Brachiosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo dinosauruksesta. Asteroidia käsittelee artikkeli 9954 Brachiosaurus.
Brachiosaurus
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Sauropodomorpha
Osalahko: Sauropodit Sauropoda
Heimo: Brachiosauridae
Suku: Brachiosaurus
Laji: altithorax
Kaksiosainen nimi

Brachiosaurus altithorax
Riggs, 1903

Katso myös

  Brachiosaurus Wikispeciesissä
  Brachiosaurus Commonsissa

Brachiosaurus oli myöhäisellä jurakaudella 154–153 miljoonaa vuotta sitten elänyt hirmulisko. Ensimmäiset Brachiosauruksen fossiilit löydettiin vuonna 1900 Grand River Canyonin alueelta Coloradon osavaltion länsiosista Yhdysvalloista. Ensimmäisenä sen kuvasi Elmer S. Riggs vuonna 1903. Samalta alueelta on löytynyt myöhemmin useita fossiileja, ja vuonna 1908 Tansaniasta löydettiin viiden yksilön jäänteet.

Brachiosaurus verrattuna ihmiseen

Brachiosauruksen tunnusomaisin piirre oli pitkä kaula. Lisäksi sillä oli suuri vahvarakenteinen runko ja muuhun vartaloon verrattuna melko pieni pää.[1] Nimi Brachiosaurus on suomeksi "käsivarsilisko".[2] Brachiosauruksen eturaajat olivat jopa 4 metriä pitkät ja takaraajat hieman lyhyemmät. Tämän vuoksi lajille oli tyypillistä myös alaspäin viettävä selän rakenne. Brachiosaurus oli jopa 26 metriä pitkä ja 15 metriä korkea.[1][3][4]Aiemmin sen painoksi arvioitiin jopa 50 tonnia, mutta vuonna 2012 brittiläiset tutkijat mittasivat sen painoksi 23 tonnia, eli puolta kevyemmäksi kuin aikaisemmat arviot.[5] Sen selkäranka oli voimakas ja jalan luut olivat vahvat painon kannattelemiseksi.

Elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brachiosaurus eli myöhäisellä jurakaudella Coloradon osavaltion länsiosissa Yhdysvalloissa. Tuolloin paikallisen ilmaston on arveltu vaihteleva, jossa sadekausi ja kuivakausi ovat vaihdelleet selkeästi. Alueen kasvillisuus ja muoto koostui pääasiallisesti jokia ja vuoria peittäneistä galleriametsistä savannin kaltaisiin harvapuisiin tasankoihin.

Brachiosaurus oli kasvinsyöjä ja se käytti ravinnokseen pääasiassa puiden lehtiä ja havuja, joihin se ylettyi pitkän kaulansa ansiosta. Ruokavalioon arvellaan kuuluneen neidonhiuspuut, havupuut, saniaispuut sekä suuret käpypalmut, joita Brachiosauruksen on arveltu syöneen 120–240 kiloa päivässä.[3][4]

Brachiosauruksen luuranko

Ensimmäiset Brachiosauruksen luut löydettiin vuonna 1900 Coloradosta, ja se nimettiin vuonna 1903. Samalta seudulta löydettiin myöhemmin lisää Brachiosauruksen fossiileja, ja vuonna 1908 Tansaniasta löydettiin viiden yksilön jäänteet, joista on kasattuna edelleen suurin miltei täydellinen luuranko. Tutkijat uskoivat tuolloin, että näin suuri eläin olisi tarvinnut vettä painonsa kannattelemiseen, ja esittivät, että Brachiosaurus olisi liikkunut veden alla käyttäen päälaella sijaitsevia sieraimia snorkkelina.[4]

Brachiosaurus tarvitsi suuren sydämen pumppaamaan verta kaulaa pitkin päähän saakka. Sydän oli luultavasti auton kokoinen, ja dinosauruksen verenpaine 4 kertaa korkeampi kuin ihmisellä.

  • Haines, Tim & Chambers, Paul: Esihistoriallinen eläinmaailma. Gummerus 2005
  1. a b Brachiosaurus Prehistoric Wildlife. Viitattu 17.9.2016. (englanniksi)
  2. Brachiosaurus newdinosaurs.com.
  3. a b Brachiosaurus was a High Browsing Sauropod From the Late Jurassic Dinopit.com. Viitattu (englanniksi).
  4. a b c Brachiosaurus tunturisusi.com.
  5. Jurassic Park 20 år senare. Illustrerad vetenskap, 2013, nro 6. Bonnier Publications. ISSN 0281-9341 (ruotsiksi).
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.