Luunmurtuma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Murtunut sääriluu. Murtuma hoidettu leikkauksessa

Luunmurtumalla tarkoitetaan tilaa, jossa jokin ihmisen tai eläimen luisen tukirangan luuosista rikkoutuu. Tavallisesti kyseessä on tapaturmainen murtuma. Erilaisissa tapaturmissa on tyyppimurtumia, jotka riippuvat energiasta ja mekanismista.

Tunnetaan myös patologinen murtuma, missä esimerkiksi osteoporoosin tai syövän takia luu murtuu tavallista helpommin.

Lapsilla luunmurtumat ovat hieman harvinaisempia, koska luusto ei ole vielä kehittynyt täysin ja on joustava. Vanhusten luunmurtumat ovat yleisiä ja huonosti paranevia.

Greenstick- eli pajunvitsamurtuma tarkoittaa murtumaa, jossa luufragmentit pysyvät paikoillaan eli eivät dislokoidu. Pirstaleinen murtuma viittaa suureen energiaan ja on hankalasti hoidettavissa. Avomurtuma tarkoittaa, että luuta on näkyvissä ihon läpi puhjenneessa haavassa. Kompressiomurtuma voi esiintyä muun muassa selkärangan nikamassa.

Luunmurtumilla on taipumusta parantua itsekseen, mutta kipsaus oikeaan asentoon parantaa usein lopputulosta. Toisinaan tarvitaan leikkaushoitoa, levytyksiä ja naulauksia.

Tyypillinen esimerkki luunmurtumasta on Collèsin murtuma. Se on ranteen murtuma, joka syntyy usein liukkaalla kelillä kaaduttaessa ojennetun yläraajan varaan. Värttinäluun distaalinen eli ulompi pää katkeaa ja siirtyy dorsaali- eli kädenselän suuntaan ja kohti kyynärpäätä. Kyynärluun distaalisin uloke murtuu samalla. Hoidettaessa tulee murtumakohdat puuduttaa, vetää irtopala paikalleen ja kipsata käsi sekä kontrolloida röntgenkuvin asennon korjaantuminen.

Suositeltu kipsausaika on keskimäärin viisi viikkoa.

Luu voi murtua pikkuhiljaa myös pitkäaikaisen rasituksen seurauksena. Tällaista murtumaa sanotaan rasitusmurtumaksi. Esimerkiksi armeijassa varusmiehet joutuvat koulutuksen vuoksi marssimaan hyvinkin paljon, jolloin jalkojen erilaiset rasitusmurtumat ovat hyvin yleisiä.

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.