Mighty Morphin Power Rangersin zordit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mighty Morphin Power Rangersissa teemoina zordeissa käytettiin esihistoriallisia, myyttisiä ja nykyaikaisia eläimiä. Zordien kuvamateriaali otettiin Super Sentai -sarjoista Kyōryū Sentai Zyuranger, Gosei Sentai Dairanger ja Ninja Sentai Kakuranger. Zordit oli valmistanut viisas Ninjor, jolta olivat myös peräisin rangereiden voimakolikot ja Alien Rangereiden Battleborgit.

Ensimmäinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dinozordit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dragonzord ja viisi Dinozordia.

Dinozordit olivat Power Rangersin historian ensimmäiset zordit. Ne pohjautuivat esihistoriallisiin eläimiin. Kutsuakseen zordejaan rangerit yleensä huusivat komennon "We Need Dinozord Power, Now!". Dinozordeja käytettiin taistelussa Rita Repulsan kasvattamia hirviöitä vastaan ensimmäisellä tuotantokaudella. Toisella tuotantokaudella ne päivitettiin Thunderzordeiksi eikä niitä enää käytetty taisteluissa. Niitä kuitenkin tarvittiin vielä Thunderzordeja kutsuttaessa, sillä Dinozordien ilmestyttyä ne muuttuivat vastaaviksi Thunderzordeiksi. Dinozordit tuhoutuivat kolmannen tuotantokauden alussa Thunderzordien mukana[1].

Dinozordeja olivat:

 • Tyrannosaurus: Kuului alkuperäiselle punaiselle rangerille Jason Lee Scottille. Tyrannosaurus oli piilotettu maan alle ja tuli tarvittaessa esiin halkeamasta.[2] Se oli ainoa kaksijalkainen ja lähitaisteluun pystynyt Dinozord, joka taisteli välillä itsenäisesti ja pystyi voittamaan vihollisia. Se löi vihollisiaan hännällään tai hankki sillä korkeutta hyppypotkua varten. Sillä oli myös etäaseita, joita se käytti kuitenkin vain harvoin. Sillä oli kurkussaan tykki, jolla se pystyi ampumaan maahan ja aiheuttamaan suuren tornadon. Sen silmistä pystyi myös ampumaan voimakkaita lasersäteitä.
 • Mastodontti: Kuului alkuperäiselle mustalle rangerille Zack Taylorille. Mastodontti oli piilotettu jäätikölle. Se pystyi ampumaan kylmiä ilmavirtoja kärsästään, joilla se välillä jäädytti viholliset.[2]
 • Triceratops: Oli telaketjuilla kulkenut sinisen rangerin Billy Cranstonin Dinozord, joka oli piilotettu aavikolle. Sen hännässä oli vierekkäin kaksi identtistä lasertykkiä ja sen kaksi sarvea oli mahdollista ampua vaijerien varassa vihollisia päin ja käyttää niitä vihollisten sitomiseen.[2]
 • Sapelihammastiikeri: Kuului alkuperäiselle keltaiselle rangerille Trini Kwanille. Sapelihammastiikeri oli piilotettu syvälle viidakkoon. Se pystyi ampumaan energiasäteitä hännästään ja hyökkäsi välillä vihollisten kimppuun kuten biologinenkin tiikeri.[2]
 • Lentolisko: Kuului alkuperäiselle vaaleanpunaiselle rangerille Kimberly Hartille. Lentolisko oli piilotettu aktiiviseen tulivuoreen ja se aiheutti lähtiessään aina pienen purkauksen. Lentolisko oli ainoa lentämiseen pystynyt Dinozord. Se pystyi myös ampumaan säteitä päänsä sivuilta.[2]

Myös Power Rangers Dino Thunderissa zordeja kutsuttiin välillä Dinozordeiksi, vaikka ne olivat virallisesti Biozordeja.

Megazord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megazord syntyi viiden Dinozordin yhdistyessä[3]. Sitä käytettiin ensimmäisellä tuotantokaudella taisteluissa yleisimmin suurennettuja vihollisia vastaan.

Dinozordit muodostivat lähes aina ennen varsinaista Megazordia sen tankkimuodon. Tyrannosaurus toimi tankkimuodossa perustana ja Sapelihammastiikeri ja Triceratops olivat sen vasen ja oikea telaketju. Mastodontti kiinnittyi Tyrannosauruksen selkään ja muodosti kaksi eteenpäin osoittavaa tykkiä ja sen päästä muodostui Tyrannosauruksen eteen suoja. Myös Lentolisko kiinnittyi Tyrannosauruksen taakse. Tankkimuoto pystyi ampumaan joukon energiasäteitä zordien silmistä ja Mastodontin kahdesta tykistä.[3] Tätä muotoa käytettiin taisteluissa vain harvoin, etenkin vihreän rangerin ja Dragonzordin liittymisen jälkeen.

