Power Rangers Zeo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Power Rangers Zeo
Tyyli toiminta-seikkailu
Kestoaika 22 minuuttia
Luoja(t) Haim Saban
Shuki Levy
Pääosissa Catherine Sutherland
Nakia Burrise
Steve Cardenas
Johnny Yong Bosch
Jason David Frank
David Yost
Austin St. John
Paul Schrier
Jason Narvy
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Fox Kids
Esitetty 20. huhtikuuta 1996 – 27. marraskuuta 1996
Tuotantokausia 1
Jaksoja 50
Tuotanto
Tuottaja(t) Jonathan Tzachor
Ohjaaja(t) Robert Radler
Vickie Bronaugh
Isaac Florentine
Douglas Sloan
Terence H. Winkless
Larry Litton
Koichi Sakamoto
Käsikirjoittaja(t) Mark Litton
Al Winchell
Douglas Sloan
Jackie Marchand
Stewart St. John
Brett Born
Mark Hoffmeier
Charlotte Fullerton
Steven Melching
Gilles Wheeler
Tuotantoyhtiö(t) Saban Entertainment
Renaissance Atlantic Entertainment
Toei Company, Ltd.
MMPR Productions, Inc.
Edeltäjä Mighty Morphin Alien Rangers
Seuraaja Power Rangers Turbo
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Power Rangers Zeo on yhdysvaltalainen 50-osainen lasten televisiosarja, joka oli samalla 4. Power Rangers -tuotantokausi. Sarja jatkui suoraan siitä, mihin aiemmin minisarjan Mighty Morphin Alien Rangers lopussa oli jääty.[1][2][3][4][5]

Zeo käytti japanilaisen 19. Super Sentai -sarjan Chōriki Sentai Ohrangerin lavaste-, asu- ja kuvamateriaalia. Sarja oli myös ensimmäinen Power Rangers -sarjoista, jossa alettiin vuosittain vaihtamaan rangereiden asuja vastaamaan aina niiden Super Sentain versiota. Sarjassa oli myös yhteisjakso edeltävän minisarjan rangereiden kanssa. Sarja esitettiin Yhdysvalloissa 20. huhtikuuta 199627. marraskuuta 1996.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Power Rangers Zeo jatkui suoraan siitä, mihin minisarjan Mighty Morphin Alien Rangers lopussa jäätiin eli Tommy Oliver ja muut rangerit olivat nähneet komentokeskuksensa tuhoutuvan räjähdyksessä. Räjähdyksestä toivuttuaan voimattomat rangerit kuitenkin löysivät komentokeskuksen raunioista Zeokristallin vahingoittumana, jonka Goldar ja Rito Revolto olivat pudottaneet. Zeokristalli johdatti heidät portaalin luo, joka vei heidät syvällä komentokeskuksen alla sijainneeseen voimakammioon, joka ulkoapäin katsottuna näytti aivan komentokeskukselta. Voimakammiossa Zordon ja Alpha 5 odottivat rangereita ja esittelivät ryhmälle viisi Zeonizeria, jotka saivat voimansa Zeokristallista. Tanya Sloan liittyi ryhmään ja hänestä tuli Zeo Ranger II — Yellow. Billy Cranston päätti siirtyä ryhmän tekniseksi neuvonantajaksi eikä jatkanut itse rangerina.[6]

Samalla uusi roboteista koostunut vihollisryhmittymä Machine Empire saapui aurinkokuntaan. He olivat niin voimakkaita, että jopa Rita Repulsa ja Lord Zedd pakenivat M51-galaksiin. Machine Empireä johti King Mondo ja Queen Machina, jotka halusivat myös valloittaa Maan. Vain Zeo Rangerit seisoivat heidän unelmiensa tiellä uusien aseidensa ja zordiensa avulla. Rita ja Lord Zedd unohtivat paetessaan kätyrinsä Riton ja Goldarin Maahan. Kaksikko päätyi sitten muistinsa menettäneinä Bulkin ja Skullin avustajiksi.[7] Bulk ja Skull jatkoivat nuorten poliisivoimissa kunnes he onnistuivat hankkimaan komisario Stonelle potkut. Sen seurauksena myös Bulk ja Skull jättivät poliisivoimat taakseen ja alkoivat etsiviksi Stonen perustamassa etsivätoimistossa.[8]

