Kilpikirvat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kilpikirvat
Eulecanium cerasorum
Eulecanium cerasorum
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Alaluokka: Pterygota
Lahko: Nivelkärsäiset Hemiptera
Alalahko: Kirvansukuiset Sternorrhyncha
Yläheimo: Kilpikirvat Coccoidea
Heimo: Kilpikirvat
Coccidae
Stephens, 1829
Suvut
Katso myös

  Kilpikirvat Wikispeciesissä
  Kilpikirvat Commonsissa

Kilpikirvat (Coccidae) ovat kasvituholaisia. Ne näyttävät pieniltä ruskeilta kohoumilta kasvien suonissa imien kasvin solunesteitä ja jäävät siten usein havaitsematta. Havaittaessa niitä voi olla jo liikaa. Jos kasvi on pahoin saastunut, se on järkevintä heittää pois. Kilpikirvojen heimoon kuuluu maailmanlaajuisesti ainakin 159 sukua.[1] Lajimäärän on arvioitu olevan yli 1100 lajia.[2] Heimon sukujen ja lajien määrä vaihtelee eri lähteissä.

Aikuisilla kilpikirvakoirailla on suuret lasinkirkkaat siivet ja ne muistuttavat pieniä sääskiä. Aikuiset kilpikirvanaaraat eivät liiku ollenkaan, sillä useimpien lajien naaraat ovat siivettömiä eikä niillä ole jalkoja, joten ne vain imevät kasvista ravintoa paikoillaan. Toukat sen sijaan etsiytyvät sopiviin kohtiin ja alkavat muodostaa suojakseen kovaa kilpeä, jonka valmistumisen jälkeen ne eivät enää ikinä liiku. Kilpikirva pitää itseään paikoillaan hyvin kehittyneen kärsänsä avulla ja munat kehittyvät kilven takareunan alle. Kun toukka kuoriutumisen jälkeen etsii sopivaa kohtaa, saattavat ne tällöin vaeltaa ja tartuttaa toisen kasvin.

Kilpikirvoja on vaikea saada pois, sillä myrkyt tepsivät vain kilpeä valmistaviin toukkiin. Aikuiset kilpikirvat raaputetaan irti esimerkiksi teroitetulla puutikulla tai ohuella, teräväkärkisellä veitsellä.

  • tieteellinen luokitus: Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Coccidae (TSN 109199) itis.gov. Viitattu 9.9.2006. (englanniksi)
  • Lars-Henrik Olsen, Jakob Sunesen: Pikkuötökät talossa ja puutarhassa, s. 141. Gummerrus Kustannus Oy, 2006. ISBN 951-20-6769-2.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.