Spinosaurus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spinosaurus
Spinosauruksen rekonstruoitu luuranko uivassa asennossa
Spinosauruksen rekonstruoitu luuranko uivassa asennossa
Fossiili
Varhaisliitukausi - Myöhäisliitukausi
112–93 Ma
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Kladi: Tetanurit Tetanurae
Kladi: Megalosauroidea
Heimo: Spinosaurit Spinosauridae
Suku: Spinosaurus
Stromer, 1915
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Spinosaurus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Spinosaurus Commonsissa

Spinosaurus (nimen merkitys: ”okalisko”) on sukupuuttoon kuollut spinosaurien heimoon kuuluva teropodidinosaurusten suku, joka eli nykyisen Pohjois-Afrikan alueella noin 112–93 miljoonaa vuotta sitten liitukaudella. Ensimmäiset Spinosauruksen fossiilit löydettiin Egyptistä vuonna 1912, ja saksalainen paleontologi Ernst Stromer kuvasi sen tieteelle vuonna 1915. Jäännökset kuitenkin tuhoutuivat liittoutuneiden pommituksissa vuonna 1944 toisessa maailmansodassa Saksassa. Spinosaurus-sukuun kuuluu kaksi lajia: S. aegyptiacus (tyyppilaji) ja Marokossa elänyt S. maroccanus.

Spinosaurus oli suurin teropodi ja samalla mahdollisesti suurin koskaan maalla elänyt lihansyöjä; suurempi kuin Giganotosaurus, Carcharodontosaurus ja Tyrannosaurus rex. Vuosien 2005 ja 2007 arvioiden mukaan Spinosaurus oli noin 12,6–18 metriä pitkä ja 7–20,9 tonnin painoinen.[1] Vuonna 2018 sen pituudeksi arvioitiin noin 16 metriä pitkä ja painoksi 6,5 tonnia.[2] Spinosauruksen kallo oli pitkä, kapea ja se muistutti suuresti krokotiilieläinten kalloa. Spinosauruksen tiedetään saalistaneen suuria kaloja, ja monet tutkijat uskovat sen eläneen ja saalistaneen puoleksi vedessä ja puoleksi maalla, kuten nykyiset krokotiilieläimetkin. Spinosauruksen erikoisominaisuuksiin kuului sen selkäpurje, joka koostui noin 1,65 metriä pitkistä selkänikamista. Selkäpurje saattoi auttaa Spinosaurusta ruuminlämmössä.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spinosauruksen rekonstruktio.

Ennen Spinosauruksen uskottiin kävelleen kahdella takaraajalla, mutta vuonna 2014 julkaistut löydöt ovat osoittaneet Spinosauruksen eläneen suuren osan ajastaan vedessä, ja se oli ensimmäinen tunnettu uiva dinosaurus. Sillä oli lyhyet ja heikot takaraajat, joten se liikkui maalla kaikilla neljällä raajalla. [3]

Spinosaurus populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spinosauruksen vuoden 2014 rekonstruktioon perustuva veistos Museu Blaussa, Barcelonassa.

Spinosaurus tuli tunnetuksi Jurassic Park 3 -elokuvassa, kolmannessa Jurassic Park -elokuvassa, jossa se on pääantagonisti. Elokuvan näkemys Spinosauruksesta on kuitenkin virheellinen, koska elokuvassa sillä on pitkät ja vahvat takaraajat, ja sen nähdään kävelevän kahdella takaraajalla. Tätä virhettä ei ole korjattu myöhemmin julkaistuihin Jurassic Park -videopeleihin. Jurassic Park 3 -elokuvassa Spinosaurus esitetään lisäksi Tyrannosaurus rexiä suurempana ja voimakkaampana petona; yhdessä kohtauksessa ne taistelevat, kunnes Spinosaurus puree Tyrannosaurus rexiä kaulaan ja tämä menehtyy. Jurassic World -elokuvassa Spinosauruksen luurangolla on ainoastaan cameorooli.

Elokuvien, videopelien ja kirjojen lisäksi Spinosaurus on esiintynyt jopa postimerkkinä joissain valtioissa, kuten Gambiassa, Tansaniassa ja Angolassa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Therrien, François & Henderson, Donald M.: My theropod is bigger than yours … or not: estimating body size from skull length in theropods. Journal of Vertebrate Paleontology, maaliskuu 2007, 27. vsk, nro 1, s. 108–115. Society of Vertebrate Paleontology. doi:10.1671/0272-4634(2007)27[108:mtibty]2.0.co;2. Artikkelin verkkoversio Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  2. Henderson, Donald M.: A buoyancy, balance and stability challenge to the hypothesis of a semi-aquatic Spinosaurus Stromer, 1915 (Dinosauria: Theropoda). PeerJ, 16.8.2018, 6. vsk, s. e5409. PubMed:30128195. doi:10.7717/peerj.5409. ISSN 2167-8359. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 23.12.2018. (englanniksi)
  3. Dan Vergano: Giant Spinosaurus Was Bigger Than T. Rex—And First Dinosaur Known to Swim National Geographic. 11.9.2014. Viitattu 13.9.2014.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Spinosaurus

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]