea nimi: Vassago Casals
Ääninäyttelijät: Tsuyoshi Koyama (Japani), Xander Mobus (Englanti)
Vassago Casals on Sword Art Onlinen ainoan ”punaisen killan”, Laughing Coffinin (karkeasti suomennettuna Naurava ruumisarkku), perustaja, jonka jäsenten ainoa päämäärä on tappaa muita pelaajia. Hänen pelinimensä PoH on lyhenne sanoista Prince of Hell (karkeasti suomennettuna Helvetin prinssi). Vassago on meksikolaisen naisen ja japanilaisen miehen avioton poika, joka pakotettiin 15-vuotiaana luovuttamaan munuaisensa sairastuneelle aviolliselle velipuolelleen. Sen jälkeen hän työskenteli salamurhaajana Korean mafialle ja kirjauduttuaan pelaajaksi SAO:hon tappamaan joitain mafian kohteita, hän päätti samalla mahdollisimman monen itäaasialaisen, ja erityisesti japanilaisten, tappamiseksi perustaa Laughing Coffinin ja yllyttää sen jäseniä ryhtymään myös murhaajiksi, uskotellen näille, että SAO:n luoja Akihiko Kayaba itse saisi syyt niskoilleen. Koska Laughing Coffin ei ollut rekisteröity kilta, PoH kykeni lähettämään sen jäseniä soluttautumaan muihin kiltoihin. Mutta kyllästyttyään killan johtamiseen hän antoi tarkoituksella sen piilopaikan vuotaa Kiriton, Asunan, Kleinin ja muiden tietoon, koska halusi nähdä myös heidän tulevan murhaajiksi. Alicization-saagassa Vassago työskenteli Glowgen Defense Systemsille Gabriel Millerin oikeankädenmiehenä ja oli Millerin lisäksi ainut iskuryhmän jäsen, joka meni Soul Translatorilla Underworldiin. Hän käytti aluksi Underworldissä pimeyden ritarin avatarta ja myöhemmin myös itse PoH:ta.
Oberon
Oikea nimi: Nobuyuki Sugo (須郷 伸之 Sugō Nobuyuki)
Ääninäyttelijät: Takehito Koyasu (Japani), Todd Haberkorn (Englanti)
Nobuyuki Sugo oli Kayaban entinen opiskelutoveri ja katkera siitä, että Kayaba oli aina ollut taitavampi kuin hän. Hän johti RECT Inc.:in FullDive-osastoa, RECT Progressia, joka oli ostanut Sword Art Onlinen palvelimet hallintaansa vararikkoon menneeltä Argusilta. Sugo halusi kuitenkin halusi RECT:in kokonaan itselleen sekä Asunan vaimokseen ja oli vastuussa Asunan sekä 300 muun SAO-pelaajan pysymisestä NerveGearien vankina senkin jälkeen, kun Kirito oli vapauttanut muut pelaajat voittamalla Kayaban kaksintaistelussa. Hän siirsi nämä pelaajat RECT:in luomaan toiseen VRMMORPG-peliin, ALfheim Onlineen, ja teki heillä laittomia kokeita löytääkseen keinon manipuloida ihmisten muistoja, myydä tutkimustietonsa ulkomaille rahaa vastaan ja sen jälkeen lavastaa itsensä uhrien pelastajaksi. Hän hallitsi alkuperäistä ALO:ta avatarinaan keijukuningas Oberon ja piti Asunaa vankina maailmanpuun huipulla. Sugo lähetti myöhemmin vankilasta käsin kätyrinsä Yanain soluttautumaan Rathiin, sabotoimaan Alicization-projektia sekä paljastamaan sen olemassaolo Yhdysvalloille.
XaXa
Oikea nimi: Shoichi Shinkawa (新川 昌一 Shinkawa Shōichi)
Ääninäyttelijät: Ryōta Ōsaka (Japani, SAO), Sōichirō Hoshi (Japani, SAO II), Ben Diskin (Englanti)
Alun perin sairasteleva ja heikosti fyysisessä kunnossa oleva 19-vuotias nuori mies, joka toimi Sword Art Onlinessa Laughing Coffinin varajohtajana pelinimellä XaXa, kutsuttu myös Red-Eyed XaXaksi naamion punaisten silmikoiden vuoksi. Hän nautti siitä, että hänen tekemänsä murhat saivat ihmiset pelkäämään häntä. Hän ja hänen ystävänsä, Atsushi ”Johnny Black” Kanamoto, olivat harvoja, jotka selvisivät hengissä kiltansa tuhosta, koska heidän avatarinsa ainoastaan vangittiin. SAO-tapauksen jälkeen Shoichi alkoi pikkuveljensä Kyojin kanssa pelata Gun Gale Onlinea avatarilla nimeltä Sterben, joka tunnettiin myöhemmin myös nimellä Death Gun. Eräänä päivänä Shoichi osti pelissä näkymättömyysviitan, jotta he voisivat huomaamatta katsoa ”kuvenöörin toimiston” terminaaleista pelaajien oikeat nimet ja osoitteet. Samaan aikaan kun Kyoji tappoi Death Gunilla pelaajien avatareja, Shoichi tunkeutui heidän isänsä omistamasta sairaalasta varastetulla yleisavainkortilla pelaajien koteihin tappaakseen nämä samaan aikaan oikeassa maailmassa yliannostuksilla sukkinyylikoliinia, jäljitelläkseen SAO:n pelaamiseen käytetyn NerveGearin ominaisuuksia tappaa pelaaja. Bullet of Bullets -turnauksen aikana Shoichi palasi itse ohjaamaan Death Gunia, jättäen useimmat oikean maailman murhat Kyojille sekä mukaan juoneen liittyneelle Atsushille. Shoichin kasvonpiirteitä oikeassa maailmassa ei ole koskaan paljastettu.
