Jurassic Park (elokuvasarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jurassic Park
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
Perustuu Michael Crichtonin romaaneihin Dinosauruspuisto ja Kadonnut maailma
Tuottaja
Säveltäjä
Kuvaaja
Leikkaaja
Erikoistehosteet
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Ensi-ilta 1993–
Alkuperäiskieli englannin kieli
Budjetti 549 miljoonaa $
Tuotto 4,999 miljardia $
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Jurassic Park on yhdysvaltalainen elokuvasarja, joka koostuu tähän mennessä viidestä elokuvasta: Jurassic Park (1993), Kadonnut maailma – Jurassic Park (1997), Jurassic Park III (2001), Jurassic World (2015), Jurassic World: Kaatunut valtakunta (2018) sekä lyhytelokuva Jurassic World: Battle at the Big Rock. Jurassic World: Dominion saa ensi-iltansa vuonna 2022. Kaksi ensimmäistä elokuvaa on ohjannut Steven Spielberg, kolmannen Joe Johnston, neljännen Colin Trevorrow ja viidennen J. A. Bayona. Sarja pohjautuu Michael Crichtonin kirjoihin Dinosauruspuisto ja Kadonnut maailma.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina alkaa, kun miljardööri John Hammond kutsuu joukon tiedemiehiä analysoimaan Isla Nublar -nimisellä saarella olevaa puistoaan, jossa on eläviä dinosauruksia. Dinosaurukset karkaavat saarelle iskeneen myrskyn aikana ja aiheuttavat tuhoa, jolloin puisto täytyy sulkea. Jatko-osissa selviää, että kloonaamalla henkiin herätettyjä dinosauruksia oli myös toisella, Isla Sorna -nimisellä saarella. Uusimmissa elokuvissa palataan Isla Nublarille, jolla toimii John Hammondin todeksi käynyt unelma Jurassic World teemapuisto, mutta johon iskee uusi katastrofi, kun tiedemiehet luovat dinosaurusten DNA:ta sekoittamalla hybridi-dinosauruksia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sarjan suosio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jurassic Park -sarja on Steven Spielbergin kuuluisimpia teoksia Tappajahain ja E.T.:n ohella. Sarjasta on valmistettu lukuisia oheistuoteita, kuten leluja, sarjakuvia, vaatteita ja videopelejä. Sarjan pohjalta on myös rakennettu kaksi teemapuistoa Hollywoodiin ja Singaporeen.

Jurassic Park -kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jurassic Park -videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jurassic Park -sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]