Megazordin tankkimuotoa seurasi lähes aina taistelumuoto. Taistelumuodossa Tyrannosaurus muodosti Megazordin ylävartalon ja pään, Mastodontti sen kädet ja selän, Triceratops vasemman ja Sapelihammastiikeri oikean jalan ja Lentoliskosta muodostui Megazordin rintapanssari. Taistelumuoto oli kaksijalkainen ja hyvin ihmismäinen. Rangerit ohjasivat Megazordia istumalla sen päässä sijainneessa ohjaamossa.[3]

Megazord taisteli tavallisimmin nyrkeillään ja jaloillaan. Rangerit pystyivät myös kutsumaan apuun voimamiekan, joka putosi taivaalta joko maahan tai suoraan Megazordin käteen. Megazord pystyi viimeistelemään miekallaan suurimman osan vihollisista.[3] Miekka toimi tarvittaessa myös Megazordin voimanlähteenä.[4] Megazord pystyi myös ampumaan lasersäteitä päästään ja käyttämään Mastodontin päätä kilpenä.

Dragonzord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dragonzord kuului vihreälle rangerille Tommy Oliverille. Se oli piilotettu Angel Groven sataman syvyyksiin ja oli sidoksissa lohikäärmekolikkoon. Vihreä ranger sai Dragonzordin samalla kun Rita antoi hänelle lohikäärmekolikon. Dragonzordin sai esiin viemällä lohikäärmetikarin kypärän huulia jäljittelevän muodon kohdalle.[5] Tikarin avulla pystyi myös kontrolloimaan Dragonzordin hyökkäyksiä. Yleensä vihreä ranger pysyi poissa sen ohjaamosta ja ohjasi sitä etäältä juuri tikarinsa avulla. Kun vihreä ranger kuitenkin välillä oli ohjaamossa, tuntui hänellä silloin olleen Dragonzordista suurempi hallinta[6].

Dragonzord oli taisteluissa melko monipuolinen. Sen päähyökkäyksiin kuului sen sormenpäistään ampumat ohjukset sekä sen suuri porapäinen häntä, jolla se pystyi sekä lyömään että poraamaan.[5] Sen rinnassa olleet valot syttyivät aina ennen päähyökkäystä. Vahvuudestaan huolimatta Dragonzord harvoin aloitti tai päätti taistelua. Yleensä se osallistui taisteluun muiden zordien oltua vaarassa tai auttaakseen Megazordia tai yksittäisiä zordeja esimerkiksi muodostamalla toisia kokoonpanoja. Kokonsa puolesta Dragonzord oli pidempi kuin Tyrannosaurus ja suunnilleen samankokoinen kuin Megazord. Dragonzord toimi hyvin myös veden alla[7].

Dragonzord oli ainoa ilman päivitystä jäänyt zord, kun rangerit päivittivät toisen tuotantokauden alussa Dinozordinsa Thunderzordeiksi johtuen vihreän rangerin heikoista voimista[8]. Vihreä ranger kuitenkin kutsui sen välillä auttamaan Thunder Megazordia, kuten Primator[9] ja Turbanshell[10] hirviöitä vastaan.

Se näyttäytyi viimeisen kerran toisen tuotantokauden jaksossa "Return of the Green Ranger, Part 3", kun Tommyn klooni käytti lohikäärmetikaria tuhotakseen Angel Groven. Taian murruttua Dragonzord palasi mereen[11], missä sen uskotaan yhä olevan Power Rangers universumissa.

Kolmannella tuotantokaudella Ninja ja Shogun Ultrazordit sisälsivät Dragonzordin rintapanssarin Titanuksen etuosassa.

Dragonzordin taistelumuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dragonzordin taistelumuoto syntyi, kun Dragonzord yhdistyi Mastodontin, Triceratopsin ja Sapelihammastiikerin kanssa. Tämä muodostelma oli vaihtoehtoinen Megazord, kun Dragozord korvasi Tyrannosauruksen vartalona/päänä ja Lentoliskon rintapanssarina. Dragonzordin häntä suoristui ja yhdistyi Dragonzordin rintapanssarin kanssa muodostaen voimasauvan.[5] Syntyneen zordin ohjaamo näytti täysin samalta kun Megazordissa. Voimasauva toimi sen pääaseena ja sauvan päässä ollut pora oli myös mahdollista saada pyörimään. Pora toimi usein viimeistelyliikkeenä sen tehdessä reiän hirviön keskelle. Dragonzordin taistelumuoto pystyi myös ampumaan säteen päänsä harjalta[12].

