Triceratops

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo dinosauruksesta. Asteroidia käsittelee artikkeli 9937 Triceratops.
Triceratops
Fossiili: Liitukausi
Triceratops Struct.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Linnunlantioiset Ornithischia
Alalahko: Marginocephalia
Osalahko: Ceratopsia
Yläheimo: Ceratopsoidea
Heimo: Ceratopsidae
Alaheimo: Ceratopsinae
Suku: Triceratops
Marsh, 1889
Synonyymit
  • Torosaurus
Lajit
  • T. horridus
  • T. prorsus
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Triceratops Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Triceratops Commonsissa

Triceratops (nimi merkitsee "kolmisarvinaama") oli myöhäisellä liitukaudella elänyt hirmulisko. Triceratops kuuluu linnunlantioisten kolmisarviliskojen sukuun ja oli niistä kookkain laji. Triceratops oli yhdeksän metriä pitkä josta 2,3 metriä oli kalloa, korkeutta sillä oli n. 3 metriä ja painoa noin 8500 kilogrammaa, mikä vastaa viittä sarvikuonoa. Triceratops myös muistutti suuresti ulkonäöltään nykyisiä sarvikuonoja.

Vuonna 2010 esitettiin väite, että aiemmin erillisinä lajeina pidetyt Triceratops ja Torosaurus ovatkin yksi ja sama laji.[1] "Torosauruksena" (suom. härkälisko) pidetyt yksilöt olivat suurempia kuin Triceratopsit, ja kasvoivat jopa 7,6 metrin mittaiseksi. Tutkimuksissa huomattiin, että Triceratopsin luumainen kauluri kehittyi iän myötä yhä ohuemmaksi niistä kohdista, joissa Torosauruksella on reiät. Tämä selittää sen, miksi nuorten torosaurusten fossiileja ei ole koskaan löydetty: nuoret torosaurukset ovat triceratopseja.[1]

Fossiilit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Triceratopsin löysi ensimmäisen kerran amerikkalainen paleontologi John Bell Hatcher vuonna 1888. Hirmuliskon nimesi vuonna 1889 paleontologi Othniel Charles Marsh, joka tosin aluksi luuli sitä muinaisen biisonin jäännöksiksi. Triceratopsin fossiileita on löydetty runsaasti Pohjois-Amerikasta, ja se on yksi tunnetuimmista hirmuliskoista. Tähän mennessä siitä on löydetty kolme luurankoa, joista yksikään ei ole täydellinen, sekä yli 50 kalloa.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Triceratops on saanut nimensä kolmesta sarvesta, joista kaksi oli otsassa ja yksi kuonon kärjessä. Otsan sarvet olivat jopa metrin pituisia. Tutkijoiden mukaan sarvien tarkoituksena oli suojella sen ajan suurimmalta Triceratopsien uhalta, Tyrannosaurus rexiltä ja houkutella lajikumppaneita. Todennäköisesti Triceratops-koiraat myös vertailivat sarviaan ja käyttivät niitä tappeluissaan. Triceratopsilla oli myös vahva kauluri, joka suojeli sen kaulaa. Muilla Ceratopseilla kauluksessa oli keventäviä aukkoja, mutta Triceratopsilla kaulus oli umpiluuta. Kauluri saattoi olla hyvinkin värikäs kumppanien houkuttelemiseksi.

Triceratops oli kasvinsyöjä ja sillä oli suuri papukaijamainen nokka, jonka avulla hirmulisko kykeni leikkelemään juuria ja varpuja syötäviksi. Lisäksi sen poskihampaissa oli kovaa kiillettä, jonka avulla se jauhoi kovan kasviravintonsa nielemiskelpoiseksi. Paleontologit uskovat sen eläneen nykyaikaisten biisonien tavoin laumoissa. Tällaiset laumat olisivat torjuneet jopa suurten petodinosaurusten kuten mm. Tyrannosauridae-heimon pieniä ryhmiä. Esimerkiksi Tyrannosauruksen hyökätessä aikuiset Triceratopsit kerääntyivät piiriksi heikompien poikasten ympärille. Hyökätessä Triceratops saattoi juosta jopa 50 km/h ja lävistää vihollisen sarvillaan kohtalokkain seurauksin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Triceratops olikin pentu. Tiede -lehti, 2010, nro 10, s. 9. Tieteen tiedotus ry. ISSN 1457-9030.