Ajan kuluessa Machine Empire pärjäsi aina vain paremmin Zeo Rangereita vastaan. Rangerit alkoivat saada apua salaperäiseltä kultaiselta rangerilta, josta kukaan ei tiennyt muuta kuin että hän oli selvästi rangereiden puolella.[9] Myöhemmin kultainen ranger haavoittui ja paljastui Triforia-planeetalta kotoisin olleeksi Treyksi. Haavoittumisen takia Trey joutui jakautumaan identtisiksi kolmosiksi ja luovuttamaan voimansa parantumisensa ajaksi jollekin toiselle. Kultaisen rangerin voimia yritettiin aluksi siirtää Billylle, mutta hän oli komentokeskuksen räjähtäessä altistunut negatiiviselle protonienergialle eikä siirto siksi onnistunut.[10] Kultaisen rangerin voimat siirrettiin lopulta alkuperäisenä punaisena Power Rangerina toimineelle Jason Lee Scottille. Rangerit saivat Treyn avulla käyttöönsä myös voimakkaammat Super Zeozordit, jotka ensitöikseen haastoivat Machine Empiren lähettämät aiempaa voimakkaammat robottihirviöt.[11] Super Zeozordien muodostama Super Zeo Megazord oli tarpeeksi voimakas jopa tuhoamaan King Mondon, joka aiheutti mullistuksia Machine Empiren johdossa.[12]

Tällä kaudella rangereiden kypärät oli myös mallinnettu eri tavalla kuin aiemmin, sillä rangereiden visiirit vastasivat aina kunkin rangerin numeroa. Esimerkiksi Tommyn morphioituessa hän sanoi ääneen "Zeo Ranger V — Red!", jonka jälkeen hänen asunsa kypärässä oli viisisakarainen tähti.

Samoihin aikoihin King Mondon tuhoutumisen kanssa Lord Zedd ja Rita Repulsa palasivat M51-galaksista ja halusivat saada roolinsa päävihollisina takaisin. He liikkuivat Kuussa asuntoautollaan yhdessä Finsterin kanssa ja palauttivat ensitöikseen Goldarille ja Ritolle heidän kadonneet muistinsa. King Mondon tuhoutumisen jälkeen he toteuttivat ensimmäisen suunnitelmansa aktivoimalla Louie Kaboomin, jolla he suunnittelivat saavansa Machine Empiren hallintaansa. Louie Kaboom pääsi Machine Empiren johtoon, mutta vapautui samalla myös Zeddin ja Ritan hallinnasta. Sen jälkeen Louie Kaboomilla oli omia suunnitelmia maailman ja Zeo Rangereiden varalle.[13] Hieman myöhemmin hänet korvasi Machine Empiren johdossa Mondon vanhin poika Prince Gasket ja hänen vaimonsa Princess Archerina.[14] Lopulta King Mondo kuitenkin palasi, joten Gasket ja Archerina lähtivät pakoon.[15]