Dragonzordin taistelumuoto oli pidempi ja vahvempi kuin Megazord, mutta sitä hitaampi. Dragonzordin taistelumuoto vahingoittui tai se voitettiin taisteluissa vain harvoin. Ainoat kerrat, kun se lyötiin olivat Spitfloweria[13] vastaan ja ensimmäisellä kerralla sen kohdattua Cyclopsiksen[14].

Jason yleensä otti Megazordista tutun paikkansa myös Dragonzonzordin taistelumuodon ohjaamossa ja jätti Tyrannosauruksensa kauko-ohjaukselle mikäli se jatkoi mukana taistelussa.[13] Kimberlyn Lentolisko yleensä poistui paikalta. Dragonzordin taistelumuoto oli myös ainoa muodostelma ensimmäisellä tuotantokaudella, missä joku muu kuin Jason toimi välillä pilottina. Zack toimi välillä pääpilottina Trinin ottaessa Zackin tavallisen paikan vasemmalla Billyn pysyessä normaalilla paikallaan oikealla.[15] Tommy ei koskaan ohjannut Dragonzordin taistelumuotoa.

Mega Dragonzord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dragonzord pystyi myös yhdistymään Megazordin kanssa ja muodostamaan Mega Dragonzordin. Tämä muoto syntyi, kun Megazord hyppäsi ilmaan ja asettui keskeltä avautuneen Dragonzordin alle. Dragonzord toimi tässä kokoonpanossa tavallaan Megazordin viittana tai suojuksena ja Dragonzordin sormenpäiden ohjukset olivat Megazordin hartioilla.[16] Vaikka tässä muodossa oli kuusi zordia yhdessä, nähtiin ohjaamossa yleensä vain viisi alkuperäistä rangeria. Poikkeus oli jaksossa "Island of Illusion Part II", jossa myös vihreä ranger seisoi punaisen rangerin tuolin takana.

Mega Dragonzord oli erittäin vahva ja fyysisesti jopa Dragonzordin taistelumuotoakin voimakkaampi, mutta sitä paljon hitaampi. Sen rakenteesta johtuen sen painopiste sijaitsi ylhäällä. Siitä ei ollut haittaa, koska Mega Dragonzordia käytettiin vain hirviöiden viimeistelyyn.

Mega Dragonzordin päähyökkäyksenä toimi sen rintapanssarin eteen kasautuva energiapallo, jonka se sitten työnsi käsillään vihollistaan päin tuhoten sen.[16]

Titanus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jason ja Tommy löysivät Titanuksen, kun he olivat etsimässä erityisiä aseita Ritan supersavisoturien pysäyttämiseksi. Titanus oli mustavalkoinen ja muistutti ulkomuodoltaan brachiosaurusta. Se suojeli Jasonin ja Tommyn etsimiä aseita, mutta samalla Zordon käytti sitä opettamaan Jasonille ja Tommylle tiimityöskentelyä. Zordon kertoi heille Titanuksen olleen tärkeä liittolainen, kun he olivat toimineet yhdessä ja saaneet aseet haltuunsa.[17]

Titanuksessa oli useita tykkejä ja se pystyi myös ampumaan suustaan voimakkaita ammuksia. Sen päätehtävä oli kuitenkin toimia Ultrazordin viimeisenä osana. Rangerit eivät käyttäneet Titanusta Thunderzordien aikakaudella. Titanus kuitenkin palasi kokoonpanoihin Ninja- ja Shogunzordien myötä muodostamaan niiden kanssa uudet Ultrazordit.

Power Rangers Dino Thunderissa Tommylle kuulunut Brachiozord muistutti hyvin paljon Titanusta.

Ultrazord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultrazord syntyi, kun Mega Dragonzord yhdistyi Titanuksen kanssa. Ultrazord oli ensimmäisellä tuotantokaudella vahvin kauden kaikista muodostelmista. Ultrazordissa Mega Dragonzord oli Titanuksen selässä ja Dragonzordin rintapanssari oli lisätty Titanuksen kaulan alle.[18]

Ultrazordissa oli paljon tulivoimaa ja se yleensä onnistuikin tuhoamaan vaivatta minkä tahansa kohtaamansa vihollisen. Poikkeuksina mainittakoon sen ensimmäinen kohtaaminen Lokarin kanssa Lokarin päästyä karkuun[16]. Myöhemmin rangereiden kohdatessa Cyclopsiksen ensimmäistä kertaa uskoivat he tuhonneensa sen Ultrazordilla. Cyclopsiksen pää kuitenkin pysyi vahingoittumattomana ja se muodosti uuden Cyclopsiksen.[14] Myöhemmin, kun he keksivät vaihtaa muodostelmia tarpeeksi tiheään tahtiin hämätäkseen Cyclopsista he saivat lopulta sen ja Lokarin tuhottua Ultrazordin avulla[19] .

Toinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thunderzordit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tigerzord ja viisi Thunderzordia.

Kun Lord Zeddin hirviö Pirantishead onnistui jäädyttämään neljä Dinozordia ja ottamaan haltuunsa Tyrannosaurus Dinozordin ja Dragonzordin, valmistelivat Zordon ja Alpha 5 niiden tehostamista ukkosen voimilla. Thunderzordien sanottiin olleen paljon vanhoja Dinozordeja voimakkaampia.[8] Teemana Thunderzordeissa olivat myyttiset eläimet (paitsi Tigerzordin ja Lionzordin kohdalla). Jaksoissa nähty siirtosekvenssi Dinozordeista Thunderzordeiksi oli amerikkalaista kuvamateriaalia, koska Dinozordit ja Thunderzordit pohjautuivat eri Super Sentai -sarjoihin. Thunderzordeja käytettiin taistelussa Lord Zeddin kasvattamia hirviöitä vastaan toisella tuotantokaudella. Kolmannen tuotantokauden alussa ne tuhoutuivat taistelussa Rito Revoltoa ja neljää uudelleen luotua hirviötä vastaan. Thunderzordien yksittäisiä ohjaamoita ei koskaan näytetty muiden kuin Red Dragon Thunderzordin kohdalla jaksossa "Rangers Back in Time, Part II". Sen ohjaamo muistutti Thunder Megazordin ohjaamoa, josta suurin osa alueesta oli leikattu pois.[20]

Thunderzordeja olivat:

 • Red Dragon: Jasonin ja myöhemmin Rocky DeSantosin ohjaama zord, joka muistutti ulkomuodoltaan lentävää kiinalaista lohikäärmettä[8]. Red Dragon pystyi muuttumaan ihmismäiseen soturimuotoon, joka käytti aseenaan sauvaa. Red Dragon pystyi Tyrannosaurus Dinozordin tapaan voittamaan vihollisiaan myös yksin[21]. Se pystyi pyörittämään ranteitaan nopeasti, jolloin sen pyörivä käsi toimi sauvan kanssa helikopterin propellin tavoin. Se myös ratsasti välillä tiikerimuodossa olleella Tigerzordilla[22].
 • Lion: Zackin ja myöhemmin Adam Parkin ohjaama zord. Yksin se oli melko hyödytön taisteluissa, koska sillä ei ollut ainuttakaan taistelutoimintoa. Se oli myös ainoa täysin ilman aseistusta ollut Thunderzord. Sen tehtävänä oli toimia panssarina Red Dragon Thunderzordin yläruumiille Thunder Megazordissa. Se oli mallinnettu kiinalaisten temppelien, museoiden, valtionrakennusten edestä löytyvien leijonakoirapatsaiden mukaan[8].
 • Unicorn: Billyn ohjaama zord, joka muistutti yksisarvista[8]. Se oli mallinnettu samoin kun Griffin Thunderzord. Unicorn pystyi ampumaan lohkareita vihollisiaan päin[23].
 • Griffin: Trinin ja myöhemmin Aisha Campbellin ohjaama zord, joka muistutti aarnikotkaa[8]. Se oli mallinnettu samoin kun Unicorn Thunderzord. Griffin pystyi ampumaan tulirenkaita ja salamoita vihollisiaan päin[23].
 • Firebird: Kimberlyn ohjaama zord, joka muistutti suurta feenikslintua[8]. Se pystyi luomaan energiapyörteitä ja lähettämään niitä vihollisiaan päin[23].

Myös Power Rangers Ninja Stormissa Thunder Rangereiden zordeja kutsuttiin Thunderzordeiksi ja heidän Megazordiaan nimellä "Thunder Megazord".

Thunder Megazord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thunder Megazord syntyi viiden Thunderzordin yhdistyessä. Red Dragon Thunderzordin soturimuoto toimi Megazordin sisäisenä runkona ja käytti muita Thunderzordeja panssareinaan. Syntynyt Megazord näytti panssaroidulta samurailta. Lionzord toimi sen käsinä, rintapanssarina ja kypäränä, Unicorn muodosti Megazordin oikean ja Griffin vasemman jalan ja Firebird muodosti sen vyötärön. Ohjatakseen Thunder Megazordia rangerit seisoivat sen rinnassa sijainneessa, pyöreän vihreän renkaan takaisessa, ohjaamossa. Thunder Megazordia kutsuttiin välillä myös nimellä "Mega Thunderzord".[24]

Thunder Megazordilla oli aseenaan Thunder Saber, joka lepäsi tavallisesti Megazordin lonkalla olleessa tupessa. Kuten aiemmankin Megazordin voimamiekka, myös Thunder Saber mahdollisti Megazordin voimakkaan viimeistelyiskun.[24] Thunder Megazord pystyi myös vapauttamaan tuhoisan savuverhon sen rinnassa olleen vihreän ikkunan läheltä[25].

