Täit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Täit
Satiainen (Phthirus pubis)
Satiainen (Phthirus pubis)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Jäytiäiset Psocodea
Alalahko: Kirjatäit Troctomorpha
Osalahko: Nanopsocetae
Kladi: Täit ja väiveet Phthiraptera
Kladi: Täit
Anoplura
Leach, 1815[1]
Alaryhmät[2]
Katso myös

  Täit Wikispeciesissä
  Täit Commonsissa

Täit (Anoplura) on jäytiäisten lahkoon kuuluva hyönteisten ryhmä, johon kuuluu noin 500 lajia. Ne elävät loisina nisäkkäissä. Täit ovat 0,35–8 millimetrin pituisia.[1]

Täit ovat hyvin erikoistuneita isäntäeläimensä mukaan, ja esimerkiksi ihmisellä ne loisivat vain tietyssä kohdassa ruumista.

Tunnetuimpia ihmisten täitä ovat päätäi, joka elää ihmisen päässä, vaatetäi, joka elää vartalolla, ja satiainen, joka elää pääasiassa sukupuolielinten karvoituksessa. Koirantäi (Linognathus setosus) on yksi yleisimmistä koirien ulkoloisista Suomessa ja maailmalla.

Täit elävät kiinnittyneinä isäntäänsä ja kiinnittävät munansa isännän karvoihin. Niiden ravintona toimii isäntäeläimen veri. Suurin osa täilajeista on paljain silmin nähtävissä.Täit voivat tarttua ihmiseen suorasta kosketuksesta, irtokarvoista, harjoista tai vaatteista. Esimerkiksi päätäit leviävät helposti päähineiden, harjojen tai hiuslenkkien kautta. Päätäitä esiintyy paljon kouluissa ja päiväkodeissa.

Täitä voidaan torjua erilaisilla myrkyillä, täikammalla, pesemällä vaatteita tai leikkaamalla karvoitusta, jossa täit elävät. Eläimillä täiden hoitoon käytetään ulkoloislääkkeitä, kuten selamektiinia. Ihmisillä käytetään permetriiniä.

Vaatetäi voi levittää sairauksia, kuten pilkkukuumetta, mutta päätäi ja satiainen eivät levitä tauteja ihmisestä toiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Smith, Vince & Bess, Emilie: Anoplura Leach, 1815. Sucking Lice The Tree of Life Web Project. 14.4.2009. Viitattu 8.2.2020. (englanniksi)
  2. Johnson, Kevin P. & Smith, Vincent S.: superfamily group Anoplura Psocodea Species File Online. Version 5.0/5.0. Viitattu 8.2.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.