Ankylosaurus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ankylosaurus
Ankylosaurus dinosaur.png
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Matelijat Sauropsida
Ylälahko: Hirmuliskot Dinosauria
Lahko: Linnunlantioiset Ornithischia
Alalahko: Thyreophora
Osalahko: Ankylosauria
Heimo: Ankylosauridae
Suku: Ankylosaurus
Laji: magniventris
Kaksiosainen nimi
Ankylosaurus magniventris
Brown, 1908
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Ankylosaurus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ankylosaurus Commonsissa

Ankylosaurus oli liitukaudella elänyt hirmulisko, joka kuului ankylosauria-osalahkoon. Ankylosaurus oli viimeisimpiä sukupuuttoon kuolleita dinosauruksia ja fossiililöydösten perusteella se on kadonnut 68-66 miljoonaa vuotta sitten. Ankylosauruksen fossiileita on löydetty Pohjois-Amerikan länsiosista Hell Creekin, Lancen ja Scollardin alueilta. Paleontologi Barnum Brown löysi ja nimesi ankylosauruksen vuonna 1908.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ankylosaurus oli osalahkonsa suurin edustaja. Fossiililöydösten perusteella ankylosauruksen on arvioitu olleen jopa 6,25 metriä pitkä, 1,5 metriä leveä, 1,7 metriä korkea ja painaneen jopa 6000 kg. Ankylosaurus oli vahvarunkoinen ja raskasrakenteinen dinosaurus, jolla oli matalahko ja pituuttaan leveämpi kolmiomainen kallo. Kallon etuosa muodotui nokasta ja hammarivistöstä. Ankylosauruksen keho oli suojattu hyvin luusta muodostuneilla vahvoilla panssarikilvillä ja sen hännässä oli luunuija, jota se käytti puolustautumiseen. Panssarikilpien halkaisija saattoi vaihdella paljon sekä koolta että muodoltaan. Kilpien koon on arveltu olleen 1,0 senttimetristä aina 35,5 senttimetriin. Ankylosauruksen hännän päässä olleen luunuojan leveydeksi on arvioitu jopa 45 senttimetriä. Raskaasta panssarista johtuen ankylosauruksen on arveltu olleen melko hidasliikkeinen.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ankylosauruksen lähisukulaisia olivat Anodontosaurus ja Euplochepalus. Ankylosaurus oli kasvissyöjä, jonka on arveltu eläneen ylängöillä, jossa on ollut tarjolla sille ravinnoksia sopivia matalavartisia kasveja. Myöhäisellä liitukaudella Pohjois-Amerikan länsiosissa vallitsi subtrooppinen, lämmin ja kostea ilmasto. Alueen kasvillisuus koostui pääasiassa koppisiemensistä kasveista sekä harvinaisemmista havupuista, saniaisista ​​ja käpypalmuista. Alue oli suurelta osin pienikokoisten puiden muodostamien metsien peitossa. Ankylosaurus asui rinnakkain muun muassa Tyrannosauruksen, Triceratopsin ja Edmontosauruksen kanssa.

Fossiilit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ankylosauruksen fossiileita on löydetty vain muutamia ja se on viimeisimpiä eläneitä dinosauruksia ennen dinosaurusten kuolemista sukupuuttoon. Fossiililöydösten perusteella se on kadonnut 68-66 miljoonaa vuotta sitten. Ankylosauruksen fossiileita on löydetty Pohjois-Amerikan länsiosista Hell Creekin, Lancen ja Scollardin alueilta, joskin se näyttää olleen alueella suhteellisen harvinainen. Fossiileita on löydetty vain muutamia, eikä yksikään löydetyistä fossiileista ole ollut täydellinen.

Ensimmäisen ankylosauruksen fossiilin löysi amerikkalainen paleontologi Barnum Brown vuonna 1906 Hell Creekin alueelta, läheltä Montanan osavaltiota Yhdysvalloissa. Fossiili koostui kallon yläosasta, kahdesta hampaasta, hartiaseudun osasta, kaula-, selkä-, ja häntänikamista, kylkiluista ja yli kolmestakymmenestä panssarikilvestä. Brown kuvasi tieteellisesti ankylosauruksen vuonna 1908. Toinen amerikkalainen paleontologi Samuel Wendell Williston kritisoi Brownin tulkintaa siitä, että ankylosaurus olisi oma lajinsa ja väitti, että Brownin löytämät luut kuuluvat ankylosaurusta muistuttavalle Stegopelta-nimiselle dinosauruslajille, jonka Williston oli nimennyt vuonna 1905. Nykytutkimuksen valossa on kuitenkin selvää, että kyseessä on kaksi eri dinosauruslajia. Vuonna 1910 Brown löysi Kandasta, Albertan osavaltiosta, Scollardin Red Deer Riverin alueelta toisen ankylosauruksen fossiilin, joka sisälsi täydellisen kallon, ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan löydetyn ankylosauruksen hännän, kylkiluita, selkärangan, raajojen luita sekä panssarikilpiä.

Vuonna 1947 fossiilien keräilijät Charles M. Sternberg ja T.P. Channey löysivät Brownin vuonna 1910 toisen ankylosauruksen fossiililöydöksen pohjoispuolelta noin kilometrin päästä ankylosauruksen kallon ja alaleuan. Se on suurin tunnettu ankylosaurus kallo, joskin se on melko huonosti säilynyt. Vuonna 1960 löydettiin muutamia ankylosauruksen häntänikamia Powder Riverin salaojituksesta Hell Creekin alueelta Montanasta, Näiden lisäksi on löydetty kaksi muuta epätäydellistä yksilöitä, sekä useita ankylosauruksen hampaita ja panssarikilpiä. Ankylosaurusta ei oltu tieteellisesti kuvattu kovinkaan tarkasti ennen vuotta 2004, jolloin Kenneth Carpenter kuvasi suvun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Broorer, M. et al: Kiehtova eläinmaailma, 2. painos, Oy Valitut Palat - Reader's Digest AB, 1972
  • Dixon, Dougal: Jos dinosaurukset eläisivät tänään, Egmont Kustannus, 2007
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.