Dictyoptera

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dictyoptera
Saussure.jpeg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Alaluokka: Siipikantaiset Pterygota
Osaluokka: Uussiipiset Neoptera
Lahko: Dictyoptera
Alalahkot
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Dictyoptera Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Dictyoptera Commonsissa

Dictyoptera (”torakat ja rukoilijasirkat”) on ehdotettu hyönteisten (ylä)lahko, johon kuuluvat torakat, rukoilijasirkat sekä mahdollisesti myös termiitit[1]. Ryhmän taksonominen asema on epäselvä. Joskus sitä pidetään ylälahkona, mutta joissakin julkaisuissa sillä on lahkon asema. ITIS pitää ryhmää hyönteislahkona[2]. Lahkoon kuuluu noin 6 000 nykyisin elävää hyönteislajia enimmäkseen maapallon trooppisilla seuduilla.

Evolutiivisesti Dictyopteran lähimpiä sukulaisia ovat kummitussirkat sekä erikoinen hyönteislahko Mantophasmatodea[3] Varhaisempien ryhmän edustajen fossiileissa on nähtävissä myös nykyisille suorasiipisille tyypillinen pitkä munanasetin, joka ryhmän nykyisin eläviltä lajeilta kuitenkin puuttuu. Nykyiset lajit munivat erityiseen koteloon, josta käytetään nimitystä ootheca.

Kaikille lahkon lajeille ovat ominaisia purevat suuosat sekä pitkät, rihmamaiset tuntosarvet. Siipiä on yleensä kaksi paria, joista ensimmäinen pari on paksuuntunut nahkamaiseksi. Siivet voivat kuitenkin olla surkastuneet tai jopa puuttua kokonaan. Raajat ovat pitkät ja yleensä piikikkäät. Takaruumis on hoikka ja perälisäkkeet ovat yleensä hyvin nähtävissä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]