Gallimimus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gallimimus
Fossiili: Myöhäisliitukausi
Gallimimus Steveoc86.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Heimo: Ornithomimidae
Suku: Gallimimus
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Gallimimus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Gallimimus Commonsissa

Gallimimus oli teropodeihin kuulunut dinosaurus, joka eli myöhäisliitukaudella noin 75–70 miljoonaa vuotta sitten. Fossiileja on löydetty Gobin autiomaasta. Gallimimus eli kuivilla avoimilla tasangoilla. Pituus oli 4–6 metriä, korkeus enintään 3 metriä (pään kohdalta) ja paino jopa 440 kilogrammaa. Gallimimus oli nopein kaikista dinosauruksista, pienessä pyrähdyksessä se on saattanut juosta jopa 80 km/h.

Gallimimus oli rakenteeltaan melko lintumainen. Sillä oli pieni pää, suuret silmät, pitkä kaula, lyhyet etujalat ja pitkät takajalat sekä pitkä häntä. Pitkä ja notkea kaula muistutti strutsin kaulaa. Kevyet luut ja vahvat lihakset viittaavat hyvään juoksukykyyn.

G. bullatuksen kallo

Gallimimuksen nokka oli hampaaton, mutta sarveisreunainen. Se sopi monenlaisen ravinnon nauttimiseen. Gallimimus oli luultavasti kaikkiruokainen, joka käytti ravinnokseen hyönteisiä, pieniä liskoja, munia ja kasveja. Aavikolla ravintoa oli tarjolla vain niukalti, mutta nopsin pään liikkein Gallimimus ehti siepata maassa vilistävät makupalat.

Gallimimus esiintyy ensimmäisessä ja toisessa Jurassic Park-elokuvassa. Se esiintyi myös pelissä Jurassic Park: Operation Genesis.

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gallimimus bullatus (tyyppilaji)
  • Gallimimus mongoliensis eroaa lajista G. bullatus suorempien kynsien, lyhyempien eturaajojen ja pienemmän kallonsa puolesta.
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.