Spiegel
Oikea nimi: Kyoji Shinkawa (新川 恭二 Shinkawa Kyōji)
Ääninäyttelijät: Natsuki Hanae (Japani), Johnny Yong Bosch (Englanti)
Sinonin 16-vuotias ystävä, joka houkutteli hänet pelaajaksi Gun Gale Onlineen uskotellen sen auttavan häntä pääsemään yli pelostaan tuliaseita kohtaan. Katkerana siitä, miten hänen tiukat vanhempansa yrittivät väkisin kasvattaa hänestä perijää suvun omistamalle sairaalalle, ja siitä miten muut GGO-pelaajat pilkkasivat hänen avatartaan Spiegeliä, veljensä Shoichin murhanhimoisia tekoja ihaileva Kyoji lainasi veljensä avaa GGO-avatarta, Death Gunia, tappaakseen sillä pelaajien avatareja, veljensä tappaessa näitä oikeassa maailmassa. Shoichin itse toimiessa Death Gunina Bullet of Bullets -turnauksen aikana, Kyoji otti Atsushi Kanamoton ohella vastuulleen oikean maailman murhat. Kyoji, jolla oli sairaalloinen pakkomielle Sinonista, halusi erityisesti tappaa Sinonin ja sitten itsensä, uskoen, että he ”syntyisivät uudelleen” yhdessä jonnekin, missä nykymaailman murheita ei olisi olemassa.
Johnny Black
Oikea nimi: Atsushi Kanamoto (金本 敦 Kanamoto Atsushi)
Ääninäyttelijät: Ryōta Ōsaka (Japani); Alejandro Saab (Englanti)
Laughing Coffinin kolmanneksi korkea-arvoisin jäsen ja yhtä lailla uhreillaan leikittelevä kuin PoH ja XaXa, mutta huomattavasti kärsimättömämpi ja mielenvikaisempi. Hän ja XaXa olivat harvoja, jotka selvisivät hengissä kiltansa tuhosta, koska heidän avatarinsa ainoastaan vangittiin. Sword Art Onlinen jälkeen Atsushi osallistui vanhan ystävänsä ja XaXan siviiliminän, Shoichi Shinkawan, sekä tämän pikkuveljen Kyojin juoneen tappaa Gun Gale Onlinen pelaajia. Bullet of Bullets -turnauksen aikana, Shoichin itse palatessa ohjaamaan Death Gunia, Atsushi ja Kyoji ottivat vastuulleen murhata oikeassa maailmassa pelaajat, joiden avatarit Death Gun tappoi turnauksessa. Atsushi on ainut, joka veljesten pidätyksen jälkeen pääsee poliisilta pakoon, kunnes kuusi kuukautta myöhemmin hän yritti tappaa Kiriton viimeisellä jäljellä olevalla sukkinyylikoliiniruiskulla.
Quinella
Ääninäyttelijät: Maaya Sakamoto (Japani); Maureen Price (Englanti)
Axiom-kirkkoa ja koko Underworldin ihmisimperiumia johtava 350-vuotias (Underworldin vuosissa) tekoäly tittelillä ”Administrator”. Hän nosti kokemustasonsa korkeaksi tappamalla eläimiä, jotka syntyivät joka päivä uudestaan, ja valtasi Underworldin, huijaten ihmistekoälyt pitämään häntä jumalana, perustaen Axiom-kirkon. Siinä missä Rathin työntekijät olivat luoneet Underworldiin ”tabuindeksin” rajaksi, jonka ylittävät ihmistekoälyt sopisivat Rathin mielestä sotilaiksi oikeassa maailmassa, Quinella yritti estää alamaisiaan koskaan rikkomasta rajaa. Hän pääsi käsiksi Underworldin kardinaalijärjestelmään ja tekoälyiltä kiellettyihin ominaisuuksiin, muuttaen itsensä takaisin nuoreksi ja aikoen laajentaa valtaansa Underworldin ulkopuolelle. Rathin työntekijä Yanai ”ihastui” Quinellaan ja auttoi tätä varmistamaan tabuindeksin pysymisen rikkomattomana.
