Kuusijalkaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuusijalkaiset
Seitsenpistepirkko (Coccinella septempunctata)
Seitsenpistepirkko (Coccinella septempunctata)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset
Hexapoda
Latreille, 1825
Luokat ja lahkot
Katso myös

  Kuusijalkaiset Wikispeciesissä
  Kuusijalkaiset Commonsissa

Kuusijalkaiset (Hexapoda) on niveljalkaisten alajakso.[1] Nimensä mukaisesti tähän alajaksoon kuuluvilla eläimillä on kuusi jalkaa.

Kuusijalkaisiin kuuluu niveljalkaisten alajaksoista eniten lajeja. Alajaksoon kuuluu kaksi luokkaa: hyönteiset ja Entognatha, jolle ei vielä ole virallista suomenkielistä nimeä; (ehdotettu on "alkuhyönteiset"[2] tai "Sisäleukaiset". lähde?

Aiemmin kuusijalkaisten katsottiin olevan läheisintä sukua tuhatjalkaisille (Myriapoda), ja ne jopa laskettiin samaan alajaksoon. Uusi tutkimus on kyseenalaistanut tämän, ja kuusijalkaisten lähimmät sukulaiset saattavatkin olla äyriäiset (Crustacea).lähde?

Kuusijalkaisten yhdistävänä piirteenä on kolmesta osasta: päästä (caput), keskiruumiista (thorax) ja takaruumiista (abdomen) muodostuva vartalo sekä keskiruumiista erkanevat kolme raajaparia. Hyönteiset erottuvat muista kuusijalkaisten ryhmistä ennen kaikkea suuosiensa osalta, sillä hyönteisillä ylä- ja alaleuka eivät jää pään muodostavan kitiinikapselin sisäpuolelle. Taksonomisesti hyppyhäntäiset ja esihyönteiset ovat kehittyneet yhteisestä kantamuodosta sen jälkeen kun hyönteisten ja kaksisukahäntäisten kantamuodot ovat jo eriytyneet. Sen sijaan kaksisukahäntäiset ovat kehityshistoriallisesti lähellä hyönteisiä ja eräiden arvioiden saattavat jopa jakaa niiden kanssa yhteisen kantamuodon.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. kuusijalkaiset (Hexapoda) (suomenkielisen nimen lähde) Laji.fi. Viitattu 17.9.2017.
  2. Entognatha Hyönteiset.net keskustelufoorumi
  3. Tree of Life Web Project: Hexapoda (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]