Albertosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albertosaurus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Tetanurit Tetanurae
Yläheimo: Tyrannosaurit Tyrannosauroidea
Heimo: Tyrannosauridae
Alaheimo: Albertosaurinae
Suku: Albertosaurus
Laji: sarcophagus
Kaksiosainen nimi

Albertosaurus sarcophagus
Osborn, 1905

Synonyymit
  • Deinodon sarcophagus
  • Albertosaurus arctunguis
  • Deinodon arctunguis
Katso myös

  Albertosaurus Wikispeciesissä
  Albertosaurus Commonsissa

Albertosaurus oli suurikokoinen teropodi, joka eli noin 76-70 miljoonaa vuotta sitten liitukaudella.[1] Albertosaurus on saanut nimensä Kanadassa sijaitsevasta Albertan provinssista, josta tämän dinosauruksen fossiileita on löydetty.

Albertosauruksen pituus täysikasvuisena oli noin 10 metriä ja paino 2-3 tonnia.[1]

Albertosauruksella oli suurikokoinen pää ja lyhyet eturaajat, kuten muilla tyrannosaureilla. Sillä oli pitkä häntä ja se oli kahdella jalalla liikkuja. Albertosauruksen kallo ja lonkkaluut olivat lyhyemmät kuin muilla tyrannosaureilla. Kuten muilla teropodeilla, myös Albertosauruksella oli pitkät takaraajat.

Albertosauruksen uskotaan kävelleen noin 14-21 kilometrin tuntivauhtia.[1] Sen maksiminopeus on ollut 30 km/h. On mahdollista että Albertosaurus on kyennyt juoksemaan myös 40 kilometrin tuntivauhtia. Nuoret yksilöt ovat saattaneet olla nopeampia kuin aikuiset.

Albertosauruksen kallon pituus oli metri. Sen kaula oli normaalisti S-asennossa. Albertosauruksen silmät näyttivät enemmän sivuille kuin tyrannosaurus rexillä, minkä takia Albertosaurus on todennäköisesti ollut huonompi etäisyyden arvioinnissa kuin tyrannosaurus rex.

Albertosauruksella oli alaleuassa 14-16 hammasta ja yläleuassa 17-19.[1] Sen yläleuassa oli kummallakin puolella neljä normaalia pienempää hammasta, jotka olivat D-muotoisia ja pakkautuneet tiiviisti yhteen. Albertosauruksen puruvoiman on arveltu olleen noin 3413 newtonia. Esimerkkinä tyrannosaurus rexillä puruvoima oli noin 35 000-57 000 newtonia.

Fossiileista on saatu selville että Albertosaurus oli kaksivuotiaana noin kaksi metriä pitkä ja 50 kilogrammaa painava.[1] Suurin ja vanhin löydetty Albertosaurus on ollut kuollessaan noin 28-vuotias. Kuten muilla tyrannosaureilla, myös Albertosauruksella kasvu oli nopeinta 4-16-vuotiaana. Kasvupyrähdyksen aikana Albertosauruksen paino on saattanut kasvaa jopa 122 kilon vuosivauhtia.

Albertosauruksesta on löydetty 26 yksilön jäänteitä.[1] Suurin osa näistä jäänteistä on löydetty Horseshoe Canyonin muodostelmasta, Albertasta. Tästä on voitu olettaa, että Albertosaurus on mahdollisesti ollut laumaeläin. Monet löydetyt yksilöt ovat olleet noin 14-vuotiaita kuollessaan.

Ensimmäinen Albertosauruksen fossiili, osittainen kallo, löydettiin vuonna 1884, löytäjänä Joseph Burr Tyrellin johtama geologinen tutkimusryhmä. Vuonna 1889 Tyrellin kollega löysi Albertosauruksen kallon ja luurangon osia. Paleontologi Edward Drinker Cope antoi tälle lajille nimeksi Laelaps incrassatus.[1] Vuonna 1904 Lawrence Lamb tutki fossiileja uudelleen ja vaihtoi nimeksi Dryptosaurus incrassatus. Vuonna 1905 paleontologi Henry Fairfield Osborn vaihtoi lajille nimeksi Albertosaurus sarcophagus.

Albertosaurus oli muiden teropodien tapaan lihansyöjä. Albertosauruksen kanssa samoilla seuduilla on elänyt monenlaisia kasvinsyöjädinosauruksia, kuten hadrosaureja, sarvipääliskoja ja ornithopodeja. Nämä ovat varmasti olleet Albertosauruksen ruokalistalla.

  • Albertosauruksen tieteellinen nimi sarcophagus tulee kreikan kielen sanasta sarkophagos, mikä tarkoittaa lihansyöjää.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]