Ankylosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ankylosaurus
Rekonstruktio
Rekonstruktio
Maastricht-vaihe
68–65 Ma
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Linnunlantioiset Ornithischia
Alalahko: Thyreophora
Osalahko: Ankylosauria
Heimo: Ankylosauridae
Suku: Ankylosaurus
Brown, 1908
Laji: magniventris
Kaksiosainen nimi

Ankylosaurus magniventris
Brown, 1908

Katso myös

  Ankylosaurus Wikispeciesissä
  Ankylosaurus Commonsissa

Ankylosauruksen rekonstruoitu kallo (AMNH 5214)

Ankylosaurus (nimen merkitys: ”panssarilisko”) on sukupuuttoon kuollut panssaroitu Ankylosauria-osalahkoon ja Ankylosauridae-heimoon kuuluva dinosaurussuku, joka eli myöhäisliitukauden lopulla 68-65 miljoonaa vuotta sitten. Suvusta on kuvattu vain yksi laji, Ankylosaurus magniventris. Ankylosauruksen fossiileita on löydetty Pohjois-Amerikan länsiosista Hell Creekin, Lancen ja Scollardin alueilta. Paleontologi Barnum Brown löysi ja nimesi Ankylosauruksen vuonna 1908. Ankylosauruksen lähisukulaisia olivat Euoplocephalus, Anodontosaurus ja Talarurus. Ankylosaurus oli yksi viimeisistä lintuihin kuulumattomista dinosauruksista Tyrannosaurus rexin, Triceratopsin, Edmontosauruksen ja Alamosauruksen ohella; se kuoli sukupuuttoon liitukauden joukkosukupuutossa 65 miljoonaa vuotta sitten.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ankylosaurus oli Ankylosauria-osalahkon suurin edustaja ja mahdollisesti Stegosauruksen kanssa suurin Thyreophora-alalahkon edustaja. Se oli suurimman arvion mukaan 10,7 metriä pitkä, 1,2 metriä korkea, 1,8 metriä leveä ja neljä tonnia painava[1]. Toiset tutkimukset ehdottavat paljon pienempää kokoa, mutta suurempaa painoa. Niiden mukaan Ankylosaurus oli 6,25 metriä pitkä, 1,5 metriä leveä, 1,7 metriä korkea ja painoi noin kuusi tonnia.

Ankylosaurus oli vahvarunkoinen ja raskasrakenteinen dinosaurus, jolla oli matala ja pituuttaan leveämpi kallo. Kallon etuosa muodostui nokasta ja hampaista. Ankylosaurusta suojasi luista muodostunut vahva selkäpanssari ja luunystyrät sekä hännän päässä ollut nuijamainen luumuodostuma, jota se kykeni heiluttamaan sivulta toiselle, Tyrannosaurus rexin raajojen luita murskaavalla voimalla. Häntänuija muodostui neljästä luulevystä, jotka olivat sulautuneet yhteen.[2] Luunystyröiden halkaisija saattoi vaihdella paljon sekä koolta että muodoltaan. Kilpien koon on arveltu olleen 1,0 senttimetristä aina 35,5 senttimetriin. Ankylosauruksen hännän päässä olleen luunuijan leveydeksi on arvioitu jopa 45 senttimetriä. Raskaasta panssarista johtuen Ankylosauruksen on arveltu olleen melko hidasliikkeinen. Jopa sen silmäluomet olivat panssaroidut. Ankylosauruksen ainoa heikko kohta oli vatsa, jossa ei ollut panssaria.

