Camarasaurus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Camarasaurus
Camarasaurus lentusin kallo
Camarasaurus lentusin kallo
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Matelijat Sauropsida
Ylälahko: Hirmuliskot Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Sauropodomorpha
Osalahko: Sauropoda
Heimo: Camarasauridae
Suku: Camarasaurus
Lajit
  • Camarasaurus grandis
  • Camarasaurus lentus
  • Camarasaurus lewisi
  • Camarasaurus supremus
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Camarasaurus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Camarasaurus Commonsissa

Camarasaurus ("kammiolisko") oli kookas, neljällä raajalla liikkunut kasvinsyöjäsauropodi, joka eli noin 155–150 miljoonaa vuotta sitten myöhäisellä jurakaudella. Tämän dinosauruksen fossiileita on löydetty Pohjois-Amerikasta ja Portugalista. Camarasaurus kasvoi 18 metriä pitkäksi ja sen arvioidaan painaneen noin 20 tonnia. Camarasauruksella, kuten muillakin Camarasauridae-heimon dinosauruksilla, oli lyhyt ja korkea pää. Tämä sauropodin nimesi Edward Drinker Cope vuonna 1877.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Camarasaurus käytti ravintonaan puiden lehtiä ja saniaisia. Camarasauruksen hampaat olivat lusikkamaiset, toisin kuin useimmilla sauropodeilla, joiden hampaat olivat tappimaiset. Camarasaurukset elivät todennäköisesti laumoissa, joihin kuului eri-ikäisiä yksilöitä. Laumoissa varsinkin nuoret sauropodit olisivat paremmassa turvassa Allosaurusten ja Ceratosaurusten kaltaisilta teropodeilta. Ilman täysikasvuisten eläinten suojaa, nuoret Camarasaurukset olisivat joutuneet helposti teropodien ravinnoksi. Suuri koko riitti suojelemaan aikuisia Camarasauruksia useimmilta vihollisilta. Camarasauruksella oli myös terävät peukalonkynnet, joista saattoi olla hyötyä puolustautumisessa.

Samoihin aikoihin eli monia muitakin sauropodeja, kuten Apatosaurus, Barosaurus, Brachiosaurus ja Diplodocus. Lisäksi myöhäisjurakautisessa Pohjois-Amerikassa eli Stegosauruksen kaltaisia harjaliskoja, pienempiä teropodeja kuten Ornitholestes ja ornitopodeja kuten Camptosaurus, Dryosaurus ja Othnielia.

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]