Lapaluu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lapaluu (lat. scapula) on hartian luihin kuuluva luu. Se on kolmikulmainen litteä luu, joka sijaitsee selässä kylkiluiden takana ja niveltyy solisluuhun sekä olkaluuhun. Lapaluu toimii useamman yläraajaa liikuttavan lihaksen lähtöalueena.

Lapaluun rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kavio- ja sorkkaeläinten lapaluuhun on liittyneenä suurehko lapaluun rusto (lat. cartilago scapulae) ja se lisää lihasten kiinnittymispinta-alaa sekä toimii tärinänvaimentimena. Lihansyöjien lapaluun rusto on vain pieni kaistale lapaluun päällä. Lapaluun rusto kalkkeutuu ja haurastuu iän myötä.

Lapaluun lateraalisella puolella on lapaluun harjanne (lat. spina scapulae), jonka keskellä oleva kyhmy (lat. tuber spinae scapulae) puuttuu lihansyöjiltä. Harjanteen alaosassa on olkalisäke (lat. acromion), joka puuttuu hevoselta ja sialta. Lihansyöjillä olkalisäkkeessä on ventraalinen uloke (lat. processus hamatus), mutta kissoilla on myös kaudaalinen uloke (lat. processus suprahamatus). Lapaluun harjanne jakaa lapaluun lateraalisen puolen kaudaaliseen ja kranialiseen osaan. Päänpuoleinen harjanteen viereinen kuoppa on fossa infraspinata ja hännänpuoleinen kuoppa fossa supraspinata.

Ihmisillä lapaluun yläosasta lähtee myös korppilisäke (processus coracoideus), johon solisluu kiinnittyy kahdella ligamentilla (ligamentum trapezoideum ja ligamentum conoideum).

Lapaluun alaosassa on nivelkuoppa, johon olkaluu niveltyy.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.