Hadrosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hadrosaurus
Hadrosauruksen luuranko
Hadrosauruksen luuranko
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chodarta
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Linnunlantioiset Ornithischia
Alalahko: Cerapoda
Osalahko: Ornithopoda
Yläheimo: Hadrosauroidea
Heimo: Hadrosauridae
Alaheimo: Hadrosaurinae
Suku: Hadrosaurus
Laji: foulkii
Katso myös

  Hadrosaurus Wikispeciesissä
  Hadrosaurus Commonsissa

Hadrosaurus (”iso lisko”) oli kookas kasvinsyöjäsorsalisko, joka eli Pohjois-Amerikassa myöhäisliitukaudella 78–68 miljoonaa vuotta sitten. Hadrosauruksella oli pituutta 10 metriä ja painoa 3,2 tonnia. Tämä hirmulisko liikkui sekä kahdella että neljällä raajalla.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hadrosaurukset elivät laumoissa, joissa eli eri ikäisiä yksilöitä. Laumoissa eläimet olivat paremmin turvassa teropodeilta. Hadrosauruksella oli kuonossaan iso luukyhmy, jota se käytti äänien tuottamiseen. Ääntelyllä Hadrosaurukset varoittivat toisiaan teropodeilta ja ohjasivat mahdollisesti eksyneet poikaset takaisin laumaan. Huutoja käytettiin kenties myös parittelukutsuina. Hadrosauruksella oli hampaaton nokka, mutta leuoissa oli satoja pieniä poskihampaita. Hampaillaan Hadrosaurus pystyi jauhamaan sitkeämpiäkin kasveja.

Hadrosauruksen lähisukulaisia olivat muun muassa Anatotitan, Edmontosaurus ja Kritosaurus. Myöhäisen liitukauden Pohjois-Amerikassa eli samaan aikaan useita Hadrosauridae-heimon dinosauruksia, kuten Corythosaurus, Lambeosaurus, Maiasaura ja Parasaurolophus. Lihansyöjiä alueella eli pienistä Dromaeosauridae- ja Troodontidae-heimojen lajeista isoihin Tyrannosauridae-heimon lajeihin. Lisäksi alueella tavattiin sauropodeja (Alamosaurus), Hypsilophodontidae-heimon lajeja sekä Ankylosauria-, Ceratopsia- ja Pachycephalosauria-osalahkojen dinosauruksia.

Löytäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

William Parker Foulke löysi kesällä 1858 Hadrosauruksen eräästä savikuopasta New Jerseyn Haddonfieldistä Yhdysvalloista. Anatomian tutkija Joseph Leidy nimesi Hadrosauruksen samana vuonna. Hadrosaurus oli Pohjois-Amerikan ensimmäinen tieteellisesti kuvattu dinosauruksen luuranko.