Dinosaurukset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Dinosaurus” ohjaa tänne. Elokuvasta kertoo artikkeli Dinosaurus (elokuva).
Dinosaurukset
Fossiili: Triaskausi - Liitukausi (paitsi linnut)
Eoraptor
Eoraptor
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosauria
Lahkot
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Dinosaurukset Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Dinosaurukset Commonsissa

Dinosaurukset (Dinosauria) eli hirmuliskot olivat mesotsooisella maailmankaudella elänyt hyvin menestyksekäs eläinryhmä. Ensimmäiset dinosaurukset elivät triaskaudella 252–201 miljoonaa vuotta sitten, mutta varsinaista dinosaurusten valtakautta oli jurakausi ja liitukausi eli ajanjakso noin 200–65 miljoonaa vuotta sitten.

Dinosaurukset olivat monimuotoinen ryhmä. Varsinkin maalla, mutta myös merellä ja ilmassa ne täyttivät lähes kaikki ekologiset lokerot. Fossiilien perusteella sukuja tunnetaan ainakin 500 ja lajeja ainakin 1000[1] ja niitä on löydetty kaikilta mantereilta. Dinosaurusten koko vaihteli valtavasti. Pienimpiin kuului noin kilon painoinen microraptor, mutta eräs suurimmista jokseenkin kattavista fossiileista on 80–100 tonnin painoiseksi arvioitu argentinosaurus. Dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon äkillisesti liitukauden lopulla noin 65,5 miljoonaa vuotta sitten. Suurin osa tutkijoista pitää joukkotuhon tärkeimpänä syynä nykyisen Jukatanin niemimaan kohdalle törmännyttä asteroidia, josta todennäköisesti seurasi maailmanlaajuisia metsäpaloja, kylmän sään jakso auringon säteilyn estyttyä ja tätä ilmakehän kohonneen hiilidioksidipitoisuuden vuoksi seurannut lämpökausi.[2]

Teropodeista jurakaudella kehittyneistä linnuista osa selvisi joukkotuhosta ja ne ovat ainoita nykyään eläviä dinosaurusten kladiin kuuluvia eliöitä. [3] Aiemmin dinosaurusten uskottiin olevan matelijoiden tavoin vaihtolämpöisiä, mutta nykyään useat tutkimukset ovat johtaneet päätelmään, että ne ovat tasalämpöisiä kuten linnut.[4][5]

Aikaisemmin tuntemattomia dinosauruslajeja löytyy eri puolilla maapalloa sijaitsevista fossiiliesiintymistä melko säännöllisesti. Esimerkiksi vuonna 2010 yksistään Yhdysvaltojen Utahista löydettiin sellaisia aikaisemmin tuntemattomia lajeja kuin 3,0–4,5 metrin pituinen ja noin metrin korkuiseksi kasvanut Seitaad ruess[6] sekä Ceratopsidae-heimoon kuuluneet Kosmoceratops richardsoni ja Utahceratops gettyi[7].

Dinosauruksien jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Dinosaurusten sukupuu

Dinosaurukset jaetaan lantionrakenteensa perusteella kahteen ryhmään: liskonlantioiset Saurischia ja linnunlantioiset Ornithischia. Liskonlantioiset dinosaurukset olivat kaksijalkaisia petoja, teropodeja (esimerkiksi Tyrannosaurus, Oviraptor, Ornithomimus ja Deinonychus) sekä nelijalkaisia ja pitkäkaulaisia kasvinsyöjiä, sauropodeja (esimerkiksi Diplodocus, Camarasaurus, Seismosaurus ja Saltasaurus). Linnunlantioiset olivat puolestaan kaikki kasvinsyöjiä ja saavuttivat suuren monimuotoisuuden. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi kolmisarvilisko Triceratops, paksukalloinen Pachycephalosaurus, panssaroidut ankylosaurit ja hampaistoltaan erikoistuneet ornithopodit.

Liskonlantio
Linnunlantio

Dinosauruksien karkea sukupuu. Dinosaurukset olivat erittäin runsaslajinen ryhmä.

Dinosaurukset kulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuimpia dinosauruksista kertovia elokuvia on Steven Spielbergin ohjaama Jurassic Park (1993). Dinosauruksista on tullut nykyajan taruolentoja, jotka esimerkiksi puhuvat tai elävät yhtä aikaa alkuihmisten kanssa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lambert, David: Dinosaurusten maailma. (The ultimate dinosaur book, 1993.) Suomentaja: Ilkka Rekiaro. Asiantuntija: Ismo Nuuja. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1994. ISBN 951-0-19430-1.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]