Megalosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Megalosaurus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Tetanurit Tetanurae
Yläheimo: Spinosauroidea
Heimo: Megalosauridae
Alaheimo: Megalosaurinae
Suku: Megalosaurus
Buckland, 1824
Laji: bucklandii
Kaksiosainen nimi

Megalosaurus bucklandii
Mantell, 1827

Katso myös

  Megalosaurus Wikispeciesissä
  Megalosaurus Commonsissa

Megalosaurus (nimen merkitys ”suuri lisko”) on ensimmäinen nimetty dinosaurussuku,[1] jonka ainoa laji on Megalosaurus bucklandii. Siitä on löydetty hyvin vähän fossiileja, joista tunnetuin lienee sen leukaluu. Megalosauruksella oli pituutta yhdeksän metriä ja painoa noin tonni.

Sillä oli luultavasti kolme kynnellistä sormea, mutta asiasta ei ole täyttä varmuutta,nimittäin megalosaurus oli hyvin varhainen teropodi, ja kuten esim. ceratosauruksella, sillä saattoi olla neljä kynnelistä sormea. Lisäksi sillä oli kolme kynnellistä varvasta ja erittäin terävät hampaat, joten se oli valmis hyökkäämään isojenkin kasvinsyöjädinosauruksen kimppuun. Megalosauruksen luokittelusta ei ole varmuutta fossiilien vajaavaisuuden vuoksi. Jotkut tutkijat luokittelevat sen lähemmäs Podokesauridae-heimoa, toiset taas Ceratosauridae-heimoon, jotkut Spinosauridae-heimoon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megalosauruksen ensimmäiset fossiilit löydettiin jo 1700-luvulla Englannista. Myöhemmin, 1820-luvulla siitä löydettiin vähän lisääkin fossiileja. Pian tätä hirmuliskoa alettiin kuvitella nelijalkaiseksi, matalaksi ja raskaaksi pedoksi. Itse asiassa sen nimeäjä William Buckland ja muut ajattelivat Megalosauruksen vain ylisuureksi liskoksi. Tosiasiassa Megalosaurus oli nopea, kahdella jalalla liikkuva peto. Mutta ajatus siitä, että pelottava peto olisi joskus kävellyt Englannin maaseudulla, varmasti kauhistutti asiasta kuulleita. Megalosaurus eli jurakaudella 170–150 miljoonaa vuotta sitten.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ash, Russel: Maailman Top 10 listat 2007, s. 28. Suomentanut Petri Hiltunen; Marja-Leena Hiltunen & Taneli Hiltunen. Gummerus, 2006. ISBN 9789512072590.