Höyhen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Linnun höyhen.

Höyhen on kevyt sarveisaineesta muodostunut epiderminen uloke. Höyhenet muodostavat lintujen ruumiin ulkoisen peitteen ja ne koostuvat ruodosta ja sen molemmin puolin olevasta sarjasta höytyliistakkeita, joissa on höytysäikeitä, joissa puolestaan on tavallisesti hakasiin päättyviä väkäsiä, jotka limittyvät vieressä olevan höytyliistakkeen höytysäikeisiin ja liittävät höytyliistakkeet yhtenäiseksi hyödyksi.

Höyhen suojaa lintua kastumiselta ja kylmyydeltä. Höyhenpeitteen väritys muodostaa linnulle usein suojavärin saalistajia vastaan. Joskus väritys palvelee myös lintujen parittelussa tai muussa visuaalisessa viestinnässä. Vaikka höyhenet ovat hyvin kevyitä, linnun höyhenpeite painaa tyypillisesti 2–3 kertaa enemmän kuin sen luusto.

Höytysäde on höyhenen ruodosta erkanevien haarakkeiden eli höytyliistakkeiden haaroja. Ne kiinnittyvät toisiinsa pienten väkästen avulla. Näin höyhenestä tulee tankea eli jäykkä.[1]

Sulka on höyhentä muistuttava, mutta tukevampi, lentämiseen tarvittava osa. Linnulla on käsisulat, kyynärsulat ja pyrstösulat. Sulat muodostavat suuren osan linnun siiven ja pyrstön aerodynamiikasta. Siivet ja pyrstö koostuvat pitkistä, toisiinsa limittäin liittyneistä sulista. Lintujen sulat ovat usein värikkäitä, erityisesti koirailla.

Untuva on linnun ruumiin lämpöeristyksen hienojakoisin osa.

Sulka käyttöesineenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eräs käyttötarkoitus oli Pohjois-Amerikan intiaanien käyttämä sotapäähine.
  • Sulka hatussa oli yleistä muotia Suomessakin vielä 1960-luvulla.
  • Sulkakynä oli yleinen käyttöesine ennen metallisen mustekynän terän keksimistä.
  • Valkoinen sulka oli pelkuruuden merkki brittiläisen imperiumin sodissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Robin Kerrod, Martyn Bramwell, Steve Parker, John Stidworthy, Christopher O'Toole, Jill Bailey: "Children's Encyclopedia of the Animal Kingdom", Suomeksi "Koko Perheen Eläinkirja".

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Höyhen.
Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.