Nivelkärsäiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nivelkärsäiset
Pyyhkäisyelektronimikroskoopin kuva kuneluteen (Miridae sp.) imukärsästä.
Pyyhkäisyelektronimikroskoopin kuva kuneluteen (Miridae sp.) imukärsästä.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Nivelkärsäiset
Hemiptera
Linnaeus, 1758
Alalahkot
Katso myös

  Nivelkärsäiset Wikispeciesissä
  Nivelkärsäiset Commonsissa

Pää (HEAD), Keskiruumis (THORAX), Takaruumis (ABDOMEN) – Tuntosarvi (anteenna), suukilpi (clypeus), etuselkä (pronotum), verkkosilmä (compound eye), kilveke (scutellum), reisi (femur), sääri (tibia), nilkka (tarsus), kynnet (claws). Siivet (HEMIELYTRON) – (clavus), – (corium), – (embolium), – (laterotergites), kärkikalvo (membrane).[1][2][3]

Nivelkärsäiset (Hemiptera) on lahko, joka kuuluu hyönteisten luokkaan. Lahkoon kuuluu maailmanlaajuisesti noin 80 000 lajia ja sen alalahkoja ovat luteet (Heteroptera), kaskaat (Auchenorrhyncha) sekä kirvansukuiset (Sternorrhyncha). Kirvansukuisiin kuuluvat puolestaan kempit, jauhiaiset, kirvat ja kilpikirvat.

Tunnistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nivelkärsäiset tunnistaa helposti niiden suuosista, jotka ovat kehittyneet pitkäksi pistäväksi kärsäksi. Kärsän avulla ryhmän hyönteiset nauttivat nestemäistä ravintoa, joka on yleensä kasviperäistä. Luteiden alalahkosta löytyy kuitenkin myös muutamia petoja sekä verta imeviä loisia.

Aikuisten nivelkärsäisten koko vaihtelee välillä 1 mm – 15 cm. Lahkon tieteellinen nimi Hemiptera tarkoittaa puolisiipistä ja viittaa tapaan, jolla monien lajien etusiipien tyviosa on paksuuntunut nahkamaiseksi ja lentämiseen sopimattomaksi. Rakenne on analoginen kovakuoriaisten peitinsiipien kanssa. Takasiivet soveltuvat lentämiseen. Osa lajeista on kokonaan siivettömiä.

Etenkin kirvansukuisten elinkierto on monimutkainen ja siihen kuuluu joukkosiirtymiä ravintokasvista toiseen. Kirvoille on tyypillistä useiden neitseellisesti lisääntyvien sukupolvien esiintyminen kasvukauden aikana. Talvehtiminen voi tapahtua aikuisena, toukkana tai munana. Muodonvaihdos on vaillinainen.

Elektronimikroskooppikuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Roslin, Tomas & Heliövaara, Kari  : Suomen lantakuoriaiset : Opas santiaisista lantiaisiin , s. 70. Kuvatekstin lähde. Helsinki : Gaudeamus , 2009 . ISBN 978-952-495-112-8.
  2. Eläintiede:clypeus (Kuvatekstin lähde.) Tieteen termipankki. Viitattu 8.6.2019 (englanniksi).
  3. Rintala, Teemu & Rinne, Veikko: Suomen luteet, s. 9–10. Kuvatekstin lähde. Helsinki: Hyönteistarvike Tibiale, 2010. ISBN 978-952-92-7512-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.