Rososiipiäiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rososiipiäiset
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Alaluokka: Siipikantaiset Pterygota
Osaluokka: Uussiipiset Neoptera
Ylälahko: Rososiipiäiset
Dictyoptera
Leach, 1818[1]
Lahkot
Katso myös

  Rososiipiäiset Wikispeciesissä
  Rososiipiäiset Commonsissa

Rososiipiäiset[2] (Dictyoptera) on ehdotettu hyönteisten ylälahko, joka sisältää rukoilijasirkat ja torakat (mukaan lukien termiitit)[3]. Aiemmin termiitit luettiin omaan lahkoonsa rososiipiäisten ulkopuolella[2], mutta nykyään termiittejä pidetään osana torakoiden lahkoa. Lisäksi ryhmä sisältää sukupuuttoon kuolleen Alienoptera-lahkon[1]. Joissakin julkaisuissa Dictyopteralla on ylälahkon sijaan lahkon asema, ja sen lahkoja pidetään alalahkoina[4]. ITIS piti Dictyopteraa aiemmin lahkona, mutta nykyään taksoni ei ole kyseisessä luokituksessa käytössä lainkaan[5]. Rososiipiäisiin kuuluu lähes 10 000 nykyisin elävää hyönteislajia enimmäkseen maapallon trooppisilla seuduilla.

Evolutiivisesti rososiipiäisten lähimpiä sukulaisia ovat kummitussirkat sekä erikoinen hyönteislahko Notoptera.[6] Varhaisempien ryhmän edustajien fossiileissa on nähtävissä myös nykyisille suorasiipisille tyypillinen pitkä munanasetin, joka ryhmän nykyisin eläviltä lajeilta kuitenkin puuttuu. Nykyiset lajit munivat erityiseen koteloon, josta käytetään nimitystä ootheca.

Kaikille lahkon lajeille ovat ominaisia purevat suuosat sekä pitkät, rihmamaiset tuntosarvet. Siipiä on yleensä kaksi paria, joista ensimmäinen pari on paksuuntunut nahkamaiseksi. Siivet voivat kuitenkin olla surkastuneet tai jopa puuttua kokonaan. Raajat ovat pitkät ja yleensä piikikkäät. Takaruumis on hoikka ja perälisäkkeet ovat yleensä hyvin nähtävissä.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Dictyoptera BioLib.cz. Viitattu 26.2.2019. (englanniksi)
  2. a b Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): ”Eläinkunnan luokittelu”, Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 5. Sydän–Öljykala, s. 2124. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-02059-5.
  3. Order Blattodea - Cockroaches and Termites BugGuide.Net. Viitattu 26.2.2019. (englanniksi)
  4. Dictyoptera BugGuide.Net. Viitattu 26.2.2019. (englanniksi)
  5. http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=102395
  6. http://dx.doi.org/10.1016%2Fj.ympev.2005.09.020
  7. http://www.kendall-bioresearch.co.uk/dicty.htm