Iguanodon

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Iguanodon
Luuranko, Meyers encyclopedia 1890.
Luuranko, Meyers encyclopedia 1890.
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sauropsida
Ylälahko: Hirmuliskot Dinosauria
Osalahko: Ornithopoda
Heimo: Iguanodontidae
Suku: Iguanodon
Lajit
  • I. bernissartensis
  • I. anglicus
  • I. atherfieldensis
  • I. dawsoni
  • I. fittoni
  • I. hoggi
  • I. lakotaensis
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Iguanodon Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Iguanodon Commonsissa

Iguanodon on linnunlanteisten (Ornithischia) dinosaurusten (Dinosauria) suku. Se oli ensimmäinen löydetty ja toinen nimetty ja kuvattu, ja sitä käytettiin yhdessä Megalosauruksen ja Hylaeosauruksen kanssa uuden eläinryhmän, dinosaurusten, määrittelyyn.

Iguanodonit olivat kasvinsyöjiä, ja eri lajit kykenivät kasvamaan kuudesta yhteentoista metriin. Ne painoivat myös lajista riippuen viisi tonnia.lähde?

Louis Dollo ohjaa Iguanodonin diodraaman rakennusta luurangosta. Léon Beckerin maalaus vuodelta 1884.
Iguanodonin malli Oxfordin luonnontieteellisessä museossa.

Iguanodon löytö ja hahmotus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsitys Iguanodonin kävely- ja seisoma- asennosta on muuttunut eläimen löytymisen jälkeen kahdesti. Alkuperäinen, lääkäri Gideon Mantellin (1790–1852)[1] malli, joka oli tehty nykyliskon pohjalta ja jonka pohjalta tehtiin myös kaksi suurta hahmoa tiilestä etelä-Lontooseen, missä ne ovat nähtävillä vieläkin, oli perustunut Iguanodonin hampaisiin ja toiseen peukalopiikkiin, joten ei ole lainkaan ihme, että virheitä sattui. Mantell esitti Iguanodonin raskaana iguaanimaisena olentona, jolla on sarvi kuonossaan.[1]

Vuonna 1878 Belgiasta eräästä Bernissantin hiilikaivoksesta löydettiin Iguanodonin kokonaisia luurankoja kymmenittäin. Kolmen vuoden sisällä paleontologi Louis Dollo rakensi Iguanodonin uudelleen sijoittamalla piikit eläimen peukaloiksi ja laittamalla sen seisomaan pystyssä kahdella jalalla häntä maata myöten taipuneena. Tässä asennossa Iguanodonia pidettiin suhteellisen korrektina suurimman osan 1900-lukua. Tosiasiassa Dollo oli kuitenkin särkenyt Iguanodonin hännän saadakseen sen seisomaan tässä asennossa.lähde?

Kuitenkin 1970-luvulla käytiin vielä yksi muodonmuutos läpi, ja tällä kertaa kiinnitettiin enemmän huomiota realiteetteihin. Ensinnäkin Iguanodonin häntä todettiin jäykäksi ja lähes suoraksi. Eläin kannatteli sitä ilmassa, joten sen asento oli huomattavasti kumarampi. Lopputuloksena Iguanodon rekonstruoitiin osin neli- ja osin kaksijalkaiseksi olennoksi. Se piti selkärankaansa vaakatasossa, ja vaikka se kykeni kävelemään, laiduntamaan ja juoksemaan kahdela jalalla, se käveli yleensä neljällä jalalla. Samanlaista liikkumistapaa oletetaan yleisesti paitsi iguanodonteille, myös hadrosauruksille. Liikkumistavalle ei ole vastinetta nykymaailmassa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bowler, Peter J.: Ympäristötieteiden historia. Suom. Kimmo Pietiläinen. Art House, 1997. ISBN 951-884-189-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bowler 1997, s. 259–260.