Allosaurus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Allosaurus
Allosauruksen kalloSan Diegon luonnonhistoriallisen museon aulassa.
Allosauruksen kallo
San Diegon luonnonhistoriallisen museon aulassa.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Carnosauria
Heimo: Allosauridae
Suku: Allosaurus
Laji: fragilis
Kaksiosainen nimi
Allosaurus fragilis
Marsh, 1877
Synonyymit
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Allosaurus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Allosaurus Commonsissa
Allosauruksen fossiloitunut pääkallo.

Allosaurus oli suuri jurakautinen (noin 150–145 miljoonaa vuotta sitten) hirmuliskosuku, joka eli Pohjois-Amerikassa. Nimi Allosaurus tarkoittaa "toisenlainen lisko". Se on suurin ja yleisin morrisonkerrostumasta löydetty lihansyöjä. Yhteensä on löydetty yli 60 luurankoa tai luurangon osaa. Allosaurus oli nopea metsästäjä, ja sen pitkät, koukkumaiset kynnet sopivat tarttumiseen. Se saalisti yleensä sauropodeja. Pituudeltaan Allosaurus oli 12-metrinen ja se painoi 5 tonnia.

Vanha käsitys Allosauruksesta.

Ruumiinrakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allosaurus oli suuri teropodi, jolla oli suuri kallo, lyhyt kaula, pitkä häntä ja surkastuneet etujalat. Sen huomattavin tuntomerkki on pari tylsiä sarvia silmien yllä ja päällä. Takajalat ovat muuhun kokoon katsomatta suuret, ja niiden kynnet ovat hyvin kotkamaiset. Kallo näyttäisi muodostuneen eri palasista, jotka liikkuivat toisiinsa nähden mahdollistaen suurien lihapalojen nielaisemisen. Allosauruksen luurangossa on lintumaisia piirteitä kuten kaulan nikamissa olevat ilmaonkalot. Allosaurukset ehkä metsästivät ryhmissä, mikä mahdollisti suurien sauropodien kaatamisen. Allosaurukset olivat hyvin kevyitä verrattuna muihin aikalaisiinsa, ja sen vuoksi ne pystyivät hyppäämään saaliinsa selkään aiheuttamatta itselleen sen kummempaa vahinkoa.

Löydöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allosaurus on yksi yleisimpiä teropodeja. Niitä löydetään Morrisonin muodostuman fossiilialueella. Jäänteitä on löydetty Yhdysvaltojen alueelta Montanasta, Wyomingista, Etelä-Dakotasta, Coloradosta, Oklahomasta ja Utahista. Joitakin fossiileja on löydetty myös Portugalista ja Tansaniasta.[1] Kummallista on, että Allosauruksen kanssa samaan aikaan eli useita muita teropodeja, esimerkiksi Ceratosaurus.

Yksi parhaimmin säilyneistä Allosauruksen luurangoista on "Big Al", joka kaivettiin esiin vuonna 1991. Keskenkasvuisen dinosauruksen luista yhdeksäntoista oli murtunut ja niissä oli tulehduksen merkkejä, mikä hyvin luultavasti edesauttoi eläimen kuolemaa. Tämän jälkeen löydettiin myös "Big Al Two", joka kaivettiin esiin vuonna 1996 ja on tähän mennessä parhaiten säilynyt Allosauruksen luuranko.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teropodit Epanterias ja Saurophaganax saattavat olla Allosauruksia.[2]

Allosaurus populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allosaurus esiintyy televisiosarjan Matkalla dinosaurusten kanssa toisessa ja viidennessä osassa, joissa se kuvataan aggressiiviseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Allosaurus Walking with Dinosaurs. 2010. BBC. Viitattu 21.5.2014. (englanniksi)
  2. http://www.prehistoric-wildlife.com/species/a/allosaurus.html (englanniksi)
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.