Anatotitan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Anatotitan
Amnh fg08.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Matelijat Sauropsida
Ylälahko: Hirmuliskot Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Cerapoda
Osalahko: Ornithopoda
Yläheimo: Iguanodontia
Heimo: Hadrosauridae
Alaheimo: Hadrosaurinae
Suku: Anatotitan
Chapman & Brett-Surman, 1990
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Anatotitan Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Anatotitan Commonsissa

Anatotitan (jättiankka) oli myöhäisellä liitukaudella 71-65 miljoonaa vuotta sitten elänyt elänyt kasvinsyöjähirmulisko. Se kasvoi noin 12,2 metriä pitkäksi ja 5 tonnia painavaksi. Se käveli neljällä jalalla, mutta pystyi juoksemaan myös kahdella.

Anatotitanin fossiloituneen vatsansisällön perusteella voi päätellä pääravintona olivat erilaisten puiden lehdet ja havut. Sen ravintona on voinut olla myös versot, oksat ja kävyt.

Anatotitanin elinympäristönä oli kosteat suot ja muut vesistöt, sillä sen fossiileja on löytynyt paljon entisten jokien ja järvien pohjalta, joten Anatotitan luultavasti pakeni saalistajiaan veteen. Vaikka se viihtyi vedessä, se oli suurimman osan ajastaan maalla.

Anatotitanilla ei ollut puolustusaseita ja se oli myös kompelö ja hidas, siksi se lienee turvautunut lauman tuomaan turvaan ja paennut mahdollisia vihollisia veteen. Anatotitan oli lisäksi myös älykäs eläin, jolla oli terävät aistit. Anatotitanilla oli suuret silmät, joilla se pystyi näkemään jo kaukaa lähestyvän vihollisen ja sai siten aikaa paeta. Sillä oli myös hyvä kuuloaisti ja eräiden tutkijoiden mukaan myös terävä hajuaisti.

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anatotitan esiintyy sarjan Matkalla dinosaurusten kanssa kuudennessa osassa, jossa ne vaeltelevat metsissä ja laavakentillä ja pakenevat Tyrannosaurusta järvellä.

Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.