Johnny Yong Bosch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johnny Yong Bosch
Johnny Yong Bosch Power Morphicon -tapahtumassa vuonna 2007.
Johnny Yong Bosch Power Morphicon -tapahtumassa vuonna 2007.
Henkilötiedot
Koko nimi John Jay Bosch
Syntynyt6. tammikuuta 1976 (ikä 48)
Yhdysvallat Kansas City, Missouri
Ammatti näyttelijä
muusikko
ohjaaja
Puoliso Amy Bosch
Näyttelijä
Taiteilijanimet Johnny Bosch
John Bosch
Kevin Hatcher
Aktiivisena Näyttelijänä 1994–
Ääninäyttelijänä 2000–
Merkittävät roolit Adam Park
(Mighty Morphin Power Rangers)
Ichigo Kurosaki
(Bleach)
Lelouch Lamperouge
(Code Geass)
Protagonisti ja Tohru Adachi
(Shin Megami Tensei: Persona 4)
Zorro
(Zorro: The Chronicles)
Palkinnot
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

Johnny Yong Bosch (oik. John Jay Bosch, s. 6. tammikuuta 1976 Kansas City, Missouri) on yhdysvaltalainen näyttelijä, kungfuka ja muusikko, joka tunnetaan parhaiten Adam Parkin roolista televisiosarjassa Mighty Morphin Power Rangers, sekä Ichigo Kurosakin ääniroolista englanniksi dubatussa animessa Bleach.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bosch syntyi Missourin Kansas Cityssä ja kasvoi Garlandissa, Texasissa. Hänen äitinsä on korealainen ja isänsä yhdysvaltalainen, joka omaa saksalais-irlantilaisia sukujuuria.[1] Bosch harrastaa eri kamppailulajeja, joista hän kiinnostui 4–6-vuotiaana. Varsinaisesti hän aloitti harjoittelemisen 14-16-vuotiaana kungfun parissa[2] Kung Fu USA nimisessä koulussa.[3] Sittemmin Bosch on harjoitellut myös jeet kune dota, jujutsua, taekwondoa, hapkidoa, judoa ja kendoa.[1] Lisäksi hän on harjoitellut vuodesta 2005–2006 lähtien potkunyrkkeilyä.[4]

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bosch päätyi näyttelijäksi harjoitellessaan shaolin kungfuta Texasissa. Hänen opettajansa James Clark esitteli Boschille sanomalehdestä löytämäänsä mainosta, jossa haettiin uusia näyttelijöitä koe-esiintymään Power Rangers -televisiosarjaan. Bosch tarttui tilaisuuteen ja kävi koe-esiintymässä KD Studiolla heinäkuussa 1994. Sarjan tekijät halusivat uusia toisella tuotantokaudella kolme näyttelijää, joka esittivät punaista, keltaista ja mustaa Rangeria. Syytä ei kerrottu julkisesti, mutta huhun mukaan näyttelijät olivat vaatineet lisää palkkaa, joka johti heidän potkuihin. Bosch valittiin noin tuhannen koe-esiintyjän joukosta viimeiseen kymmenen ehdokkaan joukkoon, jossa hän teki toisen koe-esiintymisensä eikä kuullut sen jälkeen tuottajilta mitään viikkoihin. Bosch päätti tämän myötä aloittaa opiskelunsa Dallasin Collegessa, kunnes hänen veljensä soitti Power Rangers -tuottajien haluavan veljensä matkaavan Kaliforniaan viimeistä koe-esiintymistä varten. Bosch ei aluksi uskonut sitä todeksi, mutta matkasi lopulta Kaliforniaan, jossa hän tapasi sarjan varsinaiset tuottajat, sekä sarjan luojan Haim Sabanin. Allekirjoitettuaan sopimuksen Bosch valittiin alun perin Mustan Rangerin roolissa näytteleen Walter Jonesin tilalle.

Bosch esiintyi Mustan Rangerin roolissa vuosien 1994–1996 aikana ja näytteli hahmoa myös sarjaan perustuvassa elokuvassa Power Rangers vuonna 1995. Elokuva tuotti lipun myynnissä yli 30 miljoonaa dollaria, joka oli myös samalla suurin elokuva, jossa Bosch on esiintynyt. Sarjan päätyttyä hän jatkoi Adam Parkin roolissa Power Rangers Zeo -sarjassa vuonna 1996 sekä elokuvassa Power Rangers turbovaihteella vuonna 1997. Edellisestä poiketen elokuva ei kuitenkaan menestynyt. Elokuvan ilmestyttyä samana vuonna videolle se oli kuitenkin yksi vuoden 1997 ostetuimmista elokuvista Yhdysvalloissa. Aikaisemmin Power Rangers Zeon kuvausten aikana näyttelijäkaarti huomasi uutisartikkelin, jossa etsittiin uusia näyttelijöitä Power Rangers Turboon.[1] Sarjan ollessa lopuillaan he siirtyivät uuteen sarjaan, jossa Bosch jatkoi tutussa roolissaan Adam Parkina, Vihreänä Turborangerina. Kesken kauden Boschin, sekä Jason David Frankin, Nakia Burrisen ja Catherine Sutherlandin tietämättä tuottajat päättivät poistaa heidän hahmonsa sarjasta. He kuitenkin suostuivat jättämään sarjan puolessavälissä ja tekivät viimeisen esiintymisensä sarjan kaksiosaisessa jaksossa "Passing the Torch", jossa jokainen Rangeri nimesi oman seuraajansa, kun he lähtivät opiskelemaan collegeen. Jaksossa Boschin hahmo Adam valitsi Carlos Vallerten jatkamaan rooliaan. Se jäi myös Boschin viimeiseksi päärooliksi Power Rangers -sarjassa. Hän teki kuitenkin vielä vierasesiintymisen Power Rangers: In Spacessa vuonna 1998, sekä Power Rangers: Operation Overdrivessa vuonna 2007.

