Liskot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee matelijoita. Artikkeli sarjakuvahahmosta, katso Lisko (sarjakuvahahmo), Artikkeli linkkilistasta, katso Lisko (verkkosivusto).
Liskot
Lizard Collage.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Liskot
Lacertilia*
Gauthier, 1984[1]
Synonyymit
  • Sauria
Lizard range.png
Osalahkot[2]
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Liskot Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Liskot Commonsissa

Liskot (Lacertilia) on alalahko suomumatelijoiden (Squamata) lahkossa. Ryhmä on parafyleettinen sillä se sulkee pois käärmeet. Liskot ovat matelijoiden suurin ryhmä, ja siihen kuuluu tuhansia lajeja.

Piirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liskoilla on yleensä neljä jalkaa, korva-aukot ja liikkuvat silmäluomet. Lajit vaihtelevat muutaman sentin pituisista lähes kolmimetrisiin. Muutamilla liskoilla ei ole jalkoja, mutta niitä ei lueta käärmeisiin korva-aukkojen ja silmäluomien takia. Monet liskot kykenevät vaihtamaan ruumiinsa väriä, ympäristön tai uhan vuoksi. Näistä tunnetuimpia ovat kameleontit.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liskojen ravintoa ovat pääasiassa hyönteiset ja hieman suuremmat jyrsijät. Osa liskoista, kuten iguaanit syövät myös kasveja. Iguaanin ruuansulatuskanava ei kykene sulattamaan eläinperäisiä proteiineja kunnolla.

Myrkyllisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liskoista vain viisi lajia on myrkyllisiä. Niiden myrkky ei siirry ihmiseen välittömästi kuten käärmeiden terävien myrkkyhampaiden kautta, vaan hitaasti tavallisen pureman kautta. Liskot eivät yleensä ole vaaraksi ihmiselle.

Puolustautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liskoilla on monenlaisia puolustautumistapoja. Tapoja ovat muun muassa ruumiin pullistelu, kaulusten nostelu, sähiseminen, maastoutuminen tai vain näyttäminen ulkonäöllisesti pelottavalta tai myrkylliseltä.

Suomen liskot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa luonnonvaraisina eläviä liskolajeja ovat vain sisilisko ja vaskitsa. Lisäksi vuonna 2014 Lounais-Suomessa löydettiin uusi liskolaji, hietasisilisko.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sauria BioLib. Viitattu 14.11.2010.
  2. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 3. Lepakot–Perhoset, s. 970. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01530-3. (suomenkielisten nimien lähde)
  3. Gustafsson, Niina ja Joonas: Suomessa tavatut satunnaiset lajit (vain arkistossa) © 2006-2008. sammakkolampi.fi. ,
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.