Alvarezsaurus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alvarezsaurus
Alvarezsaurus calvoi.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Yläheimo: Alvarezsauroidea
Heimo: Alvarezsauridae
Suku: Alvarezsaurus
Laji: calvoi
Kaksiosainen nimi

Alvarezsaurus calvoi
Bonaparte, 1991

Katso myös

 Commons-logo.svg Alvarezsaurus Commonsissa

Alvarezsaurus oli pieni, kevytrakenteinen, linnunkaltainen teropodi ja dinosaurussuku.[1] Se käveli kahdella jalalla. Sukuun kuului yksi laji, A. calvoi. Alvarezsaurus eli 80 miljoonaa vuotta sitten myöhäisellä liitukaudella. Alvarezsauruksen fossiileita on löydetty Argentiinasta.

Fossiilit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alvarezsauruksesta on löydetty selkänikama, lapaluu, osittainen lantio ja osittaiset takaraajat sekä hampaita.[1] Kalloa ei ole löydetty.

Ruumiinrakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Alvarezsauruksen luuranko on epätäydellinen, siitä on saatu selville että kyseisellä dinosauruksella oli pitkät jalat, pitkät hampaat, lyhyet eturaajat, pitkä S-asennossa ollut kaula sekä pitkä ja ohut häntä.[1] Häntä oli yli puolet Alvarezsauruksen pituudesta. Pitkät jalat osoittavat että Alvarezsaurus oli nopea juoksemaan. Kuten sukulaisensa, Alvarezsaurus tunnetaan eturaajoista joissa kummassakin oli yksi suuri kynsi.[2] Yleinen yksimielisyys on että Alvarezsaurus on käyttänyt kynsiään kolojen tekemiseen termiittikekoihin.[2] Mallintamistutkimukset eivät kuitenkaan ole esittäneet paljon tukea tälle teorialle. Saattaa olla että eturaajojen todellinen tarkoitus pysyy yhä tuntemattomana.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alvarezsaurus tarkoittaa "Alvarezin liskoa".[2] Alvarezsaurus on nimetty historioitsija Don Gregorio Alvarezin mukaan. Hänen mukaan on myös nimetty muun muassa Alvarezsauridae-heimo, johon alvarezsaurit kuuluvat.[1]

Alvarezsaurus on ensimmäinen löydetty alvarezsauri.[2] Myöhemmin tämä ryhmä nimettiin alvarezsaureiksi Alvarezsauruksen mukaan.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alvarezsaurus luokiteltiin alun perin dinosauruksiin, mutta myöhemmissä tutkimuksissa se uudelleenluokiteltiin lentokyvyttömäksi linnuksi.[1] Myöhemmät löydökset alvarezsaureista ovat johtaneet kaikkien alvarezsaurien, Alvarezsaurus mukaan lukien, luokitteluun dinosauruksiksi (katso haplocheirus sollers).

Koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alvarezsauruksen pituus oli kaksi metriä ja paino 20 kilogrammaa.[1]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen samasta muodostelmasta kuin Alvarezsaurus löydetty alvarezsauri on achillesaurus.[2] Sen on tosin esitetty olevan Alvarezsauruksen synonyymi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]