Jurassic World

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jurassic World
Jurassic world.jpg
Ohjaaja Colin Trevorrow
Käsikirjoittaja Rick Jaffa
Amanda Silver
Derek Connolly
Colin Trevorrow
Tuottaja Frank Marshall
Patrick Crowley
Steven Spielberg
Säveltäjä Michael Giacchino
Kuvaaja John Schwratzman
Leikkaaja Kevin Stitt
Pääosat Chris Pratt
Bryce Dallas Howard
Vincent D’Onofrio
Ty Simpkins
Nick Robinson
Omar Sy
B. D. Wong
Irrfan Khan
Katie McGrath
Jake Johnson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Amblin Entertainment
Legendary Pictures
Ensi-ilta 12. kesäkuuta 2015
Kesto 124 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 150 000 000 $
Tuotto 1 665 926 506 $
Edeltäjä Jurassic Park III
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
Allmovie

Jurassic World on vuonna 2015 ensi-iltansa saanut science fiction seikkailuelokuva, jonka on ohjannut Colin Trevorrow. Se on Jurassic Park -elokuvasarjan neljäs osa. Elokuvan käsikirjoituksen teki Trevorrow yhdessä Rick Jaffan, Amanda Silverin ja Derek Connollyn kanssa, ja sen pääosissa esiintyvät Chris Pratt ja Bryce Dallas Howard.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

22 vuotta Jurassic Parkin tapauksen jälkeen Isla Nublar -saarelle on rakennettu täysin toimiva dinosaurusteemapuisto Jurassic World. Veljekset Zach (Nick Robinson) ja Gray Mitchell (Ty Simpkins) lähtevät saarelle vierailemaan tätinsä Claire Dearingin (Bryce Dallas Howard) luokse, joka on puiston operatiivinen johtaja. Claire laittaa assitenttinsa Zaran (Katie McGrath) poikien oppaaksi, koska valmistelee itse uutta vetonaulaa: geneettisesti luotua hybrididinosaurusta Indominus Rexiä. Kyseisellä dinosauruksella on useiden dinosaurusten ja modernien lajien DNA:ta, mutta päägeneetikko Henry Wu (B. D. Wong) kieltäytyy paljastamasta sen perimää puiston omistaja Simon Masranille (Irrfan Khan).

Owen Grady (Chris Pratt) kouluttaa puiston neljää velociraptoria, joita InGenin turvallisuuspalvelun johtaja Vic Hoskins (Vincent D’Onofrio) haluaisi käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin, mihin Owen ei suostu. Masrani pyytää Owenia arvioimaan Indominus rexin aitauksen ennen vetonaulan avaamista yleisölle. Owen varoittaa Clairea, että Indominus Rex on vaarallinen, koska se on kasvanut eristyksissä muista eläimistä. Tarkkaillessaan aitausta Owen ja Claire huomaavat Indominusin nähtävästi paenneen. Owen ja kaksi työntekijää tutkivat aitausta kun pakonsa teeskennellyt Indominus väijyttää heidät ja jatkaa sitten saaren sisäosiin. Masrani lähettää yksiköitä vangitsemaan dinosauruksen elävänä, mutta se tappaa suurimman osan ryhmästä, jolloin Claire käskee evakuoida saaren.

Zach ja Gray eksyttävät Zaran tutkiakseen puistoa omin päin ja evakuointikäskyn kuuntelemisen sijaan he suuntaavat gyrokuulalla kielletylle alueelle. Indominus hyökkää heidän kimppuunsa, mutta he pääsevät pakoon. Pojat löytävät alkuperäisen Jurassic Parkin vierailukeskuksen ja korjattuaan sieltä löytämänsä jeepin he palaavat lomakeskusalueelle. Heitä seuraavat Owen ja Claire pääsevät myös pakoon Indominusilta. Indominus jatkaa matkaansa tappaen Apatosauruksia ja rikkomalla lentoliskotalon. Zach ja Gray palaavat lomakeskusalueelle, jossa lentoliskot hyökkäävät vierailijoiden kimppuun. Samalla he löytävät Owenin ja Clairen.

Samaan aikaan Hoskins ottaa puiston komentoonsa ja päättää käyttää raptoreita Indominusin jäljittämiseen, mihin Owen vastentahtoisesti suostuu. Raptorit seuraavat Indominusta viidakossa, mutta Indominusilla on kuitenkin velociraptoreiden DNA:ta ja se kommunoi raptoreiden kanssa kääntäen ne ihmisiä vastaan.

Hoskins käskee tohtori Wuta viemään dinosaurusten alkiot helikopterilla pois saarelta tutkimuksen suojelemiseksi. Owen, Claire ja pojat huomaavat Hoskinsin pakkaavan alkioita. Hoskins paljastaa heille aikovansa luoda lisää geneettisesti muokattuja dinosauruksia aseiksi. Yksi raptoreista kuitenkin murtautuu laboratorioon ja tappaa Hoskinsin.