Subtilizer / Keisari Vector
Oikea nimi: Gabriel Miller
Ääninäyttelijät: Akira Ishida (Japani); Ted Stroka (Englanti, Alicization), Greg Chun (Englanti, War of the Underworld)
Glowgen Defense Systemsin teknologiajohtaja sekä yhtiön perustajan avioton poika. Hänellä oli pakkomielle selvittää miten ihmissielut toimivat. Hän tappoi tutkimuksiaan varten jo lapsena oman tyttöystävänsä Alicia Klingermanin. Nämä samat tutkimukset saivat hänet kiinnostumaan japanilaisten FullDive-virtuaaliteknologiasta, jolloin hän alkoi pelata Gun Gale Onlinea nimellä Subtilizer, voittaen sekä ensimmäisen että neljännen Bullet of Bullets -turnauksen japanilaisilla palvelimilla. Myöhemmin, kuultuaan NSA:lta Japanin puolustusvoimien Alicization-projektista, Miller henkilökohtaisesti johti 12 miehen ryhmää hyökätäkseen Ocean Turtleen ja sieltä Underworldiin. Koska uskoi Alice Zubergin olevan Alician reinkarnaatio, hän havitteli erityisesti tämän sielua voidakseen manipuloida sitä miten halusi. Hän käytti aluksi keisari Vectorin, Underworldin pimeyden jumalana pidetyn hahmon, avatarta ja myöhemmin myös itse Subtilizeria.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chrysheight
Oikea nimi: Seijiro Kikuoka (菊岡征二郎 Kikuoka Seijirō)
Ääninäyttelijät: Toshiyuki Morikawa (Japani); Matt Mercer (Englanti)
Japanin sisäministeriön työntekijänä esiintyvä puolustusvoimien everstiluutnantti, jolle Kirito kertoi Sword Art Onlinen ja ALfheim Onlinen tapahtumista. Hän alkoi tutkimuksellisista syistä pelata itsekin ALO:ta undiini-rodun haltia-avatarilla nimeltä Chrysheight ja pyysi Kiritoa auttamaan Gun Gale Onlinessa tapahtuvien murhien tutkinnassa sekä myöhemmin osallistumaan Soul Translatorin testaamiseen. Vaikka Kikuoka onkin Kiriton ja hänen ystäviensä liittolainen, Kirito ei täysin luota häneen ja epäilee Kikuokan tietävän asioista enemmän kuin mitä kertoo. Kiriton jouduttua Atsushi Kanamoton hyökkäämäksi, Kikuoka vie hänet Ocean Turtle -laitokseen, joka kuuluu puolustusministeriön omistamalle yhtiölle nimeltä Rath. Rathin työstämä Alicization-projekti paljastui suunnitelmaksi käyttää Underworldissä nopeutetussa ajassa kasvaneita ihmisimperiumin tekoälyjä uusina aseina puolustusvoimille ja Kikuoka käytti Kiritoa selvittääkseen miksi yksikään tekoäly ei suostu kapinoimaan Axiom-kirkkoa ja tabuindeksiä vastaan.
Rinko Kojiro (神代凛子 Kōjiro Rinko)
Ääninäyttelijät: Sanae Kobayashi (Japani); Jennifer Losi (Englanti)
Rinko on Akihiko Kayaban ja Nobuyuki Sugon entinen opiskelutoveri. Hän oli myös Kayaban entinen naisystävä ja ainoa asia mistä Kayaba oikeassa maailmassa välitti. Kun Kayaba vangitsi pelaajat SAO:hon, Kojiro sai hänen olinpaikkansa selville ja halusi tappaa hänet, mutta ei pystynyt siihen, vaan auttoi huolehtimaan hänen oikeasta ruumiistaan. Kayaba myös asensi Kojiroon minipommin, jonka seurauksena poliisi uskoisi, että Kojiro auttoi Kayabaa pakotettuna, eikä vapaasta tahdostaan. Hän oli myöhemmin antanut hallitukselle Kayaban suunnitelmat FullDive-teknologian edistyneemmästä versiosta Medicuboidin kehittämistä varten. Kun Seijiro Kikuoka ja Rath käyttivät Medicuboidista opittua teknologiaa kehittääkseen Soul Translatorin, he pyysivät Kojiroa mukaan projektiin Rathin salaiseen laitokseen Ocean Turtleen. Kojiro suostui vasta kun Asuna pyysi hänen apuaan Kiriton olinpaikan löytämiseksi.
