William Elford Leach

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

William Elford Leach (2. helmikuuta 1791 Plymouth, Englanti26. elokuuta 1836 Tortona, Italia) oli englantilainen eläintieteilijä ja meribiologi.

William Leachin isä oli plymouthilainen asianajaja. 12-vuotiaana William lähti opiskelemaan Exeteriin, jossa hänen pääaineinaan olivat anatomia ja kemia. Jo näihin aikoihin hän keräsi meren eliöitä Plymouthin ja muualta Devonin rannoilta. 17-vuotiaana Leach aloitti lääketieteen opinnot St Bartholomew's Hospitalissa Lontoossa ja saattoi opintonsa päätökseen Edinburghin yliopistossa ja St Andrewsin yliopistossa.

Vuonna 1813 Leach palasi eläintieteen pariin, ja hänet palkattiin assistentiksi British Museumin eläintieteen laitokselle. Hän otti tehtäväkseen Hans Sloanen kokoelmien järjestämisen. Hänestä tuli sitten luonnonhistoriallisen osaston apulaisjohtaja, ja hänestä kehittyi nilviäisten ja äyriäisten erityistuntija. Hän tutki myös hyönteisiä, nisäkkäitä ja lintuja.

Leachin nimeämistapa oli erikoinen. Hän nimesi 27 lajia ystävänsä John Cranchin mukaan, joka oli kerännyt lajit Afrikasta. Vuonna 1818 hän nimesi yhdeksän sukua Caroline-nimen mukaan, mahdollisesti naisystävänsä mukaan.

Vuonna 1821 Leach kärsi liian työnteon aiheuttaman vakavan hermoromahduksen ja lähti museosta maaliskuussa 1822. Hän matkusti vanhemman sisarensa kanssa läpi Euroopan ja kuoli koleraan Genovan pohjoispuolella Italiassa elokuussa 1836.

Leach nimesi erittäin monia uusia eläinsukuja ja lajeja. Linnuista hän nimesi muun muassa veririntasepän (Lybius vieilloti) vuonna 1815 Louis Jean Pierre Vieillotin kunniaksi.[1] Leachin kunniaksi on nimetty sininauraja (Dacelo leachii) ja isopyrstömuura (Mackenziaena leachii).[2]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The zoological miscellany. E. Nodder & Son, Lontoo 1814-1817.
  • Malacostraca podophthalmata Britanniae or Descriptions of such British species of the Linnean genus Cancer as have their eyes elevated on footstalks. Sowerby, Lontoo 1815-1875 (p.m.)
  • Systematic Catalogue of the specimens of the indigenous mammalia and birds that are preserved in the British Museum. Lontoo 1816.
  • On the Genera and species of Eproboscideous insects and on the arrangement of Oestrideous insects. Neill, Edinburgh 1817.
  • Molluscorum Britanniæ synopsis. A synopsis of the mollusca of Great Britain. (kirjoitettu 1820), van Voorst, Lontoo 1852 (p.m.)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ITIS
  2. BirdLife Suomi (Arkistoitu – Internet Archive)