Ankylosauruksen koko verrattuna aikuiseen ihmiseen

Elinympäristö ja ravinto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ankylosaurus oli kasvinsyöjä, jonka on arveltu eläneen Pohjois-Amerikan länsiosien ylängöillä, joissa oli tarjolla sille ravinnoksi sopivia matalavartisia kasveja. Myöhäisellä liitukaudella Pohjois-Amerikan länsiosissa vallitsi subtrooppinen, lämmin ja kostea ilmasto. Alueen kasvillisuus koostui pääasiassa koppisiemenisistä kasveista ja harvinaisemmista havupuista, saniaisista ​​ja käpypalmuista. Alue oli suurelta osin pienikokoisten puiden muodostamien metsien peitossa. Ankylosaurus eli Tyrannosaurus rexin, Triceratopsin ja Edmontosauruksen kanssa samalla alueella.

Ankylosauruksen fossiileita on löydetty vain muutamia, ja ne kaikki on löydetty Pohjois-Amerikan länsiosista Hell Creekin, Lancen ja Scollardin alueilta. Yksikään löydetyistä fossiileista ei ole ollut täydellinen.

Ensimmäisen Ankylosauruksen fossiilin löysi amerikkalainen paleontologi Barnum Brown vuonna 1906 Hell Creekin alueelta, läheltä Montanan osavaltiota Yhdysvalloissa. Fossiili koostui kallon yläosasta, kahdesta hampaasta, hartiaseudun osasta, kaula-, selkä-, ja häntänikamista, kylkiluista ja yli kolmestakymmenestä panssarikilvestä. Brown kuvasi tieteellisesti Ankylosauruksen vuonna 1908. Toinen amerikkalainen paleontologi Samuel Wendell Williston kritisoi Brownin tulkintaa siitä, että Ankylosaurus olisi oma lajinsa ja väitti, että Brownin löytämät luut kuuluvat Ankylosaurusta muistuttavalle Stegopelta-nimiselle dinosaurukselle, jonka Williston oli nimennyt vuonna 1905. Nykytutkimuksen valossa on kuitenkin selvää, että kyseessä on kaksi eri dinosauruslajia. Vuonna 1910 Brown löysi Kanadasta, Albertan osavaltiosta, Scollardin Red Deer Riverin alueelta toisen Ankylosauruksen fossiilin, joka sisälsi täydellisen kallon, ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan löydetyn Ankylosauruksen hännän, kylkiluita, selkärangan, raajojen luita sekä panssarikilpiä.

Vuonna 1947 fossiilien keräilijät Charles M. Sternberg ja T. P. Channey löysivät Brownin vuonna 1910 toisen Ankylosauruksen fossiililöydöksen pohjoispuolelta noin kilometrin päästä Ankylosauruksen kallon ja alaleuan. Se on suurin tunnettu Ankylosauruksen kallo, joskin se on melko huonosti säilynyt. Vuonna 1960 löydettiin muutamia Ankylosauruksen häntänikamia Powder Riverin salaojituksesta Hell Creekin alueelta Montanasta. Näiden lisäksi on löydetty kaksi muuta epätäydellistä yksilöä, sekä useita Ankylosauruksen hampaita ja panssarikilpiä. Ankylosaurusta ei ollut tieteellisesti kuvattu kovinkaan tarkasti ennen vuotta 2004, jolloin Kenneth Carpenter kuvasi suvun.

Ankylosaurus populaarikulttuurissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ankylosaurus esiintyy elokuvissa Jurassic Park III ja Jurassic World sekä televisiosarjassa Matkalla dinosaurusten kanssa. Se esiintyy myös lukuisissa videopeleissä, kuten Jurassic Park: Operation Genesisissä, Lego Jurassic Worldissa ja Jurassic World Evolutionissa.

  • Broorer, M. et al: Kiehtova eläinmaailma, 2. painos, Oy Valitut Palat - Reader's Digest AB, 1972
  • Dixon, Dougal: Jos dinosaurukset eläisivät tänään, Egmont Kustannus, 2007
  1. Guinness World Records 2014, s. 26
  2. Woodward, John & Darren Naish, suomentanut Tapani Lahtinen: Suuri Ensyklopedia Dinosaurukset, s. 124. Dorling Kindersley Limited, 2014 ISBN 978-952-321-040-0.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]