British Museum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
British Museum
British Museumin pääsisäänkäynti kuvattuna koillisesta, The museum's main entrance ja Intrarea principală în muzeu
British Museumin pääsisäänkäynti kuvattuna koillisesta, The museum's main entrance ja Intrarea principală în muzeu
Tyyppi Kansallismuseo, non-departmental public body, taidemuseo, museoView and modify data on Wikidata
Sijainti CamdenView and modify data on Wikidata
Johtaja Hartwig Fischer ( – ) [1]View and modify data on Wikidata
Kotisivut britishmuseum.orgView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 51°31′08″N, 0°07′37″W
Kartta
British Museum

British Museum Lontoossa on Yhdistyneen kuningaskunnan ja koko maailman suurimpia ja merkittävimpiä ihmiskunnan historian ja kulttuurin museoita.

Museo perustettiin vuonna 1753 Hans Sloanen, Robert Harleyn ja Robert Cottonin kokoelmien pohjalta. Museo avattiin 15. tammikuuta 1759 Montagu Housessa Bloomsburyssä. Vuosien 1823–1852 aikana alkuperäisen rakennuksen tilalle samalle paikalle valmistui Greek Revival -tyylisuuntaa edustanut nykyinen rakennus, jonka suunnitteli arkkitehti Robert Smirke. Rakennusta on senkin jälkeen laajennettu ja muuteltu useasti.[2]

Museossa on yli seitsemän miljoonaa erilaista esinettä, jotka havainnollistavat kulttuurin kehitystä alkuajoista nykyaikaan. Monet esineistä on säilöttyselvennä maan alleselvennä tilan puutteen vuoksi. Museon sisäänpääsystä ei veloiteta maksua. Museo on auki joka päivä klo 10–17.30. Museossa on myös ravintola, kahvila, ja kolme matkamuistomyymälää.lähde?

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalaus British Museumista vuodelta 1852.

Yleisesti on kiistelty siitä, onko museoilla oikeus pitää toisista maista kolonialismin aikana vietyjä esineitä, ja British Museum on huomattavampia tämän kritiikin kohteista.[3][4][5] Elginin marmorit ja Beninin pronssit kuuluvat kiistellyimpiin kokoelmiin, ja niiden palauttamista alkuperämaihinsa Kreikkaan ja Nigeriaan on vaadittu useaan otteeseen.[6][7] Lisäksi Egyptin valtio on vaatinut Rosettan kiven palauttamista Egyptiin ja Intia Koh-i-Noor-timantin palauttamista takaisin Intiaan. British Museum on vastannut kritiikkiin sanomalla, että vaatimus palauttaa muista maista viedyt esineet tyhjentäisi sekä British Museumin että muutkin maailmankuulut museot ja että museo on Britannian lakien mukaan esineiden kiistaton omistaja.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hartwig Fischer Appointed as Director of the British Museum, British Museum, . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. British Museum Encyclopaedia Britannica. Viitattu 5.9.2014.
  3. treasures: Sending them home [vanhentunut linkki] The Economist, 2007.
  4. The british museum and the sanctification of british spoliations (Arkistoitu – Internet Archive) Afrikanet.info, 2009.
  5. Should cultural treasures be returned to their country of origin? (Arkistoitu – Internet Archive) International Debate Education Association
  6. British Museum sold precious bronzes The Guardian, 2002.
  7. Written Declaration on Return of the Elgin Marbles (Arkistoitu – Internet Archive) The Committee for the Reunification of the Parthenon Marbles, 1999.
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.