Rakennuksen ulkopuolella raptorit saartavat Owenin, Clairen ja pojat. Owen saa luotua uudelleen yhteyden raptoreihin ennen Indominuksen ilmestymistä. Raptorit hyökkäävät Indominuksen kimppuun, joka tappaa kaksi raptoreista. Tajutessaan Indominuksen ylivoiman, Claire vapauttaa Tyrannosaurus rexin ja se taistelee Indominusta vastaan. Tyrannosauruksen ollessa häviöllä yksi raptoreista palaa ja alkaa taistella Tyrannosauruksen kanssa ajaen Indominuksen altaan reunalle, jolloin Mosasaurus hyppää altaasta ja vie Indominuksen mukanaan veteen. Lopulta puisto evakuoidaan ja saari hylätään dinosaurusten haltuun.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuvassa esiintyvät dinosaurukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa esiintyy uusi, vaarallinen ja petomainen Indominus Rex, joka on virallisen Jurassic World -nettisivuston mukaan Carnotauruksen, Rugopsin, Giganotosauruksen ja Majungasauruksen risteytys.[1] Elokuvassa selvennetään, että Indominuksessa oli myös tyrannosaurusta, velociraptoria, allosaurusta, seepiaa, puusammakkoa ja boakäärmettä.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan esituotanto aloitettiin pian Jurassic Park III -elokuvan valmistumisen jälkeen ja alustavaksi ensi-illaksi asetettiin vuosi 2005.lähde? Myöhemmin ensi-ilta siirrettiin vuoteen 2008 ja siitä edelleen vuoteen 2012, kunnes koko projekti julistettiin jäihin. Esituotanto aloitettiin uudelleen 2013 ja elokuvan nimi muutettiin Jurassic Park IV:stä Jurassic Worldiksi.

Jurassic World[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuusta 2013 alkoi uuden Jurassic-elokuvan esituotanto. Käsikirjoituksen laatimaan palkattiin Apinoiden planeetan synty -elokuvan käsikirjoittajat Rick Jaffa ja Amanda Silver. Käsikirjoittajakaartiin liittyivät sittemmin myös itse ohjaaja ja Derek Connolly. Elokuvasarjan ensimmäisessä ja kolmannessa osassa esiintynyt Sam Neill on kertonut, että neljäs olisi aivan uuden sarjan aloitus, mutta tuottaja Frank Marshall on kiistänyt tämän kertoen että elokuvasta tulee ”puhdasverinen jatko-osa”.[2] Elokuvan ensi-illaksi on vahvistettu 12. kesäkuuta 2015.[3]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Pratt  … Owen Grady  
 Bryce Dallas Howard  … Claire Dearing  
 Nick Robinson  … Zach Mitchell  
 Ty Simpkins  … Gray Mitchell  
 Vincent D’Onofrio  … Vic Hoskins  
 Irrfan Khan  … Simon Masrani  
 Omar Sy  … Barry  
 B. D. Wong  … Henry Wu  
 Jake Johnson  … Lowery Cruthers  
 Lauren Lapkus  … Vivian  
 Brian Tee  … Katashi Hamada  
 Katie McGrath  … Zara Young  
 Judy Greer  … Karen Mitchell  
 Andy Buckley  … Simon Mitchell  
 James DuMont  … Hal Osterly  
 Jimmy Buffett  … itseään  
 Jimmy Fallon  … itseään  

Ainoastaan yksi näyttelijöistä (B. D. Wong/Henry Wu) oli mukana Jurassic Parkin tuotannossa vuonna 1993.

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset alkoivat 14. huhtikuuta 2014 Havaijilla.lähde?

Kuvaukset saatiin päätökseen 6. elokuuta 2014, minkä jälkeen elokuva siirrettiin jälkituotantoon.[4]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan trailerit herättivät aluksi väheksyntää, sillä ne sisälsivät runsaasti tietokoneella luotuja erikoistehosteita. Ohjaaja Colin Trevorrow on kuitenkin vakuuttanut, että trailereissa nähdyt otokset ovat väliaikaisia ja että valmiissa elokuvassa nähdään enemmän ”fyysisiä” lavasteita.[5]

Aiempien elokuvien tavoin, tässäkin tullaan näkemään mekaanisia dinosaurus-robotteja, tietokoneella luotujen ohella.[6]

Ensi-ilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jurassic Worldin maailmanensi-ilta oli perjantaina 12. kesäkuuta, mutta aikaeron vuoksi elokuva nähdään Suomessa aiemmin kuin Yhdysvalloissa. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa Helsingissä, kello 14:00[7] . 2D- ja 3D-versiot esitettiin Helsingin Tennispalatsissa samanaikaisesti.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jurassic World ei saanut kriitikoilta myönteistä vastaanottoa, mutta tuotti jo ensimmäisen kolmen päivän aikana 208,8 miljoonan dollarin lipputulot. Kahdessa viikossa Jurassic World oli tuottanut jo yli 500 miljoonan dollarin lipputulot alkuperäismaassa ja kansainvälisesti yli miljardin [8] [9] [10]

Mahdolliset jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Universal Pictures on ilmoittanut suunnittelevansa Jurassic Worldistä kokonaista sarjaa, joka kertoisi yhden tarinan. Jatko-osista käydään jo keskusteluja.[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]