Thunderzordin hyökkäysryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lion, Firebird, Unicorn ja Griffin pystyivät yhdistymään myös Thunderzordin hyökkäysryhmäksi, jossa Red Dragon ratsasti soturimuodossaan muiden neljän zordin muodostamalla lentävällä sotavaunulla. Thunderzordin hyökkäysryhmä pystyi voittamaan vihollisensa Red Dragonin lyötyä niitä sauvallaan.[23] Tätä muotoa ei kuitenkaan käytetty usein.

Tigerzord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tommyn lohikäärmekolikon menetettyä viimeisetkin voimansa Zordon ja Alpha loivat hänelle tiikerikolikon ja tekivät hänestä siten valkoisen rangerin. Hänen uusi valkoinen Tigerzordinsa aktivoitui, kun hän puhui Saba-miekalleen. Kuten Red Dragon, myös Tigerzord pystyi muuttumaan soturimuotoon, jossa se käytti aseenaan Tigerzordin hännästä muodostunutta miekkaa. Tigerzordin soturimuoto pystyi myös ampumaan tulipalloja rinnastaan. Se taisteli soturimuodossa usein Thunder Megazordin rinnalla ja antoi sen yleensä viimeistellä viholliset.[22]

Myöhemmin Riton ja hirviöjoukko tuhosi Tigerzordin yhdessä Thunder Megazordin kanssa[1]. Tigerzordin ohjaamo oli otettu Dairangerista toisin kuin muiden Thunderzordien tapauksessa.

Mega Tigerzord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tigerzordin soturimuoto pystyi yhdistymään Firebirdin, Griffinin, Lionin ja Unicornin kanssa Mega Tigerzordiksi, joka oli samanlainen vaihtoehtoinen Megazordin muoto kuin ensimmäisellä tuotantokaudella Dragonzordin taistelumuoto. Tigerzord toimi Mega Tigerzordissa sen päänä, käsinä, vartalona ja jalkojen yläosina, Lion muodosti Mega Tigerzordin olkasuojat ja selän, Unicorn sen oikean ja Griffin vasemman jalan. Firebird oli hanskana sen oikeassa kädessä.[22]

Mega Tigerzord ampui Firebirdin yhdessä sen rinnasta ampuman tulipallon kanssa viimeistelläkseen vihollisensa. Se taisteli usein yhdessä Red Dragonin soturimuodon kanssa.[22] Mega Tigerzordia käytettiin yhteensä vain neljä kertaa, vaikka se oli Thunder Megazordia voimakkaampi. Se onnistui voittamaan kolme neljästä kohtaamastaan vihollisesta.

Tor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Four Head niminen hirviö oli liian vahva Mega Tigerzordille ja Red Dragonin soturimuodolle Zordon esitteli rangereille kilpikonnaa muistuttaneen Torin[26]. Tor kesti hyvin koviakin iskuja ja edes jättimäinen Serpentera ei pystynyt tuhoamaan sitä painollaan. Kuten Red Dragonilla ja Tigerzordilla oli myös Torilla soturimuoto. Sen molemmilla muodoilla oli kuitenkin vain vähän toimintoja. Red Dragon pystyi menemään Torin sisälle, kun molemmat niistä oli soturimuodoissaan[26].

Torin uskotaan vielä olevan kunnossa jossain päin maailmaa Power Rangers -universumissa, koska Dragonzordin ja Titanuksen tavoin sen ei nähty koskaan tuhoutuvan.

Thunder Ultrazord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tor pystyi yhdistymään Thunderzordin hyökkäysryhmän ja Tigerzordin tiikerimuodon kanssa ja muodostamaan Thunder Ultrazordin. Sen sijaan, että se olisi viimeistellyt vihollisensa aseilla se lensi ilmaan ja laskeutui suoraan vihollistensa päälle litistäen ne. Se myös ampui välillä vihollisiaan, muun muassa taistelussa Goldaria ja Scorpinaa vastaan[27].

Kolmas tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ninjazordit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Falconzord ja viisi Ninjazordia.

