Riojasaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riojasaurus
Piirros Riojasauruksesta
Piirros Riojasauruksesta
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Sauropodomorpha
Osalahko: Prosauropoda
Heimo: Melanorosauridae
Suku: Riojasaurus
Laji: incertus
Kaksiosainen nimi

Riojasaurus incertus
J.F. Bonaparte, 1969

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Riojasaurus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Riojasaurus Commonsissa

Riojasaurus ("La Riojan lisko") oli suurimpia prosauropodeihin kuuluneita kasvinsyöjiä. Riojasauruksella oli pituutta 10 metriä ja painoa 1 tonni. Argentiinasta löydetty Riojasaurus eli 219 miljoonaa vuotta sitten myöhäisellä triaskaudella. Argentiinalainen paleontologi José Bonaparte nimesi Riojasauruksen 1969 löytöpaikkansa La Riojan mukaan.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melanorosauridae-heimoon kuulunut Riojasaurus söi ravinnokseen puiden lehtiä, joihin monet samaan aikaan eläneistä matelijoista, kuten dicynodontit eivät ylettyneet. Riojasaurusta luultiin aiemmin lihansyöjäksi, koska sen kalloa ei löydetty. Lähistöltä löytyneiden terävien hampaiden uskottiin kuuluneen Riojasaurukselle. Terävät hampaat olivat todennäköisesti peräisin raadonsyöjiltä, jotka söivät eläimen ruumista. Nykyään Riojasaurusta on löydetty yli 20 osittaista tai kokonaista tukirankaa.

Pää oli pieni, mutta kaula ja häntä olivat pitkiä. Riojasaurus oli raskastekoisempi kuin pienemmät prosauropodit, joten se ei kenties pystynyt liikkumaan kahdella raajalla. Etu- ja takaraajat olivat lähes yhtä pitkät. Muihin prosauropodeihin verrattuna tämän dinosauruksen raajat olivat pidemmät ja vahvemmat. Riojasauruksen raajat olivat suhteessa pidemmät kuin sauropodeilla. Se muistuttikin ruumiinrakenteeltaan pientä sauropodia.