Iguanodon

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iguanodon
Iguanodon bernissartensiksen luuranko (Meyers encyclopedia, 1890).
Iguanodon bernissartensiksen luuranko (Meyers encyclopedia, 1890).
Fossiili
Varhaisliitukausi
126–125 Ma
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Linnunlantioiset Ornithischia
Alalahko: Ornithopoda
Osalahko: Iguanodontia
Heimo: Iguanodontidae
Suku: Iguanodon
Mantell, 1825
Synonyymit
Lajit
  • I. bernissartensis Boulenger, 1881
  • I. galvensis Verdú et al., 2015[1]
  • I. ottingeri? Galton and Jensen, 1979
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Iguanodon Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Iguanodon Commonsissa

Iguanodon oli linnunlanteisten dinosaurusten suku, joka eli varhaisliitukaudella noin 125 miljoonaa vuotta sitten. Se oli ensimmäinen löydetty ja toinen tieteellisesti kuvattu dinosaurus (1825), ja dinosaurusten alkuperäinen määrittely tehtiin sen sekä Megalosauruksen ja Hylaeosauruksen perusteella.

Iguanodonit olivat raskasrakenteisia kasvinsyöjiä, jotka liikkuivat sekä kahdella että neljällä jalalla. Aikuinen iguanodon oli kymmenen metrin mittainen ja painoi noin kolme tonnia.lähde?

Louis Dollo ohjaa Iguanodonin diodraaman rakennusta luurangosta. Léon Beckerin maalaus vuodelta 1884.
Iguanodonin malli Oxfordin luonnontieteellisessä museossa.

Iguanodonin löytöhistoria ja rekonstruktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulkinnat Iguanodonin ruumiinmuodosta ja liikkumistavoista ovat muuttuneet toistumiseen sen tutkimushistorian kuluessa. Alkuperäisen mallin laati ensimmäiset fossiilit löytänyt lääkäri-paleontologi Gideon Mantell, ja sen pohjana olivat alun perin löydetyt Iguanodonin hampaat ja toinen peukalopiikki. Rekonstruktio perustui nykyaikasen iguaanin rakenteeseen: Mantell esitti dinosauruksen raskaana liskomaisena olentona, jolla on sarvi (peukalopiikki) kuonossaan.[2]

Myöhemmin vuonna 1878 Belgiasta eräästä Bernissantin hiilikaivoksesta löydettiin Iguanodonin kokonaisia luurankoja kymmenittäin. Paleontologi Louis Dollo rakensi Iguanodonin uudelleen sijoittamalla piikit eläimen peukaloiksi ja asettamalla sen seisomaan pystyssä kahdella jalalla pyrstö maata myöten taipuneena. Tässä asennossa Iguanodonia pidettiin suhteellisen korrektina suurimman osan 1900-lukua. Tosiasiassa Dollo oli kuitenkin murtanut Iguanodonin pyrstön saadakseen sen seisomaan tässä asennossa.lähde?

1970-luvulla luotiin uusi todenmukaisempi malli, kun Iguanodonin pyrstö oli todettu jäykäksi ja lähes suoraksi. Eläin kannatteli sitä ilmassa, joten seisoma-asento oli huomattavasti kumarampi. Iguanodon katsotaan nykyisin sekä neli- että kaksijalkaisesti liikkuneeksi eliöksi, jonka selkäranka yleensä oli vaakatasossa. Se pystyi kävelemään, laiduntamaan ja juoksemaan kahdella jalalla, mutta kuitenkin yleensä käveli neljällä. Samoin oletetaan yleisesti liikkuneen myös ankannokkaiset hadrosaurit. Liikkumistavalle ei ole vastinetta nykymaailmassa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bowler, Peter J.: Ympäristötieteiden historia. Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Art House, 1997. ISBN 951-884-189-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Verdú, Francisco J. & Royo-Torres, Rafael & Cobos, Alberto & Alcalá, Luis: Perinates of a new species of Iguanodon (Ornithischia: Ornithopoda) from the lower Barremian of Galve (Teruel, Spain). Cretaceous Research, , 56. vsk, s. 250–264. doi:10.1016/j.cretres.2015.05.010. Artikkelin verkkoversio Viitattu 26.7.2017. (englanniksi)
  2. Bowler 1997, s. 259–260.