Alvarezsaurit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alvarezsauridae
Mononykus skeleton fix.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Matelijat Sauropsida
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Petokädet Maniraptora
Yläheimo: Alvarezsauroidea
Bonaparte, 1991
Alaryhmät
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Alvarezsaurit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Alvarezsaurit Commonsissa

Alvarezsaurit (Alvarezsauridae tai Alvarezsauroidea) on ryhmä pieniä ja pitkäjalkaisia dinosauruksia. Niiden yläraajat ovat mukautuneet kaivamiseen tai repimiseen, niillä oli myös pitkä leukaluu ja erittäin pienet hampaat. Ne saattavat olla mukautuneet hyönteisiin, jotka elävät ryhmissä, kuten termiitteihin.

Useimmat Alvarezsauridae-heimon lajit olivat pituudeltaan noin 0,5–2 m pitkiä (tosin, jotkut lajeista kasvoivat suuremmiksi, kuten Heptasteornis, joka saavutti 2,5 m metrin pituuden.

Ainakin yhdellä Alvarezsauridaen lajilla, Shuvuuialla on ollut höyhenpeite. Heimo tunnetaankin sileästä ja ohuesta päästä, sekä lyhyistä ja voimakkaista käsivarsista, joissa oli vain yksi suuri kynsi näkyvissä, ja muut kaksi kynttä olivat surkastuneet pieniksi kynsiksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alvarezsaurus löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 1991 ja löydön teki argentiinalainen José Bonaparte. Vuonna 1993 linnunnäköinen Mononykus löydettiin ja se laitettiin omaksi heimoksi. Vuonna 1996 löydetty Patagonykus antoi selvemmän yhteyden Alvarezsauruksen ja Mononykuksen välille ja ne yhdistettiin myöhemmin samaan heimoon.

Parvicursor ja Shuvuuia löydettiin vuonna 1998 ja ne laitettiin myöhemmin omiin sukuihinsa.

Taksonomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]