Kun Rito Revolto onnistui tuhoamaan rangereiden käyttämät Thunderzordit he lähtivät etsimään Ninjoria, joka antoi heille vielä Thunderzordejakin voimakkaammat Ninjazordit. Ne perustuivat nykyaikaisiin eläimiin. Toisin kuin monet Thunderzordeista, Ninjazordit olivat Dinozordien tapaan hyödyllisiä taisteluissa yksinkin. Ninjazordeja käytettiin taistelussa Zeddin ja Ritan hirviöitä vastaan kolmannen tuotantokauden ensimmäisellä puoliskolla. Ninjazordien käyttöä vähennettiin, kun rangerit saivat käyttöönsä vielä niitäkin tehokkaammat Shogunzordit. Ninjazordit eivät koskaan tuhoutuneet, mutta niistä tuli myöhemmin käyttökelvottomia, kun Zedd ja Rita tuhosivat rangereiden ninjakolikot (koska Ninjazordit saivat voimansa niistä). Ninjazordeista näytettiin myös niiden ohjaamoja, jota oli Thunderzordien tapauksessa tehty vain Red Dragon Thunderzordin kohdalla. Myöhemmin kolmannen tuotantokauden toisella puoliskolla käytetyissä Shogunzordeissa oli samanlaiset ohjaamot, paitsi vaaleanpunainen ranger joutui jakamaan Valkoisen Shogunzordin valkoisen rangerin kanssa.

Ninjazordeja olivat:

 • Ape: Rockyn ohjaama zord, joka muistutti hieman Red Dragon Thunderzordin soturimuotoa. Ape oli ihmismäinen ja se käytti aseinaan kahta ninjatoa.[28]
 • Frog: Adamin ohjaama zord, joka pystyi sylkemään tulta ja vapauttamaan useita pienempiä sammakoita suustaan. Pienemmän sammakot kiinnittyivät viholliseensa ja aiheuttivat sille sähköshokkeja.[29]
 • Wolf: Billyn ohjaama zord, joka käytti häntäänsä miekan tavoin ja ampui myös voimakkaita säteitä silmistään.[29]
 • Bear: Aishan ohjaama zord, joka pystyi aiheuttamaan maanjäristyksiä käpälillään ja ampumaan myös voimakkaita säteitä silmistään.[29]
 • Crane: Kimberlyn ja myöhemmin Katherine Hillardin ohjaama zord, joka pystyi ampumaan lasersäteitä siivistään.[29] Se oli Mighty Morphin Power Rangersin pienin zord.

Wind Rangereiden käyttämiä zordeja sarjassa Power Rangers Ninja Storm kutsuttiin myös Ninjazordeiksi, vaikka niiden muodostaman Megazordin nimi oli Storm Megazord.

Ninja Megazord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ninja Megazord syntyi viiden Ninjazordin yhdistyessä. Frog muodosti Megazordin reidet ja jalat, Ape sen oikean ja Wolf vasemman käden, Bear ylävartalon ja Crane pään. Megazord iski voimahanskoillaan tehokkaita lyöntejä vihollisiinsa. Ninja Megazord oli erittäin nopea ja fyysisesti taitava. Se ei kuitenkaan saanut mistään otetta voimahanskojensa takia.[28]

Falconzord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ninjor antoi Tommylle Falconzordin samaan aikaan, kun muut rangerit saivat Ninjazordit.[30] Se oli mallinnettu muuttohaukan mukaan. Falconzord pystyi ampumaan voimakkaita säteitä suustaan ja lasereita kahdeksasta sen siipien kärjissä olleesta tykistä.[29] Falconzord oli itsenäinen zord kuten Dragonzord ja Tigerzord aiemmin, joten sitä ei yleensä lasketa Ninjazordiksi.

Ninja Mega Falconzord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ninja Mega Falconzord syntyi, kun Falconzord kiinnittyi siiviksi Ninja Megazordin selkään. Syntynyt Megazord osasi lentää ja sen viimeistelyiskun nimi oli "Double-Punch Divebomb".[28]

Ninja Ultrazord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ninja Ultrazord syntyi, kun Ninja Mega Falconzord yhdistyi ensimmäiseltä tuotantokaudelta tutun Titanuksen kanssa. Vaikka Dragonzordia ei enää käytetty niin sen rintapanssari oli siitä huolimatta lisätty yhä Titanuksen kaulan alle tässäkin Ultrazordissa. Ninja Ultrazordissa oli paljon tulivoimaa ja se ampui lukuisia ohjuksia tuhotakseen vihollisensa.[31]

