Alvarezsaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alvarezsaurus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Yläheimo: Alvarezsauroidea
Heimo: Alvarezsauridae
Suku: Alvarezsaurus
Laji: calvoi
Kaksiosainen nimi

Alvarezsaurus calvoi
Bonaparte, 1991

Katso myös

  Alvarezsaurus Commonsissa

Alvarezsaurus oli pieni, kevytrakenteinen, linnunkaltainen teropodi ja dinosaurussuku.[1] Se käveli kahdella jalalla. Sukuun kuului yksi laji, A. calvoi. Alvarezsaurus eli 80 miljoonaa vuotta sitten myöhäisellä liitukaudella. Alvarezsauruksen fossiileita on löydetty Argentiinasta.

Alvarezsauruksesta on löydetty selkänikama, lapaluu, osittainen lantio ja osittaiset takaraajat sekä hampaita.[1] Kalloa ei ole löydetty.

Ruumiinrakenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Alvarezsauruksen luuranko on epätäydellinen, siitä on saatu selville että kyseisellä dinosauruksella oli pitkät jalat, pitkät hampaat, lyhyet eturaajat, pitkä S-asennossa ollut kaula sekä pitkä ja ohut häntä.[1] Häntä oli yli puolet Alvarezsauruksen pituudesta. Pitkät jalat osoittavat että Alvarezsaurus oli nopea juoksemaan. Kuten sukulaisensa, Alvarezsaurus tunnetaan eturaajoista joissa kummassakin oli yksi suuri kynsi.[2] Yleinen yksimielisyys on että Alvarezsaurus on käyttänyt kynsiään kolojen tekemiseen termiittikekoihin.[2] Mallintamistutkimukset eivät kuitenkaan ole esittäneet paljon tukea tälle teorialle. Saattaa olla että eturaajojen todellinen tarkoitus pysyy yhä tuntemattomana.

Alvarezsaurus tarkoittaa "Alvarezin liskoa".[2] Alvarezsaurus on nimetty historioitsija Don Gregorio Alvarezin mukaan. Hänen mukaan on myös nimetty muun muassa Alvarezsauridae-heimo, johon alvarezsaurit kuuluvat.[1]

Alvarezsaurus on ensimmäinen löydetty alvarezsauri.[2] Myöhemmin tämä ryhmä nimettiin alvarezsaureiksi Alvarezsauruksen mukaan.

Alvarezsaurus luokiteltiin alun perin dinosauruksiin, mutta myöhemmissä tutkimuksissa se uudelleenluokiteltiin lentokyvyttömäksi linnuksi.[1] Myöhemmät löydökset alvarezsaureista ovat johtaneet kaikkien alvarezsaurien, Alvarezsaurus mukaan lukien, luokitteluun dinosauruksiksi (katso haplocheirus sollers).

Alvarezsauruksen pituus oli kaksi metriä ja paino 20 kilogrammaa.[1]

Toinen samasta muodostelmasta kuin Alvarezsaurus löydetty alvarezsauri on achillesaurus.[2] Sen on tosin esitetty olevan Alvarezsauruksen synonyymi.