Olkavarsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naisen olkavarsi

Olkavarsi (lat. brachium) on olkanivelen ja kyynärnivelen välinen osa yläraajasta. Niveliä yhdistää yksi luu, olkaluu.

Olkavarren etuosassa on kolme lihasta (hauislihas, korppilisäke-olkaluulihas ja olkavarsilihas). Hauislihas on olkavarren alueen lihaksista suurin ja sen pääasiallinen tehtävä on kyynärnivelen koukistaminen. Sen muita tehtäviä ovat olkanivelen koukistus (käden nostaminen eteen) sekä kyynärvarren ulkokierto eli supinaatio. Olkavarsilihas koukistaa kyynärniveltä, korppilisäke-olkaluulihas ojentaa olkaniveltä.

Takaosan lihaksia eli ns. ojentajalihakset on vain kaksi (kolmipäinen olkalihas ja kyynärpäälihas). Näiden lihasten tehtävänä on ensisijaisesti kyynärnivelen ojentaminen. M. triceps brachii on myös olkanivelen ojentaja.

Olkaluun kehonpuolella kulkevat tärkeät kättä hermottavat hermot (n. medianus, n. ulnaris), sekä ravitsevat valtimot (a. brachialis). Lisäksi olkavarren läpi kulkee värttinähermo (n. radialis), joka hermottaa m. triceps brachiita. N. musculocutaneus hermottaa olkavarren etuosan koukistajalihaksia.

Lihaksia ja hermoja ympäröi fascia brachii- sidekudoskerros. Fascia brachiin päällä on iho. Ihon ja fascian välissä kulkee kaksi suurta, pinnallista laskimoa: v. basilica kehon puolella olkavartta ja v. cephalica olkavarren ulkoreunalla.