Samoihin aikoihin Mondon paluun kanssa Billy alkoi nopeasti vanheta. Zeo ja Aquitarin Rangerit yrittivät yhdessä auttaa häntä ja joutuivat myös samalla taistelemaan King Mondon ja Ritan lähettämiä hirviöitä vastaan.[15] Lopulta Billy meni Aquitar-planeetalle hoidettavaksi ja siellä hän nuorentui takaisin omaksi itsekseen. Hän päätti kuitenkin jäädä asumaan Aquitarille ollakseen yhdessä Cestrian kanssa.[16] Pian sen jälkeen selvisi, että Jason ei pystynyt enää hallitsemaan kultaisen rangerin voimia. Ne olivat katoamassa hänen kehostaan ja veivät samalla myös hänen omia fyysisiä voimiaan. Trey of Triforia ei ollut vielä täysin toipunut, mutta päätti siitä huolimatta ottaa riskin ja kultaisen rangerin voimat palautettiin hänelle. Rita ja Lord Zedd pääsivät myös kostamaan Machine Empirelle, kun heidän antamalla lahjalla koko kuningasperhe räjähti palasiksi.[17]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zeo Rangerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tommy Oliver
Tommy oli Zeo Ranger V — Red.[18] Hän oli aiemmin toiminut vihreänä rangerina, sitten valkoisena rangerina ja valkoisena ninja rangerina. Hän löysi Zeokristallin palasensa menneisyydestä intiaanien mailta. Zeo Rangerina hän käytti punaista asua ja hänen kypäränsä visiiri oli viisisakaraisen tähden muotoinen. Häntä näytteli Jason David Frank.
Adam Park
Zeo Ranger IV — Green.[18] Hän oli aiemmin toiminut toisena mustana rangerina ja mustana ninja rangerina. Hän löysi Zeokristallin palasensa muinaisesta Koreasta. Zeo Rangerina hän käytti vihreää asua ja hänen kypäränsä visiiri oli neliön muotoinen. Häntä näytteli Johnny Yong Bosch.
Rocky DeSantos
Rocky oli Zeo Ranger III — Blue.[18] Hän oli aiemmin toiminut toisena punaisena rangerina ja punaisena ninja rangerina. Hän löysi Zeokristallin palasensa muinaisesta Meksikosta. Hän oli ryhmän varajohtaja kunnes Jason palasi. Zeo Rangerina hän käytti sinistä asua ja hänen kypäränsä visiiri oli kolmion muotoinen. Häntä näytteli Steve Cardenas.
Tanya Sloan
Tanya oli Zeo Ranger II — Yellow.[18] Hän oli ryhmän ainoa uusi jäsen. Kun Aisha meni etsimään Zeokristallin palastaan muinaisesta Afrikasta, hän löysi sen kylästä, jonka lähistöllä asuneet eläimet olivat alkaneet hyökätä oudon kulkutaudin takia kyläläisten kimppuun. Sen sijaan, että Aisha olisi palannut takaisin hän päätti jäädä Afrikkaan auttamaan eläimiä ja Tanya suostui palaamaan Aishan tilalla Zeokristallin palasen kanssa. Tanya käytti keltaista asua ja hänen kypäränsä visiirissä oli kaksi vaakasuoraa viivaa. Häntä näytteli Nakia Burrise.
Katherine "Kat" Hillard
Katherine oli Zeo Ranger I — Pink.[18] Hän oli aiemmin toiminut toisena vaaleanpunaisena rangerina ja toisena vaaleanpunaisena ninja rangerina. Hän löysi Zeokristallin palasensa Australiasta. Zeo Rangerina hän käytti vaaleanpunaista asua ja hänen kypäränsä visiiri oli ellipsin muotoinen. Häntä näytteli Catherine Sutherland.
Trey of Triforia
Alkuperäinen kultainen ranger. Trey oli lordi Triforia-planeetalla, jossa kaikilla oli kolmella eri persoonallisuudella varustetut identtiset kolmoset. Lähtiessään Maasta takaisin kotiplaneetalleen hän antoi Zeo Rangereille käyttöön uudet Super Zeozordit. Kultainen ranger käytti kultaisella liivillä varustettua mustaa pukua ja hänen visiirinsä oli mallinnettu kuningasta tarkoittavan kanji-merkin mukaan. Häntä näyttelivät Ted, Tim ja Tom DiFillippo. Ensimmäisillä kerroilla äänenä toimi Brad Hawkins.
Jason Lee Scott
Toinen kultainen ranger, joka oli aiemmin toiminut ensimmäisenä punaisena rangerina. Treyn täytyi loukkaantumisensa jälkeen lähteä parantumaan kotiplaneetalleen ja antaa voimansa jollekin toiselle. Niinpä Tommy valitsi ja etsi Jasonin uudeksi kultaiseksi rangeriksi. Jasonista tuli siten myös ryhmän uusi varajohtaja. Häntä näytteli Austin St. John.

Liittolaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alien Rangerit
Zordon
Äänenä toimi Robert L. Manahan.
Alpha 5
Äänenä toimi Richard Steven Horvitz (mainittu nimellä Richard Wood).
Billy Cranston
Häntä näytteli David Yost.
Emily
Oli töissä Ernien avaamalla uudella rantaklubilla.[13] Alkoi seurustella Jasonin kanssa.[17] Häntä näytteli Lesley Tesh-Petersen.
Ernie
Häntä näytteli Richard Genelle.
Farkus "Bulk" Bulkmeier
Häntä näytteli Paul Schrier.
Eugene "Skull" Skullovitch
Häntä näytteli Jason Narvy.
Komisario/Etsivä Jerome B. Stone
Häntä näytteli Gregg Bullock.
David Truehart
Tommyn veli. Häntä näytteli Eric Frank, Jason David Frankin oikea veli.
Cestria
Auric the Conqueror
Äänenä toimi Derek Stephen Prince.
Tritor
Prince Gasketin tyrmästä Bulkin ja Skullin kanssa paennut avaruusolio.[19] Häntä näytteli Koichi Sakamoto ja äänenä toimi Paul St. Peter.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Machine Empire[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

King Mondo
Äänenä toimi David Stenstrom.
Queen Machina
Äänenä toimi Alex Borstein.
Prince Sprocket
Äänenä toimi Barbara Goodson.
Orbus
Äänenä toimi Barbara Goodson.
Klank
Äänenä toimi Oliver Page.
Prince Gasket
Äänenä toimi Douglas Sloan.
Archerina
Äänenä toimi Melora Harte.
Louie Kaboom
Äänenä toimi Lex Lang.
Cogit
Olivat King Mondon rivisotilaita.

Rita ja Zedd[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lord Zedd
Häntä näytteli Edwin Neal (mainittu nimellä Ed Neil) ja äänenä toimi Robert Axelrod.
Rita Repulsa
Häntä näytteli Carla Perez ja äänenä toimi Barbara Goodson.
Finster
Äänenä toimi Robert Axelrod.
Rito Revolto
Äänenä toimi Bob Papenbrook.
Goldar
Äänenä toimi Kerrigan Mahan.
Squatt ja Baboo
Ääninä toimivat Michael Sorich ja Dave Mallow.

Zordit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun rangerit olivat saaneet zeovoimansa, Billy ja Alpha 5 rakensivat heille uudet Zeozordit.[20] Myöhemmin Billy rakensi Battleborgien teknologiaa hyödyntämällä vielä Red Battlezordin, jota Tommy pystyi telepaattisesti ohjaamaan.[21] Pyramidas oli Kultaisen Zeo Rangerin ohjaama zord, joka toimi samalla muiden zordien tukialuksena.[22] Trey of Triforia antoi Zeo Rangereille käyttöön myös Super Zeozordit ja Kultaiselle Rangerille Warrior Wheelin.[11][23] Power Rangers Zeo -televisiosarjan jälkeen rangerit eivät enää käyttäneet zeozordejaan ja ne jäivät käyttämättöminä konehalliinsa. Ainoa poikkeus oli Pyramidas, jonka Trey vei lähtiessään mukaansa.

Kultaisen Rangerin henkilöllisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kultaisen Rangerin henkilöllisyydellä leikiteltiin usean jakson verran ennen kuin se lopulta paljastettiin. Kultainen Ranger oli todellisuudessa aiemmin tuntematon hahmo Trey of Triforia, jonka paljastumisen jälkeen kaikki spekulointi hänen henkilöllisyydestä voitiin lopettaa. Myöhemmin Trey menetti kykynsä muuttua rangermuotoonsa ja hänen voimansa siirrettiin ensimmäisenä punaisena rangerina toimineelle Jason Lee Scottille.[11] Muutamassa ensimmäisessä jaksossa kultaisen rangerin äänenä toimi Brad Hawkins, joka oli näytellyt myös yhtä päähahmoista toisessa Sabanin tuottamassa sarjassa VR Troopers. Saban oli VR Troopersin päättymisen jälkeen suunnitellut käyttävänsä häntä tässä roolissa, mutta lopulta kultaisen rangerin rooli meni Ted, Tim ja Tom DiFillippolle, joista kukin esitti yhtä Treyn kolmesta persoonasta. Muita henkilöitä, joiden leikiteltiin olleen kultainen ranger olivat:

