Camarasaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Camarasaurus
Camarasaurus lentusin kallo
Camarasaurus lentusin kallo
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Sauropodomorpha
Osalahko: Sauropodit Sauropoda
Heimo: Camarasauridae
Suku: Camarasaurus
Lajit
  • Camarasaurus grandis
  • Camarasaurus lentus
  • Camarasaurus lewisi
  • Camarasaurus supremus
Katso myös

  Camarasaurus Wikispeciesissä
  Camarasaurus Commonsissa

Camarasaurus (”kammiolisko”) oli kookas, neljällä raajalla liikkunut, kasveja syönyt sauropodi, joka eli noin 155–150 miljoonaa vuotta sitten myöhäisellä jurakaudella. Tämän dinosauruksen fossiileita on löydetty Pohjois-Amerikasta ja Portugalista. Camarasaurus kasvoi 18 metriä pitkäksi ja sen arvioidaan painaneen noin 20 tonnia. Camarasauruksella, kuten muillakin Camarasauridae-heimon dinosauruksilla, oli lyhyt ja korkea pää. Tämän sauropodin nimesi Edward Drinker Cope vuonna 1877.

Camarasaurus käytti ravintonaan puiden lehtiä ja saniaisia. Camarasauruksen hampaat olivat lusikkamaiset, toisin kuin useimmilla sauropodeilla, joiden hampaat olivat tappimaiset. Camarasaurukset elivät todennäköisesti laumoissa, joihin kuului eri-ikäisiä yksilöitä. Laumoissa varsinkin nuoret sauropodit olisivat olleet paremmassa turvassa Allosauruksen ja Ceratosauruksen kaltaisilta teropodeilta. Ilman täysikasvuisten eläinten suojaa, nuoret Camarasaurukset olisivat joutuneet helposti teropodien ravinnoksi. Suuri koko riitti suojelemaan aikuisia Camarasauruksia useimmilta vihollisilta. Camarasauruksella oli myös terävät peukalonkynnet, joista saattoi olla hyötyä puolustautumisessa.

Samoihin aikoihin eli monia muitakin sauropodeja, kuten Apatosaurus, Barosaurus, Brachiosaurus ja Diplodocus. Lisäksi myöhäisjurakautisessa Pohjois-Amerikassa eli Stegosauruksen kaltaisia harjaliskoja, pienempiä teropodeja kuten Ornitholestes ja ornithopodeja kuten Camptosaurus, Dryosaurus ja Othnielia.