Sittemmin Bosch on tehnyt enimmäkseen äänirooleja animen parissa ja esiintynyt satunnaisesti näytelmärooleissa, kuten ohjaamassaan elokuvassa Devon's Ghost: Legend of the Bloody Boy (2005) ja Broken Path (2008).

Ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Power Rangersin jälkeen Boschista tuli hyvin aktiivinen ääninäyttelijä, johon hän päätyi Power Rangersi -elokuvien jälkiäänitysohjaajien kautta. Boschin täytyi dubata omat vuorosanat elokuvaan, jossa hänen tilallaan oli sijaisnäyttelijä Power Ranger asussa. Dubbausten jälkeen elokuvan tuottajat kertoivat Boschilla olevan hyvä sankarin ääni ja suostuttelivat häntä koe-esiintymään eri animen dubbauksiin, joista ensimmäinen oli äänirooli oli Vash the Stampede animesarjassa Trigun vuonna 2000.

Sittemmin Bosch on työskennellyt englanniksi dubbatuissa animesarjoissa, elokuvissa ja videopeleissä. Merkittävimmäksi äänirooliksi on noussut Ichigo Kurosaki animesarjassa Bleach vuonna 2006. Seuraavana vuonna hän pääsi American Anime -gaalassa ehdolle parhaaksi miesnäyttelijäksi animessa dubbauksistaan Akiran, Bleachin ja Koukyou Shihen Eureka seveNin parissa. Voiton vei kuitenkin Vic Mignogna, joka dubbasi Fullmetal Alchemistia. Lisäksi Bosch oli myös ehdolla parhaana komedianäyttelijänä Akirasta, mutta voiton vei Dave Wittenberg.

Bosch on myös tullut tunnetuksi Wolf's Rain -animesarjasta, jossa hän ääninäyttelee sarjan pääsankaria, "Kiba"-sutta. Hänet on myös palkittu ADR-palkinnolla kuukauden ääninäyttelijänä vuosina 2003 ja 2006 animesarjoista Last Exile ja Eureka Seven.[5] Lisäksi Bosch on ääninäytellyt Durarara!!-animen englanninkielisessä dubbauksessa. Hänen roolinsa kyseisessä animessa oli Izaya Orihara. Bosch oli 2015 Zorron äänenä animaatiosarjassa Zorro: The Chronicles.[6]

Muusikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bosch toimii myös West Hillsiläisessä rockyhtyeessä Eyeshine, joka koostuu neljästä jäsenestä. Bosch itse toimii yhtyeen laulajana ja soittaa kitaraa, Alex Orantes soittaa bassokitaraa ja laulaa, Maurice Salmin soittaa rumpuja ja laulaa ja neljäs jäsen Danny Lee toimii pääkitaristina. Yhtye julkaisi esikoisalbuminsa Red Stripes/White Lights keväällä 2008.

Elokuvaroolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva Rooli Huom.
2019 Code Geass: Lelouch of the Re;surrection Lelouch Lamperouge Dub
2009 Hellbinders Ryu
2008 Resident Evil: Degeneration sivuäänet Dub
Broken Path Jack Ellis
Bleach: Memories of Nobody Ichigo Kurosaki Dub
2006 Patlabor: The Movie sivuäänet Dub
Karas: The Prophecy Reiji Dub
2005 Devon's Ghost: Legend of the Bloody Boy Josh
2003 Cardcaptor Sakura: The Movie 2 - The Sealed Card Eriol Hiiragizawa Dub
2002 Wicked Game Billy Ray Leung Dub
2001 Ah! My Goddess: The Movie sivuäänet Dub
Akira Kaneda Dub
1997 Power Rangers turbovaihteella Adam Park/Vihreä Ranger
1995 Power Rangers Adam Park/Musta Ranger

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Red Stripes White Lights (2008)
 • My Paper Kingdom (2009)
 • Tone of Echoes (2010)
 • Sonosis (2011)
 • Revolution Airwaves (2012)
 • Fall Seven Times, Stand Up Eight (2013)
 • Sidewalk Dreams and Chalk Dust (2015)
 • Gone Tomorrow (2017)

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • How About That (2006)
 • I'm Dreaming On (2015)

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Afterglow (2011)
 • Xmas (2011)
 • Sansvox (2011)
 • Like Yesterday (2012)
 • Sansvox II: Acoustic (2014)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Ranger Mania rangermania.com. Viitattu 31.12.2008. (englanniksi)
 2. Kamen Writer: Back in Black - The Johnny Yong Bosch Interview kamen-writer.co.uk. 28.7.2008. Viitattu 26.3.2009. (englanniksi)
 3. AFest 2009 @ Dallas Viitattu 29.3.2011
 4. MetroCon '06 tapahtuman haastattelussa Viitattu 31.3.2009
 5. List of ADR Award Winners Viitattu 1.5.2012 (englanniksi)
 6. Zorro/Diego de la Vega Voice behindthevoiceactors.com Viitattu 12.10.2020 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]