Dinosauruspuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dinosauruspuisto
Jurassic Park
Alkuperäisteos
Kirjailija Michael Crichton
Kansitaiteilija Chip Kidd
Kieli englanti
Genre scifi, jännitys
Kustantaja Knopf
Julkaistu 1990
Sivumäärä 416
ISBN 0394588169
Suomennos
Suomentaja Tarmo Haarala
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1992
Ulkoasu Ulla Sainio
Sivumäärä 518
ISBN 951-31-0263-7
Seuraava Kadonnut maailma
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Dinosauruspuisto (engl. Jurassic Park) on Michael Crichtonin kirjoittama, vuonna 1990 julkaistu tieteis- ja jännitysromaani. Tarmo Haaralan suomennoksena teos ilmestyi 1992. Vuonna 1993 ilmestyi Jurassic Park -elokuva, jonka Steven Spielberg ohjasi Crichtonin kirjasta muokkaamansa käsikirjoituksen pohjalta. Dinosauruspuiston tarina jatkuu romaanissa Kadonnut maailma, joka ilmestyi suomeksi 1996.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isla Nublar -saaren kartta

Liikemies John Hammond kutsuu paleontologi Alan Grantin, paleobotanisti Ellie Sattlerin, matemaatikko Ian Malcomin ja lakimies Donald Gennaron arvioimaan syrjäiselle Isla Nublarin saarelle rakentamaansa "dinosaurushuvipuistoaan" viikonlopun ajaksi. Puisto on täynnä kloonattuja eläviä dinosauruksia, joiden vajaata DNA:ta on löydetty meripihkaan jääneiden esihistoriallisten hyttysten imemästä verestä. Vajaat kohdat dinosaurusten DNA:ssa on korvattu nykymatelijoiden, lintujen ja sammakoiden DNA:lla. Kaikki saaren dinosaurukset ovat naaraita, jotta ne eivät kykenisi lisääntymään. Malcolm ja Gennaro eivät usko saaren tulevaisuuteen. Etenkin Malcolm uskoo, että on vain ajan kysymys siitä milloin puisto romahtaa, koska sen rakenne on liian monimutkainen.

Arvionintimatkalle liittyvät mukaan Hammonsin lapsenlapset, Tim ja Alexis. Puistokierroksella Grant löytää Velociraptorin munan, joka tuntuu osoittavan sen, että turvatoimista huolimatta dinosaurukset kykenevät lisääntymään. Malcom ehdottaa, että virheen dinosauruskannan arvioinnissa on aiheuttanut se, että liikkeentunnistajat tunnistavat vain tietyn määrän eläimiä. Samalla Malcom osoittaa, että järjestelmässä on myös muita virheitä.

Ryhmän tutustuessa puistoon Dennis Nerdy sammuttaa puiston turvajärjestelmän varastaakseen ja salakuljettaakseen 15 erilaista dinousauruslajia pois saarelta. Hänet kuitenkin yllättää trooppinen myrsky ja hän joutuu poistumaan varastamastaan kulkuneuvosta, jolloin hän joutuu Dilophosauruksen hyökkäyksen kohteeksi. Nerdyn menehtyessä kukaan ei aktivoi turvajärjestelmää ja dinosaurukset pakenevat aitauksistaan. Pian tutustumiskierroksella olevan ryhmän kimppuun hyökkää kaksi Tyrannosaurus rexiä. Onnettomuuden aikana Grant ja lapset eksyvät puistoon ja Malcom loukkaantuu vakavasti.

Puiston pääinsinööri, John Arnold, päägeenitutkija, Henry Wu, Muldoon ja Hammond yrittävät saada puiston turvajärjestelmän takaisin toimintaan, samanaikaisesti kun eläinlääkäri, tohtori Harding yrittää auttaa Malcolmia. He onnistuvat saaren turvajärjestelmän palauttamisessa mutta vain lyhyeksi aikaa. Turvajärjestelmän pettäessä toisen kerran heille selviää, että karanteenialue, jolla pidetään hyvin älykkäitä ja aggressiivisia Velociraptoreita on epätoiminnassa ja heidän on paettava. Samanaikaisesti Grant ja lapset ovat matkalla takaisin vieraskeskukseen kertoakseen, että useita dinosauruksia on jo päässyt karkuun saarelta.

Ellien hämätessä raptoreita, Grant onnistuu kytkemään puiston päävirtalähteen päälle ja ottamaan yhteyttä saaren ulkopuolelle päästäkseen pois Dinosauruspuistosta. Samanaikaisesti Gennaro yrittää määrätä saaren tuhottavaksi mutta Grant vastustaa ajatusta. Grantin mukaan ensiksi on otettava selville kuinka monta dinosaurusta on päässyt pois saarelta.

Lopussa Costa Rican ilmavoimat tuhoavat puiston. Viikkoja myöhemmin Grantin luona vierailee amerikkalainen lääkäri, Martin Guitierresz, joka kertoo, että lauma tuntemattomia eläimiä vaeltaa Costa Rican viidakossa.

Henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alan Grant: Palentologi.
  • Ellie Sattler: Paleobotanistin vastavalmistunut tutkija
  • Ian Malcolm: Matemaatikko, joka on perehtynyt kaaosteoriaan.
  • Donald Gennaro: Lakimies, joka edustaa sijoittajia.
  • John Hammond: Liikemies, joka on luonut dinosauruspuiston kloonaamalla dinosauruksia meripihkasta löytyneen DNA:n avulla.
  • Tim ja Alexis "Lex" Murphy: John Hammondin lastenlapsia.

Kirjassa esiintyvät hirmuliskot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jurassic Park- elokuva michaelcrichton.com. Arkistoitu 13.11.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]