Kirvansukuiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirvansukuiset
Kirvayhdyskunta ruokailemassa
Kirvayhdyskunta ruokailemassa
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Nivelkärsäiset Hemiptera
Alalahko: Kirvansukuiset Sternorrhyncha
Amyot & Serville, 1843[1]
Yläheimot ja heimot
Katso myös

  Kirvansukuiset Wikispeciesissä
  Kirvansukuiset Commonsissa

Kirvansukuiset (Sternorrhyncha) on nivelkärsäisten alalahko[2]. Kaikki siihen kuuluvat lajit ovat pieniä kasvien nesteitä imukärsällään imeviä hyönteisiä. Huomattavan monet ovat merkittäviä viljelysten tuhohyönteisiä.

Kirvansukuiset eroavat toisistaan huomattavasti ulkomuodoltaan, mutta yhteistä niillä kaikille on passiivisuus. Kirvoilla ja kempeillä on pitkät tuntosarvet, ja ne muistuttavat ulkonäöltään melko paljon samaan lahkoon kuuluvia luteita ja kaskaita. Jauhiaisista puolestaan tulee ehkä ensimmäisenä mieleen pikkuriikkinen perhonen. Kilpikirvat puolestaan ovat erittäin lyhytikäisiä koiraita lukuun ottamatta jalattomia ja siivettömiä. Kun kilpikirvanaaras löytää ravintokasvin varrelta sopivan paikan, se kiinnittyy kasvin varteen, muodostaa itselleen kuperan suojakuoren eikä enää ikinä liiku. Kirvansukuisten elinkiertoon liittyy usein monimutkaisia vaiheita, joissa yksilöt esiintyvät siivellisinä tai siivettöminä, vaihtavat ravintokasvia tai lisääntyvät neitseellisesti.[3][4][5]

Kirvansukuiset viihtyvät ryhminä, ja etenkin lehtikirvoilla esiintyy sosiaalista käyttäytymistä muurahaisten kanssa. Eräitä kilpikirvalajeja kasvatetaan kokenilli-väriaineen ja sellakan tuotantoon.

  1. Torsten Wappler & Yair Ben-Dov: Preservation of armoured scale insects on angiosperm leaves from the Eocene of Germany. Acta Palaeontologica Polonica, 2008, 53. vsk, nro 4627-634. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 17.4.2011. (englanniksi)
  2. Mikko's Phylogeny Archive
  3. Suborder Sternorrhyncha - Plant-parasitic Hemipterans Bug Guide
  4. Sternorrhyncha (Aphids, Scale, Whiteflies) (Arkistoitu – Internet Archive) insect photography by Alex Wild
  5. Diaspidiae[vanhentunut linkki] Anthropods of Economic Importance

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]