Dromaeosaurit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dromaeosauridae
Deinonychus BW.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Matelijat Sauropsida
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: tetanurit tetanurae
Yläheimo: coelurosaurit coelurosauridae
Heimo: Dromaeosaurit dromaeosauridae
Suvut
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Dromaeosaurit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Dromaeosaurit Commonsissa

Dromaeosaurit (Dromaeosauridae) on heimo (mahdollisia) dinosauruksia teropodien alalahkossa. Heimon lajit olivat nopeita, älykkäitä, höyhenpeitteisiä ja liskonlanteisia erikokoisia petodinosauruksia. Dromaeosauridae-heimon hyvä tuntomerkki on takajalkojen suuri sirppikynsi. Dromaeosauridae käsitti monia eri sukuja, kuten Utahraptor, Deinonychus, Velociraptor ja Dromaeosaurus. Puhekielessä heimon lajeja kutsutaan usein raptoreiksi Velociraptorin mukaan.

Tämän heimon suvuista Utahraptor oli suurin, noin 2 metriä korkea. Sitäkin suurempi teropodi Megaraptor luokitellaan nykyään heimoon Allosauridae. Utahraptorin jälkeen eläneet heimon lajit olivat pienempiä, noin 1 metriä korkeita laumaeläimiä. Ehkä pienin dromaeosauri, Mahakala oli vain 10-20 cm pitkä.

Elinympäristö ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dromaeosaurien fossiileja on löydetty Pohjois-Amerikasta, Euroopasta ja Aasiasta. Suurin osa dromaeosaureista oli laumaeläimiä. Ne saalistivat ryhmissä itseään suurempia eläimiä, kuten sudet.

Linnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykytietämyksen mukaan linnut (Aves) ovat dinosauruksia. Ne ovat kehittyneet dromaeosaureista, kuten pienestä Microraptorista. Linnut vain ovat kehittyneenmpiä lentäjiä. Jurakaudella elänyt Archaeopteryx oli jo lintu, mutta nykyajan linnut eivät välttämättä polveudu suoraan siitä. Esimerkiksi kasuaarit muistuttavat huomattavan paljon dinosauruksia. Teoria lintujen ja dinosaurusten suhteesta dinosauruksiin alkoi jo 1860-luvulla, kun Archaeopteryx löydettiin. Archaeopteryx, Rahonavis, Iberomesornis ja Confuciusornis ovat hyviä esimerkkejä linnuista dinosauruksina. Joidenkin tutkijoiden mielestä dromaeosaurit eivät ole maniraptorien kanssa eivät ole dinosauruksia ollenkaan, vaan ne kehittyivät triaskaudella jostain muusta arkosaurista ja dinosaurukset toisesta. Teoria on hyvin kiistanalainen. Mikä totuus onkaan, se pysyy salassa pitkään.