Jurassic World: Kaatunut valtakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jurassic World:
Kaatunut valtakunta
Jurassic World: Fallen Kingdom
Ohjaaja J. A. Bayona
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Michael Giacchino
Kuvaaja Óscar Faura
Leikkaaja Bernat Vilaplana
Tuotantosuunnittelija Andy Nicholson
Pukusuunnittelija Sammy Sheldon
Lavastaja Andy Nicholson
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Universal Pictures
Ensi-ilta
Kesto 128 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 170 miljoonaa $[1]
Tuotto 1,309 miljardia $[1]
Edeltäjä Jurassic World
Seuraaja Jurassic World: Dominion
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Jurassic World: Kaatunut valtakunta (engl. Jurassic World: Fallen Kingdom) on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut science fiction -seikkailuelokuva, jonka ohjasi J. A. Bayona.[2] Se on jatko-osa vuoden 2015 elokuvalle Jurassic World sekä Jurassic Park -elokuvasarjan viides osa.[3] Sen pääosissa jatkavat Chris Pratt ja Bryce Dallas Howard. Kahdessa ensimmäisessä osassa näytellyt Jeff Goldblum palaa Ian Malcolmin rooliin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonkin aikaa Jurassic World tapahtumien jälkeen Isla Nublarin Jurassic World on hylätty. Ryhmä palkkasotilaita saapuu saarelle etsimään DNA:ta Mosasaurus-laguunin pohjassa sijaitsevasta Indominus rexin luurangosta. Kun sukellusvene lähettää luun vedenpinnalle, Mosasaurus ja Tyrannosaurus rex hyökkäävät ryhmän kimppuun. Koska ryhmä pakenee liian nopeasti, laite jolla pystyy sulkemaan Mosasaurus-laguunin portin, menee rikki. Laguunin portti jää auki ja Mosasaurus pakenee valtamerelle.

Vuonna 2018 Yhdysvaltain senaatin kuulemistilaisuudessa keskustellaan siitä, onko Isla Nublarin dinosaurukset pelastettava tulivuorenpurkaukselta vai jätetäänkö ne saarelle. Tohtori Ian Malcolmin mielestä dinosaurukset olisi jätettävä kuolemaan, koska hän uskoo, että luonto korjaa erehdyksen, jonka John Hammond oli tehnyt kloonaamalla dinosaurukset useita vuosia aiemmin. Sillä välin Jurassic Worldin entinen puistonjohtaja Claire Dearing on luonut Dinosaur Protection Groupin (suom. Dinosaurusten pelastusorgaanisaatio) pelastaakseen dinosaurukset. Kun senaatti hylkää ajatuksen dinosaurusten pelastamisoperaatiosta, Claire ottaa yhteyttä Benjamin Lockwoodiin.

Claire tapaa Lockwoodin hänen kartanossaan Pohjois-Kaliforniassa. Lockwood ja hänen avustajansa Eli Mills suunnittelevat siirtävänsä dinosaurukset uudelle saaristosuojelualueelle, jossa ne voisivat elää ilman ihmisten häirintää. Mills on huolissaan siitä, että Blue, joka on viimeinen elävä Velociraptor, olisi vaikea löytää, joten Claire pyytää Owen Gradyn, Jurassic Worldin entisen Velociraptor-kouluttajan liittymään ryhmään.

Pelastusryhmä saapuu Isla Nublarille ja tapaa ryhmän johtaja Ken Wheatleyn. Claire ja entinen puiston teknikko, Franklin Webb, aktivoivat puiston dinosaurusten jäljitystutkan bunkkerissa. Samaan aikaan Owen, Wheatley, paleoeläinlääkäri Zia Rodriguez ja Wheatleyn miehet etsivät Blueta. Kun Blue löydetään, Wheatleyn miehet ampuvat Blueta ja Owenia rauhoittavilla. Owen jätetään viidakkoon ja Zia otetaan mukaan, jotta hän voisi pitää Bluen elossa. Baryonyx-dinosaurus tunkeutuu bunkkeriin ja hyökkää Clairen ja Franklinin kimppuun, mutta he onnistuvat pakenemaan. Samaan aikaan tulivuori purkautuu ja Claire, Franklin sekä Owen pakenevat purkausta kohti kallionreunaa dinosaurusten kanssa. Claire ja Franklin menevät gyrokuulaan suojaan, ja samalla Carnotaurus tulee paikalle sekä yrittää hyökätä Sinoceratopsin kimppuun siinä kuitenkaan onnistumatta. Tämän jälkeen Carnotaurus aikoo hyökätä Owenin, Clairen ja Franklinin kimppuun, mutta Tyrannosaurus rex tulee ja tappaa Carnotauruksen. Pian tulivuorenpurkaus synnyttää tuhkapilven, jota Owen, Claire ja Franklin pakenevat. Claire ja Franklin putoavat kielekkeeltä mereen, mutta Owen pelastaa heidät uppoavasta gyrokuulasta. Tämän jälkeen he pakenevat autolla Wheatleyn miehistön laivaan, josta he löytävät Zian. Laiva on täynnä kaapattuja dinosauruksia, ja se suuntaa kohti Yhdysvaltoja. Samaan aikaan Isla Nublar tuhoutuu tulivuorenpurkauksessa.

