Kadonnut maailma (Michael Crichtonin romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kadonnut maailma
The Lost World
Alkuperäisteos
Kirjailija Michael Crichton
Kansitaiteilija Chip Kidd
Kieli englanti
Genre scifi
jännitys
Kustantaja Knopf
Julkaistu 8. syyskuuta 1995
Sivumäärä 430
ISBN 0-679-41946-2
Suomennos
Suomentaja Jaakko Kankaanpää
Kustantaja Otava
Julkaistu 1996
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 443
ISBN 951-1-13816-2
Edeltävä Dinosauruspuisto
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kadonnut maailma (engl. The Lost World) on vuonna 1995 ilmestynyt Michael Crichtonin tieteis- ja jännitysromaani, joka on jatko-osa vuonna 1990 kirjoitetulle Dinosauruspuistolle. Sen on suomentanut Jaakko Kankaanpää, ja suomennoksen on julkaissut 1996 Otava.[1][2]

Kirjan elokuvasovitus Kadonnut maailma – Jurassic Park valmistui vuonna 1997.

Matemaatikko Ian Malcolm toimii professorina arvostetussa yliopistossa, kun rikas paleontologi Richard Levine pyytää häntä liittymään retkikuntaan, jonka matka suuntautuu Costa Ricaan. Mantereelta on löydetty useita dinosauruksen ruumiiksi epäiltyjä ruhoja, jotka Costa Rican hallitus on kuitenkin tuhonnut. Malcolm lupaa lähteä mukaan, jos jotakin todella löytyy.

Matkallaan Costa Ricaan Levine löytää yhden dinosauruksen ruumiin, mutta hallitus tuhoaa sen hänen silmiensä edessä. Sattumalta hän kuulee Isla Sornan saaresta, jossa huhujen mukaan elää dinosauruksia, ja lähtee sinne yksin. Yhdysvalloissa Ian Malcolm saa Levinen hänelle lähettämän palasen dinosauruksen nahkaa ja sattumalta saa kuulla yhdessä "Doc" Thornen kanssa radiopuhelimesta Levinen avunpyynnön. He lähtevät saarelle Eddie Carr -nimisen mekaanikon kanssa ja ottavat mukaansa Levinelle tutkimuksia varten tilatut varusteet.

Samaan aikaan Lewis Dodgson, joka on InGenin kanssa kilpailleen Biosyn-yrityksen geneetikko, on kahden työtoverinsa kanssa saapumassa saarelle aikomuksenaan varastaa dinosaurusten munia. Villieläinten tutkija Sarah Harding saapuu Dodgsonin ryhmän mukana saarelle ja kohtaa siellä Malcolmin pelastusryhmän. Dodgsonin suunnitelmat kariutuvat, kun hänen työtoverinsa saavat surmansa ja hän jää pulaan saarelle.

Myöhemmin Eddie tuo loukkaantuneen tyrannosauruksen poikasen pelastusryhmän asuntovaunuun, ja Malcolm ja Harding alkavat hoitaa sen murtunutta jalkaa. Samana iltana kaksi aikuista tyrannosaurusta hyökkää heidän autojensa kimppuun haavoittaen Malcolmia ja tuhoten toisen asuntovaunuista.

Kirjassa esiintyvät hirmuliskot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kadonnut maailma Risingshadow. 5.3.2016.
  2. Kadonnut maailma Kirjasampo.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Kadonnut maailma Michael Crichtonin kotisivuilla: Arkistoitu. 30.10.2006 (englanniksi)
  • Eija Elo: Kadonnut maailma. Aikakone (1996).
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.