Luu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luu (lat. os, mon. ossa) on hyvin kovaa ja kestävää, pitkälle erikoistunutta sidekudosta.[1] Luukudoksesta koostuvat luut muodostavat selkärankaisilla sisäisen tukirangan eli luurangon.[2] Luut kiinnittyvät yleensä toisiinsa nivelin. Luun sisällä on pehmeä luuydin, jossa muodostuu verisoluja.

Luusta on valmistettu esineitä jo muinoin. Norsunluu on ollut arvokas raaka-aine. Luita on käytetty myös taikuuteen.

Luun tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luilla on useita tehtäviä. Ne toimivat elimistön tukirankana, suojaavat sisäelimiä, mahdollistavat liikkumisen, tuottavat verisoluja, varastoivat mineraalisuoloja (kalsiumia, fosforia ja magnesiumia) ja osallistuvat mineraaliaineenvaihduntaan.[1]

Luiden rakenne ja luuston anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Luuranko

Luut voidaan jakaa muotonsa perusteella pitkiin (os longum, esimerkiksi värttinäluu), lyhyisiin (os breve), litteisiin (os planum, esimerkiksi rintalasta) ja epäsäännöllisiin (esimerkiksi selkänikama).[2]

Pitkistä luista voi erottaa pääosan (epifyysi, epiphysis) ja varren (diafyysi, diaphysis) sekä näiden välisen metafyysin (metaphysis).[2]

Luu taikakaluna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksittäinen luu on mytologiassa voimakas taikaväline. Arpa on tietäjän taikakalu, luu, joka pudotetaan rummun kalvolle. Siitä, mihin paikkaan ja asentoon arpa jää rummulle, ennustetaan esimerkiksi tulevia tapahtumia.lähde?

Sen jälkeen kun luuydin on maatunut, muodostaa luuytimen täyttämä tila pitkiin luihin tyhjän putken. Tämän putken vuoksi luut on koettu osoittamisen tai tuijottamisen välineeksi taikka vaarallisia voimia suuntaaviksi. Saamelaiset ovat rikkoneet luut ennen niiden jättämistä maastoon, ettei paha silmä olisi voinut katsoa niiden läpi. Australian aboriginaalit ovat uskoneet voivansa kirota jonkun kuolemaan tai sairastumaan taikka vaikkapa auton hajoamaan osoittamalla tätä luulla.lähde?

Luu raaka-aineena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1995 löydettiin Sloveniasta luuesine, jota arvellaan neandertalinihmisten valmistamaksi soittimeksi. Luolakarhunluisen esineen iäksi on arvioitu 50 000 vuotta.[3] Myöhemmin luusta on kuitenkin varmuudella tehty soittimia.

Raaka-aineena käytettävä norsunluu ja mursunluu on peräisin syöksyhampaista. Syöksyhampaaseen on helppo työstää pikkutarkkoja yksityiskohtia, ja siitä tehdyt esineet ovat suhteellisen kestäviä. Norsunluu ja mursunluu ovat olleet kalliita ja hienona pidettyjä valmistusaineita. Usein niistä on tehty uskonnollista esineistöä kuten jumalten kuvia ja krusifikseja sekä esimerkiksi shakkinappuloita, soittimien koskettimia ja hienojen salonkipistoolien kahvoja.

Luu ravintona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiselle syömäkelpoista luussa on lähinnä luuydin. Monet petoeläimet eivät saa luuydintä esiin, mutta jo nykyihmisen edeltäjät oppivat murskaamaan luita kiviesineillä, vaikka ne ovatkin betonia vahvempia. Luuydinravintoa pidetään mahdollisena osasyynä ihmisten esivanhempien aivojen kehitykseen nykyihmisen tasolle.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Yleistä luusta Solunetti.fi. Viitattu 5.1.2016.
  2. a b c Ross, Michael H. ja Pawlina, Wojciech: Histology. A Text and Atlas, s. 202–206. Fifth Edition. Lippincott Williams & Wilkins, 2006. ISBN 978-0-7817-7221-1. (englanniksi)
  3. Boyle, Alan: Listening to the sounds of science 21.2.2000. MSNBC. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]