Lambeosaurus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lambeosaurus
Lambeosaurus2-v2.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sauropsida
Ylälahko: Hirmuliskot Dinosauria
Lahko: Linnunlantioiset Ornithischia
Alalahko: Cerapoda
Osalahko: Ornithopoda
Yläheimo: Hadrosauroidea
Heimo: Hadrosauridae
Alaheimo: Lambeosaurinae
Tribus: Lambeosaurini
Suku: Lambeosaurus
Lajit
  • Lambeosaurus lambei
  •  ?Lambeosaurus laticaudus
  • Lambeosaurus magnicristatus
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Lambeosaurus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Lambeosaurus Commonsissa

Lambeosaurus ("Lamben lisko") oli kookas kasvinsyöjädinosaurus, joka eli noin 75 miljoonaa vuotta sitten myöhäisliitukaudella. Tämä kahdella ja neljällä raajalla liikkuneen dinosauruksen fossiileja on löydetty läntisestä Pohjois-Amerikasta, tarkemmin Kanadan Albertasta, Yhdysvaltojen Montanasta ja Meksikon Baja Californiasta. Lambeosaurusta tunnetaan toistaiseksi kolme lajia. Sen nimesi kanadalaisiin dinosauruksiin erikoistunut William Parks vuonna 1923 paleontologi Lawrence Lamben mukaan, joka löysi ensimmäiset Lambeosauruksen jäännökset 1902 Kanadasta.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lambeosaurukset elivät laumoissa, joissa ne olivat myös paremmassa turvassa lihansyojäteropodeilta. Koko suojasi Lambeosaurusta todennäköisesti useimmilta pedoilta. Sen pahimpiin vihollisiin kuuluivat samaan aikaan eläneet Tyrannosauridae-heimon dinosaurukset. Lambeosaurus kasvoi jopa 15 metriä pitkäksi, joten se oli heimonsa suurimpia dinosauruksia.

Kuten muillakin Lambeosaurinae-alaheimon jäsenillä, esimerkiksi Parasaurolophuksella ja Corythosauruksella, Lambeosauruksella oli päässään erikoinen harja. Pääharja oli sisältä ontto ja muistutti muodoltaan kirveenterää. Harjojen muodoissa oli eroja eri Lambeosaurus-lajien välillä. Nenäontoloon yhteydessä ollut sisäontelo vahvisti eläinten huutoja, joita ne käyttivät kommunikointiin. Pääharjalla mahdollisesti oli merkitystä lisääntymisaikana, sillä urokset saattoivat käyttää harjaa naaraiden houkutteluun ja kilpailijoiden uhkaamiseen. Urosten harja oli ilmeisesti isompi kuin naaraiden.

Samoista kerrostumista kuin Lambeosaurus on löydetty myös Corythosauruksen, Gryposauruksen, Parasaurolophuksen ja Prosaurolophuksen fossiileja, joten eri sorsaliskolaumat tunnistivat toisensa harjoista ja ääntelystä. Lambeosauruksen lähimpiin sukulaisiin kuuluivat Corythosaurus, Hypacrosaurus ja Olorotitan.