Lockwoodin kartanolla Lockwoodin tyttärentytär Maisie kuulee, että Mills aikoo huutokaupata dinosaurukset Gunnar Eversolin kanssa, eikä pelastaa niitä. Hän kertoo myös Indoraptorista, uudesta hybrididinosauruksesta, jonka tohtori Henry Wu on luonut Indominus rexin ja Velociraptorin DNA:sta. Maisie ehtii kertoa Lockwoodille Millsin aikeista, mutta hän ei usko tätä ja käskee hänen mennä takaisin nukkumaan. Myöhemmin Lockwood pyytää Millsiä perumaan huutokaupan ja käskee häntä soittamaan poliisille, mutta Mills ottaa tyynyn ja tukehduttaa Lockwoodin kuoliaaksi.

Owen ja Claire vangitaan ja lukitaan selliin, kun taas Zia ja Franklin hoitavat Blueta. Kun huutokauppa alkaa, Owen ja Claire pakenevat viereisessä sellissä olevan Stygimolochin avulla ja löytävät sitten Maisien, joka näyttää heille missä huutokauppa on, koska Indoraptor aiotaan myydä Wun varoituksista huolimatta ja sanoo, että se on liian vaarallinen ja vasta prototyyppi. Owen vapauttaa Stygimolochin häiritsemään huutokauppaa. Ihmisten paettua Wheatley tulee, huomaa Indoraptorin ja sanoo, että "en nähnyt sinua saarella". Hän ampuu dinosaurusta rauhoittavilla, menee sen esittelyhäkkiin ja yrittää ottaa siltä hampaan kaulakoruunsa, mutta Indoraptor pakenee ja tappaa Wheatleyn sekä hissillä pakoa yrittävän Eversolin.

Mills paljastaa Owenille ja Clairelle, että Maisie on todellisuudessa Lockwoodin kuolleen tyttären klooni, ja hän on syy siihen, että John Hammond, joka vastusti ihmiskloonausta, lopetti kumppanuutensa Lockwoodin kanssa. Samaan aikaan Indoraptor metsästää ryhmää kartanossa. Zia ja Franklin vapauttavat laboratoriossa Bluen, kun Wu aikoo ottaa siltä DNA:ta. Myöhemmin Blue ja Indoraptor taistelevat kartanon katolla ja lopulta Indoraptor putoaa Bluen hyökkäyksen johdosta lasikaton läpi Triceratopsin kallon sarveen, joka lävistää Indoraptorin ja tappaa sen.

Jäljellä olevat myymättömät dinosaurukset vapautetaan niiden häkeistä hengenvaarallisen sinihapon vuoksi, vaikka Owen yrittää varoittaa Clairea. Hän jättää viimein dinosaurukset vapauttamatta, mutta lopulta Maisie painaa aukaisunappia ja dinosaurukset pakenevat ulos rakennuksesta. Mills yrittää paeta Indominus rexin luun kanssa, mutta Tyrannosaurus rex ja Carnotaurus syövät hänet ja astuvat luun päälle, murskaten sen. Owen ja Claire lähtevät Maisien kanssa samalla, kun Blue ja muut dinosaurukset levittäytyvät maailmalle. Yhdysvaltain uuden senaatin kuulemistilaisuudessa Malcolm puhuu tapahtuneesta ja toteaa lopuksi, että "tervetuloa Jurassic Worldiin".

Lopputeksityksen aikana Pteranodon-parvi lentää ympäri Eiffel-tornin pienosmallia Paris Las Vegasissa.

Elokuvan dinosaurukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa esiintyy uusi, vaarallinen ja petomainen Indoraptor, joka on Indominus Rexin ja Bluen (Velociraptor) risteytys.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Pratt  Owen Grady  
 Bryce Dallas Howard  Claire Dearing  
 Rafe Spall  Eli Mills  
 Justice Smith  Franklin Webb  
 Daniella Pineda  Zia Rodriguez  
 James Cromwell  Benjamin Lockwood  
 Toby Jones  Gunnar Eversol  
 Ted Levine  Ken Wheatley  
 B. D. Wong  Henry Wu  
 Isabella Sermon  Maisie Lockwood  
 Geraldine Chaplin  Iris  
 Jeff Goldblum  Ian Malcolm  
 Kevin Layne  sukellusveneen pilotti  

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Anton Vanha-Majamaa
2/5 tähteä [4]
Hufvudstadsbladet
Martina Moliis-Mellberg
3/5 tähteä [5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) Box Office Mojo. Viitattu 15.1.2019. (englanniksi)
  2. Sampson, Mike: J.A. Bayona Confirmed to Direct 'Jurassic World 2' Screen Crush. 18.4.2016. Viitattu 27.5.2018. (englanniksi)
  3. Douglas, Edward: Exclusive: Jurassic World Confirmed as a Trilogy Latino Review Online. 10.9.2016. Arkistoitu 14.9.2016. Viitattu 27.5.2018. (englanniksi)
  4. Vanha-Majamaa, Anton: Dinosaurusten saari on täynnä torveloita. Helsingin Sanomat, 8.6.2018, s. B 4. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 27.7.2018.
  5. Moliis-Mellberg, Martina: Större gester, mindre hjärta. Hufvudstadsbladet, 8.6.2018, s. 27. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 26.10.2023. (ruotsiksi)