Olkaluu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olkaluu eli humerus muodostaa olkavarren.

Olkaluu (lat. humerus) on olkavarren ainoa luu. Yläpäästään se rajoittuu olkaniveleen ja alapäästään kyynärniveleen. Olkaluun olkaniveleen osallistuvassa osassa eli sen yläpäässä on nivelrustoa puolipallon muotoisella alueella. Kyynärniveleen osallistuvassa luun alapäässä on kyynärluuta vastaava olkaluun tela ja värttinäluuta vastaava olkaluun värttinänasta. Olkaluun anatominen vastine jalassa on reisiluu.

Mahdollisia olkaluun ongelmia ovat olkaluun murtuma ja olkaluun sijoiltaanmeno.

Piirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olkaluu edestä (vas.) ja takaa (oik.)

Kirurgisen kaulan murtuma röntgenkuvassa.

Puolipallon muotoinen ulkonema olkaluun yläpäässä mediaalisesti on olkaluun pää (caput humeri). Se niveltyy olkanivelessä. Pään muodostavan puolipallon reuna on luun anatominen kaula (collum anatomicum). Olkaluun yläpäässä lateraalisemmin on kaksi olkakyhmyä, joista pienempi (tuberculum minus) on ventraalisesti suurempaan (tuberculum majus) nähden. Olkakyhmyjen välivako (sulcus intertubercularis) jatkuu alas olkaluun proksimaalista vartta. Olkakyhmyihin kiinnittyy kiertäjäkalvosimen jänteitä.

Olkakyhmyjen alapuolella olkaluun kiertää kirurginen kaula (collum chirurgicum), joka on heikkoutensa takia tyypillinen murtumakohta.

Olkaluun alapäässä on nivelnasta eli kondyyli (condylus). Sen osista tela (trochlea humeri) niveltyy kyynärluuhun ja olkaluun värttinälasta (capitulum humeri) värttinäluuhun kyynärnivelessä. Kondyyli on nivelruston peittämä.

Anteriorisesti kondyylin yläpuolella on kaksi kuoppaa, joihin kyynär- ja värttinäluiden ulokkeet menevät kyynärpään koukistuksessa: fossa coronoidea mediaalisesti ja fossa radialis lateraalisesti.

Mediaalisesti ja lateraalisesti kondyylin yläpuolella olkaluun alapäässä ovat olkaluun sisä- ja ulkosivunasta (epicondylus medialis & lateralis). Sisäsivunasta on kiinnityskohta kyynärvarren anteriorisen lihasaition lihaksille, ulkosivunasta posteriorisen lihasaition lihaksille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Drake, Richard L. & al.: Gray's Anatomy for Students, s. 625–626, 668–669, 680–681. Churchill Livingstone, 2005. ISBN 978-0-443-06612-2. (englanniksi)