Triceratops

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo dinosauruksesta. Asteroidia käsittelee artikkeli 9937 Triceratops.
Triceratops
Triceratops Struct.jpg
Fossiili

Liitukausi

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Linnunlantioiset Ornithischia
Alalahko: Marginocephalia
Osalahko: Ceratopsia
Yläheimo: Ceratopsoidea
Heimo: Ceratopsidae
Alaheimo: Ceratopsinae
Suku: Triceratops
Marsh, 1889
Synonyymit
  • Katso teksti
Lajit
  • T. horridus
  • T. prorsus
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Triceratops Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Triceratops Commonsissa

Triceratops ("kolmisarvinaama") oli myöhäisellä liitukaudella elänyt hirmulisko.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Triceratops oli yhdeksän metriä pitkä josta 2,3 metriä oli kalloa, korkeutta sillä oli noin kolme metriä ja painoa noin 8 500 kilogrammaa, mikä vastaa viittä sarvikuonoa. Triceratops myös muistutti suuresti ulkonäöltään nykyisiä sarvikuonoja.

Fossiilit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Triceratopsin löysi ensimmäisen kerran yhdysvaltalainen paleontologi John Bell Hatcher vuonna 1888. Hirmuliskon nimesi vuonna 1889 paleontologi Othniel Charles Marsh, joka tosin aluksi luuli sitä muinaisen biisonin jäännöksiksi. Triceratopsin fossiileita on löydetty runsaasti Pohjois-Amerikasta, ja se on yksi tunnetuimmista hirmuliskoista. Tähän mennessä siitä on löydetty kolme luurankoa, joista yksikään ei ole täydellinen, sekä yli 50 kalloa.lähde?

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Triceratops kuului linnunlantioisissa sarvinaamojen osalahkoon.

Synonyymit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2010 Jack Horner ja John Scanella julkaisivat tutkimuksen, jonka mukaan aiemmin erillisinä sukuina pidetyt Triceratops ja Torosaurus ovatkin yksi ja sama suku.[1][2] Luiden analyysit osoittivat että Torosaurukset (suom. härkälisko) olivat vanhoja yksilöitä ja Triceratopsit nuoria. Niiden luurankoja on lähes mahdotonta erottaa toisistaan. Tutkijoiden löytämiä todisteita siirtymisestä Torosaurukseen oli esimerkiksi Torosauruksen kaulurin reiät, joiden kohdalla Triceratopsin kauluri oli ohuempi.[2][1] Tutkijoiden mukaan Triceratopsilla oli nuorena taaksepäin kaartuvat otsasarvet ja pieni piikikäs kauluri, kun taas vanhalla yksilöllä oli suuri, piikitön kaulus, ja eteenpäin sojottavat sarvet.[2]

Nykyisilläkin eläimillä tapahtuu samankaltaisia muutoksia: esimerkiksi kypäräkasuaarin poikasen kypärä on aivan litteä,[2] mutta aikusella yksilöllä se on noin 15 senttiä korkea.

Kolmas dinosaurus, Nedoceratops, saattaa olla keskiaste Triceratopsin ja Torosauruksen välissä. Nedoceratops on ollut usein vaikea luokitella, mutta sillä oli kaksi pienempää reikää kaulurissa kuin Torosauruksella. Tosin paleontologi Andy Farke ei hyväksy teoriaa että Nedoceratops olisi Triceratopsin synonyymi. Hänen PLoS ONEssa julkaisemassansa artikkelissa hän väittää että Nedoceratops on oma sukunsa, muun muassa sen sarvien asennon perusteella.[2]

Oli se Triceratopsin synonyymi tai ei, niin Torosaurus saattoi silti olla vanhentunut Triceratops. Jos asia oli näin kuuluu sukua kutsua jatkossakin nimellä Triceratops sillä se kuvattiin ensimmäisenä.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Triceratops on saanut nimensä kolmesta sarvesta, joista kaksi oli otsassa ja yksi kuonon kärjessä. Otsan sarvet olivat jopa metrin pituisia. Tutkijoiden mukaan sarvien tarkoituksena oli suojella sen ajan suurimmalta Triceratopsien uhalta, Tyrannosaurus rexiltä ja houkutella lajikumppaneita. Todennäköisesti Triceratops-koiraat myös vertailivat sarviaan ja käyttivät niitä tappeluissaan. Triceratopsilla oli myös vahva kauluri, joka suojeli sen kaulaa. Muilla ceratopseilla kauluksessa oli keventäviä aukkoja, mutta Triceratopsilla kaulus oli umpiluuta. Kauluri saattoi olla hyvinkin värikäs kumppanien houkuttelemiseksi.

Triceratops oli kasvinsyöjä ja sillä oli suuri papukaijamainen nokka, jonka avulla hirmulisko kykeni leikkelemään juuria ja varpuja syötäviksi. Lisäksi sen poskihampaissa oli kovaa kiillettä, jonka avulla se jauhoi kovan kasviravintonsa nielemiskelpoiseksi. Paleontologit uskovat sen eläneen nykyaikaisten biisonien tavoin laumoissa. Tällaiset laumat olisivat torjuneet jopa suurten petodinosaurusten kuten muun muassa Tyrannosauridae-heimon pieniä ryhmiä. Esimerkiksi Tyrannosauruksen hyökätessä aikuiset Triceratopsit kerääntyivät piiriksi heikompien poikasten ympärille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Triceratops olikin pentu. Tiede- lehti, 2010, nro 10, s. 9. Tieteen tiedotus ry. ISSN 0281-9341.
  2. a b c d e Rasmus Kragh Jakobsen: Dinosaurierna är hotade. Illustrerad vetenskap, 2011, nro 10, s. 30-33. Bonnier Publications. ISSN 1457-9030 (ruotsiksi).