Shogunzordit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannen tuotantokauden puolivälissä Lord Zeddille tuli tilaisuus saada itselleen omat zordinsa, joita kutsuttiin aluksi "kadonneiksi zordeiksi" ja "muinaisiksi zordeiksi". Ne oli mahdollista saada toimintakuntoon Ninjazordien teknologian ja voimalähteen avulla. Shogunzordit löysi Finster yhdessä Squattin ja Baboon kanssa. Lord Zedd käski Katherine Hillardia, joka oli Ritan pahan lumouksen alaisena, varastamaan Kimberlyn vaaleanpunaisen ninjakolikon, jonka avulla Katherine pääsi tunkeutumaan Tommyn ohjaamaan Falconzordiin. Sen jälkeen hän luovutti Falconzordin Zeddille teknologian kopioimista varten. Lord Zedd myös kaappasi Ninjorin Shogunzordien voimanlähteeksi.[32]

Lord Zedd sai Shogunzordinsa valmiiksi, mutta hän tarvitsi vielä viisi pilottia ohjaamaan niitä. Hän sai kieron ajatuksen laittaa Power Rangerit tuhoamaan maailman niiden avulla. Kimberly oli ninjakolikkonsa menetyksen seurauksena mennyt heikkoon kuntoon, koska ninjakolikot olivat yhteydessä rangereiden luontaisiin energioihin. Zedd lavasti tilanteen, jossa Katherine oli joutunut tengasoturien hyökkäyksen kohteeksi ja onnistui houkuttelemaan Kimberlyn ansaan. Kimberly joutui Zeddin vangiksi, jota Lord Zedd myöhemmin käytti valttikorttinaan vaatiessaan Power Rangereita ohjaamaan hänen Shogunzordejaan.[33]

Rangereiden täytyi suostua Lord Zeddin vaatimukseen. Billy onnistui kuitenkin selvittämään Kimberlyn sijainnin ja Tommyn avulla hän pääsi vapaaksi. Billy onnistui myös muokkaamaan Shogunzordeja siten, että rangerit saivat ne täysin omaan hallintaansa. Hän vaihtoi myös niiden voimanlähteeksi Ninjorin tilalle rangereiden ninjakolikot. Shogunzordit olivat viisi humanoidirobottia (kuten Alien Rangereiden Battleborgit), jotka erosivat toisistaan vain värityksensä ja päänsä muodon perusteella. Kunkin rangerin Shogunzordin pää oli mallinnettu heidän Ninjazordiensa eläinten mukaan. Shogunzordeja pidettiin Ninjazordeja hyödyllisempinä niiden ihmismäisyyden takia. Shogunzordeja olivat Punainen, Musta, Sininen, Keltainen ja Valkoinen Shogunzord. Koska vaaleanpunaisella rangerilla ei ollut omaa Shogunzordia ohjasi hän yhdessä valkoisen rangerin kanssa Valkoista Shogunzordia.[34]

Shogunzordeja käyttivät myöhemmin myös Alien Rangerit kymmenosaisessa minisarjassa Mighty Morphin Alien Rangers. He tuhosivat niillä kaikki minisarjassa nähdyt hirviöt (paitsi Slotksyn, joka tuhoutui Alien Rangereiden omilla Battleborgeilla). Shogunzordien uskotaan olevan vielä kunnossa jossain päin Power Rangers -universumia.

Shogun Megazord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shogun Megazord syntyi viiden Shogunzordin yhdistyessä. Punainen Shogunzord muodosti Shogun Megazordin vartalon ja pään, Sininen ja Valkoinen Shogunzord sen kädet ja Keltaisesta ja Mustasta muodostui sen jalat. Siinä, missä Ninja Megazord oli nopea ja ketterä, Shogun Megazord oli tukeva ja voimakas. Sen suurin heikkous oli sen hitaus. Se toimi hyvin, vaikka olikin raskaasti panssaroitu. Se käytti pääaseenaan Fire Saberia, jolla se tuhosi yleisimmin vihollisensa.[34]

Shogun Mega Falconzord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shogun Mega Falconzord syntyi, kun Falconzord yhdistyi Shogun Megazordin kanssa. Tässä yhdistelmässä Falconzord asettui Shogunzordin selkään. Megazordin kädet irtosivat hetkeksi, jonka aikana Falconzordin siivet menivät Megazordin vartalon ja käsien väliin. Falconzordin siivet osoittivat siten Megazordista eteenpäin. Tämä muodostelma viimeisteli vihollisensa ampumalla laserammuksia Falconzordin siipien kärjissä olleista tykeistä.[35]

Shogun Ultrazord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shogun Ultrazord syntyi, kun Shogun Mega Falconzord yhdistyi ensimmäiseltä tuotantokaudelta tutun Titanuksen kanssa. Vaikka Dragonzordia ei enää käytetty niin sen rintapanssari oli siitä huolimatta lisätty yhä Titanuksen kaulan alle tässäkin Ultrazordissa. Shogun Ultrazordissa oli paljon tulivoimaa ja se ampui lukuisia ohjuksia tuhotakseen vihollisensa, kuten alkuperäinen Ultrazord ja Ninja Ultrazord.[36]