 • Billy Cranstonin uskoteltiin toistuvasti olleen kultainen ranger. Billyllä oli tapana kadota yllättäen aina kultaisen rangerin näyttäytyessä ja hän käyttäytyi muutenkin salaperäisesti.[9][24][25] Myöhemmin nähtiin ettei Billy ollut kultainen ranger ja usein ollaan sitä mieltä, että Billy oli todellisuudessa kiireinen suunnitellessaan rangereille heidän seuraavalla tuotantokaudella käyttämiä turbovoimia.
 • David Trueheart, joka oli Tommyn veli ja nähty ensimmäisen kerran jo jaksossa "Challenges". David oli harjoitellut kamppailulajeja ja hän tiesi myös Power Rangereiden henkilöllisyydet.[26] Lisäksi hän ja Tommy pelastivat myöhemmin Katherinen myrkylliseltä Cogien öljyltä, jonka jälkeen David oli yllättäen kadonnut juuri ennen kultaisen rangerin ilmestymistä. David palasi vasta taistelun jälkeen salaperäisenä takaisin ja kertoi hänellä olleen asioita hoidettavana.[27]
 • Eugene "Skull" Skullovitch, joka katosi kerran mystisesti Bulkin seurasta, kun he olivat Power Rangereiden lähellä. Vain hetki sen jälkeen kultainen ranger oli ilmestynyt pelastamaan Tommyn ja Katherinen. Lisäksi hieman hirviön tuhoutumisen jälkeen Bulk näki sumeana edessään kultaisen rangerin, mutta hierottuaan muutaman kerran silmiään oli kultainen ranger kadonnut ja hän näki Skullin kävelevän häntä kohti. Skull sanoi olleensa kuitenkin vain kävelyllä.[22]

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Jakson nimi
1 "A Zeo Beginning: Part I"
2 "A Zeo Beginning: Part II"
3 "The Shooting Star"
4 "Target Rangers"
5 "For Cryin' Out Loud"
6 "Rangers in the Outfield"
7 "Every Dog Has His Day"
8 "The Puppet Blaster"
9 "Invasion of the Ranger Snatchers"
10 "Graduation Blues"
11 "A Few Bad Seeds"
12 "Instrument of Destruction"
13 "Mean Screen"
14 "Mr. Billy's Wild Ride"
15 "There's No Business Like Snow Business: Part I"
16 "There's No Business Like Snow Business: Part II"
17 "There's No Business Like Snow Business: Part III"
18 "Inner Spirit"
19 "Challenges"
20 "Found and Lost"
21 "Brother, Can You Spare an Arrowhead?"
22 "Trust in Me"
23 "It Came from Angel Grove"
24 "Bulk Fiction"
25 "Song Sung Yellow"
26 "Game of Honor"
27 "The Power of Gold"
28 "A Small Problem"
29 "Oily to Bed, Oily to Rise"
30 "Rock-a-Bye Power Rangers"
31 "Do I Know You?"
32 "A Season to Remember"
33 "Revelations of Gold"
34 "A Golden Homecoming"
35 "Mondo's Last Stand"
36 "Bomber in the Summer"
37 "Scent of a Weasel"
38 "The Lore of Auric"
39 "The Ranger Who Came in from the Gold"
40 "The Joke's on Blue"
41 "Where in the World is Zeo Ranger 5?"
42 "King for a Day: Part I"
43 "King for a Day: Part II"
44 "A Brief Mystery of Time"
45 "A Mystery to Me"
46 "Another Song and Dance"
47 "Rangers of Two Worlds: Part I"
48 "Rangers of Two Worlds: Part II"
49 "Hawaii Zeo"
50 "Good as Gold"

