Siipi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo lintujen siivistä. Lentokoneissa aluksen kantokyky muodostetaan siivillä. Virtauskoneissa energianmuunto tehdään siipien avulla.
Linnun siipi

Siipi on lintujen ja hyönteisten lenninelin. Lintujen siivet ovat eturaajoja. Hyönteisten siivet, joita on tavallisesti kaksi paria, kiinnityvät keskiruumiiseen. Lepakoilla on eturaajoissa siipimäiset lenninräpylät.

Lintujen siipiin kuuluvat olkasulat eli tertiaalit, kyynärsulat, pienet peitinhöyhenet, keskimmäiset peitinhöyhenet, isot peitinhöyhenet, alula, käsisulat ja käsisulkien peitinhöyhenet.

Siivet hyönteisillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkärangattomista eläimistä vain hyönteisillä on siivet. Hyönteisistä alkeellisimmilla tosin siipiä ei ole koskaan ollutkaan kuten hyppyhäntäisillä, alkuhyönteisillä ja kaksi- ja kolmisukahäntäisillä. Joiltakin lajeilta siivet taas ovat surkastuneet kehityksen aikana. Näitä ovat kirput, täit, eräät kärpäset, muurahaistyöläiset, eräät koskikorennot ja suorasiipiset, jotkut kovakuoriaiset ja luteet sekä jotkut perhosnaaraat (halla- ja pakkasmittari) jne. Useimmilla siivekkäillä hyönteisillä siipiä on kaksi paria. Kaksisiipisillä sekä joillain päiväkorennoilla takasiivet ovat kehityksen aikana surkastuneet tai kokonaan hävinneet. Siivet ovat pingottuneina siipisuoniston avulla.

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.