Battleborgit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Battleborgeja käyttivät Aquitarin Rangerit minisarjassa Mighty Morphin Alien Rangers, joka kuului osana Mighty Morphin Power Rangersin kolmanteen tuotantokauteen. Battleborgit muistuttivat hyvin paljon Shogunzordeja, mutta niitä ohjattiin ohjaamon sijasta telepaattisesti. Käytössä ollessaan Battleborgit kopioivat Aquitarin Rangereiden tekemät liikkeet omiksi liikkeikseen. Ne taistelivat aina yksittäin eivätkä yhdistyneet Megazordiksi.[37]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Mighty Morphin Power Rangers: 3. tuotantokausi; "Ninja Quest I"
 2. a b c d e "From Power Bow to Hip-Hop-Kido", The Baltimore Sun. Luettu 2012-09-22.  (englanniksi)
 3. a b c d Mighty Morphin Power Rangers: 1. tuotantokausi; "Day of the Dumpster"
 4. Mighty Morphin Power Rangers: 1. tuotantokausi; "Green With Evil IV"
 5. a b c Mighty Morphin Power Rangers: 1. tuotantokausi; "Green With Evil V"
 6. Mighty Morphin Power Rangers: 1. tuotantokausi; "Green Candle II"
 7. Mighty Morphin Power Rangers: 1. tuotantokausi; "The Green Candle II"
 8. a b c d e f g Mighty Morphin Power Rangers: 2. tuotantokausi; "The Mutiny II"
 9. Mighty Morphin Power Rangers: 2. tuotantokausi; "The Wanna-Be Ranger"
 10. Mighty Morphin Power Rangers: 2. tuotantokausi; "Green No More I"
 11. Mighty Morphin Power Rangers: 2. tuotantokausi; "Return of the Green Ranger, Part 3"
 12. Mighty Morphin Power Rangers: 1. tuotantokausi; "Life's a Masquerade"
 13. a b Mighty Morphin Power Rangers: 1. tuotantokausi; "The Spit Flower"
 14. a b Mighty Morphin Power Rangers: 1. tuotantokausi; "Doomsday I"
 15. Mighty Morphin Power Rangers: 1. tuotantokausi; "Itsy Bitsy Spider"
 16. a b c Mighty Morphin Power Rangers: 1. tuotantokausi; "Island of Illusion II"
 17. Mighty Morphin Power Rangers: 1. tuotantokausi; "Gung Ho!"
 18. Mighty Morphin Power Rangers: 1. tuotantokausi; "Calamity Kimberly"
 19. Mighty Morphin Power Rangers: 1. tuotantokausi; "Doomsday II"
 20. Mighty Morphin Power Rangers: 2. tuotantokausi; "Rangers Back in Time, Part II"
 21. Mighty Morphin Power Rangers: 2. tuotantokausi; "Missing Green"
 22. a b c d Mighty Morphin Power Rangers: 2. tuotantokausi; "White Light II"
 23. a b c d Mighty Morphin Power Rangers: 2. tuotantokausi; "Two For One"
 24. a b Mighty Morphin Power Rangers: 2. tuotantokausi; "The Mutiny III"
 25. Mighty Morphin Power Rangers: 2. tuotantokausi; "Ninja Encounter II"
 26. a b Mighty Morphin Power Rangers: 2. tuotantokausi; "A Monster of Global Proportions"
 27. Mighty Morphin Power Rangers: 2. tuotantokausi; "Goldar's Vice Versa"
 28. a b c Mighty Morphin Power Rangers: 3. tuotantokausi; "Ninja Quest IV"
 29. a b c d e Mighty Morphin Power Rangers: 3. tuotantokausi; "Stop the Hate Master II"
 30. Mighty Morphin Power Rangers: 3. tuotantokausi; "Ninja Quest III"
 31. Mighty Morphin Power Rangers: 3. tuotantokausi; "Final Face-Off"
 32. Mighty Morphin Power Rangers: 3. tuotantokausi; "Changing of the Zords I"
 33. Mighty Morphin Power Rangers: 3. tuotantokausi; "Changing of the Zords II"
 34. a b Mighty Morphin Power Rangers: 3. tuotantokausi; "Changing of the Zords III"
 35. Mighty Morphin Power Rangers: 3. tuotantokausi; "Master Vile and the Metallic Armor III"
 36. Mighty Morphin Power Rangers: 3. tuotantokausi; "The Sound of Dischordia"
 37. Mighty Morphin Alien Rangers; "Alien Rangers of Aquitar II"