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Catherine Sutherland  Katherine Hillard (Vaaleanpunainen Zeo Ranger)  
 Nakia Burrise  Tanya Sloan (Keltainen Zeo Ranger)  
 Steve Cardenas  Rocky DeSantos (Sininen Zeo Ranger)  
 Johnny Yong Bosch  Adam Park (Vihreä Zeo Ranger)  
 Jason David Frank  Tommy Oliver (Punainen Zeo Ranger)  
 David Yost  Billy Cranston  
 Austin St. John  Jason Lee Scott (Kultainen Ranger II)  
 Paul Schrier  Bulk  
 Jason Narvy  Skull  
 Richard Genelle  Ernie  
 Gregg Bullock  Komisario/Etsivä Stone  
 Ed Neil  Lord Zedd  
 Carla Perez  Rita Repulsa  

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Robert L. Manahan  Zordon  
 David Stenstrom  King Mondo  
 Richard Steven Horvitz  Alpha 5  
 Robert Axelrod  Lord Zedd ja Finster  
 Barbara Goodson  Rita Repulsa  
 Bob Papenbrook  Rito Revolto  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Mifflin, Lawrie. "TV Notes;New, Improved 'Rangers'", The New York Times, 1996-04-10. Luettu 30.11.2012. 
 2. Griffiths, Ian. "The famous five power back: A new breed of Power Ranger is eyeing your money, warns Ian Griffiths", The Independent, 1997-03-23. Luettu 30.11.2012. 
 3. Maurstad, Tom. "Power Rangers Being 'replaced'", Wilmington Morning Star, 1996-04-20. Luettu 30.11.2012. 
 4. Mangan, Jennifer. "Costly Changes - A New Generation of Power Rangers Means New Toys", Chicago Tribune, 1996-05-09, p. Tempo 3. Luettu 30.11.2012. 
 5. Willens, Michele. "Can the Rangers Zeonize Back to Mere Hit Status?", The Los Angeles Times, 1996-04-20. Luettu 30.11.2012. 
 6. Power Rangers Zeo: Jakso 1; "A Zeo Beginning I"
 7. Power Rangers Zeo: Jakso 2; "A Zeo Beginning II"
 8. Power Rangers Zeo: Jakso 24; "Bulk Fiction"
 9. a b Power Rangers Zeo: Jakso 27; "The Power of Gold"
 10. Power Rangers Zeo: Jakso 33; "Revelations of Gold"
 11. a b c Power Rangers Zeo: Jakso 34; "A Golden Homecoming"
 12. Power Rangers Zeo: Jakso 35; "Mondo's Last Stand"
 13. a b Power Rangers Zeo: Jakso 36; "Bomber in the Summer"
 14. Power Rangers Zeo: Jakso 40; "The Joke's on Blue"
 15. a b Power Rangers Zeo: Jakso 47; "Rangers of Two Worlds I"
 16. Power Rangers Zeo: Jakso 48; "Rangers of Two Worlds II"
 17. a b Power Rangers Zeo: Jakso 50; "Good as Gold"
 18. a b c d e Power Rangersin viralliset sivut Luettu 26.12.2012 (englanniksi)
 19. Power Rangers Zeo: Jaksot 42-43; "King for a Day I-II"
 20. Power Rangers Zeo: Jakso 3; "The Shooting Star"
 21. Power Rangers Zeo: Jakso 18; "Inner Spirit"
 22. a b Power Rangers Zeo: Jakso 28; "A Small Problem"
 23. Power Rangers Zeo: Jakso 37; "Scent of a Weasel"
 24. Power Rangers Zeo: Jakso 30; "Rock-a-Bye Rangers"
 25. Power Rangers Zeo: Jakso 31; "Do I Know You?"
 26. Power Rangers Zeo: Jakso 21; "Brother, Can You Spare An Arrowhead?"
 27. Power Rangers Zeo: Jakso 29; "Oily to Bed, Oily to Rise"