Natsuki Aki (安岐 ナツキ Aki Natsuki)
Ääninäyttelijät: Ayako Kawasumi (Japani); Julie Ann Taylor (Englanti)
Sairaanhoitaja ja puolustusvoimien kersantti, joka alun perin huolehti Kiriton kuntoutuksesta tämän vapauduttua Sword Art Onlinesta. Myöhemmin hän myös valvoi Kiriton kehoa tämän ollessa Gun Gale Onlinessa jahtaamassa Death Gunia. Kiriton jouduttua Atsushi Kanamoton sukkinyylikoliiniruiskun uhriksi ja Kikuokan toimitettua Kiriton keho toipumaan Ocean Turtleen jatkamaan samalla myös työtään Underworldin tutkimiseksi, Rathin työntekijäksi paljastunut Aki sai tehtäväkseen jälleen valvoa Kiriton ruumista.
Takeru Higa (比嘉タケル Higa Takeru)
Ääninäyttelijät: Kenji Nojima (Japani); Brian Beacock (Englanti)
Takeru Higa oli Akihiko Kayaban, Nobuyuki Sugon ja Rinko Kojiron entinen opiskelutoveri, joka työskentelee nykyään Rathille ja oli Soul Translatorin pääkehittäjä. Hänen motiivinsa liittyä Rathiin oli, että eräs hänen ystävistään, joka oli sotilas, oli aikoinaan kuollut taistelukentällä.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sword Art Onlinen animesovituksen teko julkaistiin Dengeki Bunko Autumn Festival 2011:ssa, jossa samalla julkaistiin myös Sword Art Onlinen tekijän Reki Kawaharan toisen sarjan Accel Worldin animesovituksen tekoa. Animen tuottaja on Aniplex, sen studio on A-1 Pictures ja sen ohjaajana toimii Tomohiko Ito. Musiikin on tuottanut Yuki Kajiura. Anime alkoi Tokyo MX, tvk, TVS, TVA, RKB, HBC ja MBS -kanavilla 7. heinäkuuta 2012, kun taas kanavilla AT-X, Chiba TV ja BS11 vasta myöhemmin.[6] Sarjan ensimmäinen tuotantokausi perustuu saagoihin Aincrad ja Fairy Dance. Ja toinen tuotantokausi, Sword Art Online II, perustuu pääosin Phantom Bullet-saagaan ja loput kauden jaksoista saagoihin Calibur ja Mother’s Rosario. Tämän jälkeen julkaistiin elokuva Sword Art Online The Movie: Ordinal Scale sekä animen kolmas tuotantokausi, Sword Art Online: Alicization, joka nimensä mukaisesti perustuu Alicization-saagaan.

Anime on myös näkyvillä Crunchyrollissa, jossa Premium-jäsenet voivat katsoa uusimman jakson tunnin kuluttua sen esityksestä, kun taas ilmaisjäsenten pitää odottaa viikko sen nähdäkseen. Sarjan tunnari on nimeltään "crossing field", jonka on laulanut LiSA, ja lopputunnari on nimeltään ”Yume Sekai” (ユメセカイ, kirjaimellisesti ”Unen Maailma”), jonka taas on laulanut Haruka Tomatsu, Asunan ääninäyttelijä. Jaksosta 15 eteenpäin, sarjan uusi tunnuskappale on nimeltään ”INNOCENCE”, jonka on laulanut Eir Aoi, kun taas lopputunnari on ”Overfly” Luna Harunan laulamana. Sword Art Onlinen animeversion on lisensioinut Pohjois-Amerikassa Aniplex USA ja Australiassa Madman Entertainment.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selainpelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Sword Art Quest
 • Sword Art Quest II

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Jaksosta 25 alkaen julkaistu nimellä Sword Art Online: Alicization – War of the Underworld

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sword Art Online (light novel) animenewsnetwork.com. Viitattu 16.1.2022. (englanniksi)
 2. Sword Art Online - Streaming Online crunchyroll.com. (englanniksi)
 3. Nelkin, Sarah: Interview: Yoshitsugu Matsuoka, Sword Art Online's Kirito Anime News Network. (englanniksi)
 4. a b Bryce Papenbrook, Cherami Leigh Lead Sword Art Online Dub Cast Anime News Network. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
 5. Nelkin, Sarah: Interview: Haruka Tomatsu, Sword Art Online's Asuna Anime News Network. 4.9.2013. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
 6. Sword Art Online official air dates swordart-online.net. Arkistoitu . Viitattu 24.4.2020. (japaniksi)
 7. Sword Art Online: Last Recollection announced for PS5, Xbox Series, PS4, Xbox One, and PC gematsu.com. 6.11.2022. Viitattu 7.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sword Art Online.