Jurassic World: Dominion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jurassic World: Dominion
Ohjaaja Colin Trevorrow
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Michael Giacchino
Kuvaaja John Schwartzman
Leikkaaja Mark Sanger
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Universal Studios
Ensi-ilta
Kesto 146 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 165 miljoonaa dollaria
Edeltäjä Jurassic World: Kaatunut valtakunta
Seuraaja Jurassic City
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Jurassic World: Dominion on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut tieteis- ja seikkailuelokuva, jonka ohjaa Colin Trevorrow. Se on jatko-osa elokuville Jurassic World (2015) ja Jurassic World: Kaatunut valtakunta (2018) sekä Jurassic Park -elokuvasarjan kuudes ja viimeinen osa.[1][2] Elokuva sai ensiesityksensä Mexico Cityssä 23. toukokuuta 2022. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 8. kesäkuuta 2022 ja Yhdysvalloissa 10. kesäkuuta 2022.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On kulunut neljä vuotta siitä, kun Isla Nublar tuhoutui tulivuorenpurkauksessa ja Lockwoodin kartanon tapahtumien jälkeen dinosaurukset ovat alkaneet vaeltamaan vapaasti ympäri maailmaa aiheuttaen ihmiskuolemia ja ympäristöongelmia. Biosyn, InGenin vanha kilpailija, on saanut Italian hallituksen luvan perustaa turva-alueen Dolomiittivuorille, jossa dinosaurukset voisivat elää vapaasti vuorten ympäröimänä. Samaan aikaan Biosyn suorittaa tutkimuksiaan genetiikasta ja pyrkii hyödyntämään sitä maatalouden ja farmakologian osalta.

Jurassic Worldin entinen johtaja Claire Dearing, Zia Rodriguez ja Franklin Webb työskentelevät edelleenkin Dinosaurusten pelastusorgaanisaatiossa. Kolmikko tutkii maatilaa, jossa jalostetaan laittomasta dinosauruksia. Owen Grady, joka työnskenteli aikoinaan Velociraptoreiden kanssa Jurassic Worldissa ja joka on nykyään Clairen kumppani, paimentaa eksyksissä olevia dinosauruksia, jotta ne voitaisiin siirtää muualle turvaan. Kaksikko asustelee yhdessä Maisien kanssa mökissä Sierra Nevadan vuoristossa. Owenin kouluttama Velociraptor Blue asustelee myös mökin läheisyydessä ja on saanut suvuttoman lisääntymisen myötä poikasen, jolle Maisie antaa nimeksi Beta.

Samaan aikaan Biosyn on yrittänyt etsiä Maisieta, jotta häntä voitaisiin tutkia varsinkin hänen DNA:nsa takia. Maisie, joka on kyllästynyt elämään vain mökissä ja sen lähettyvillä livahtaa salaa läheiseen kaupunkiin ilman, että Owen ja Claire huomaa. Hän kohtaa kaupungissa rakennustyömaalle eksyneen Apotosauruksen. Owenin ja Clairen tietämättä Biosynin palkkasoturit ovat onnistuneet löytämään Maisen. Palkkasoturit kaappaavat hänet ja Betan.

Samaan aikaan muualla Yhdysvalloissa sukupuutossa olleita jättiläiskulkusirkkoja on alkanut ilmestymään ja syömään sekä tuhoamaan satoja. Paleobotanisti Ellie Sattler huomaa, että jättiläiskulkusirkat eivät tuhoa ja syö Biosynin siemenillä kasvatettuja viljelykasveja, jonka takia Sattler epäilee Biosynin olevan jättiläiskulkusirkkojen luomisen takana. Ellie uskoo, että jättiläiskulkusirkat ovat peräisin liitukaudelta ja pyytää apua entiseltä kumppaniltaan sekä paleontologilta, Alan Grantiltä apua.

Owen ja Claire pyytävät nykyään Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulle työskentelevältä Frankin Webbiltä apua Maisen ja Betan löytämisessä ja toteaa, että heidät vietiin todennäköisesti Maltalle. Owen ja Claire saapuvat Maltalle ja soluttutautuvat siellä sijaitsevalle musta pörssiin, jossa muun muassa kaupataan dinosauruksia. Maltan viranomaiset toteuttavat ratsian mustan pörssiin jonka aikana petodinosaurukset vapautuvat. Maltalla Owen tapaan myös entisen Jurassic Worldissä työskennelleen kollegansa Barry Sembènen, joka kertoo Owenille että Maisie ja Beta kuljetetaan Biosynin turva-alueelle sijaitsevaan Italian pääkonttoriin. Lentäjä Kayla Watts, joka kohtasi aikaisemmin Maisien ja jolle Claire näyttää myöhemmin kuvan hänestä suostuu kuljettamaan Owenin ja Clairen sinne.

Kaaosteoreetikko tohtori Ian Malcolm työskentelee Biosynille. Kun viestintäjohtaja Ramsey Cole kertoi Ianille toimitusjohtaja Lewis Dodgsonin laittomasta toiminnasta, Ian pyysi Ellien apua paljastaakseen Biosynin toiminnan. Myöhemmin paljastuu, että entinen Jurassic Parkin ja Jurassic Worldin geneetikko tohtori Henry Wu muunteli kulkusirkkojen geenejä, jotta ne eivät söisi Biosynin siemenillä tuotettuja ja kasvatettuja viljelykasveja. Henry Wu kertoo, että tämän avulla Biosyn tahtoo hallita maailmaan elintarviketuotantoa. Wu tuomitsee Dodgsonin suunnitelman, koska se johtaisi massiiviseen maailmanlaajuiseen nälänhätään. Maisie tapaa Wun, joka kertoo hänelle ettei Benjamin Lockwood kloonannut häntä kuolleesta tyttärestään vaan, että hänen äitinsä käytti omaa DNA:taan tullakseen aseksuaalisesti raskaaksi. Charlotte myös muokkaisi Maisien DNA:ta, jotta hän välttyisi perinnölliseltä sairaudelta, johon Charlotte lopulta kuoli. Wu uskoo sekä Maisien että Betan DNA:n olevan avain taudinaiheuttajalle, joka pysäyttää jättiläiskulkusirkkojen leviämisen

Saavuttuaan Biosynin ilmatilaan, lentoliskot muun muassa Quetzalcoatlus alkavat käydä Kaylan koneen kimppuun. Claire joutuu käyttämään heittoistuinta paetakseen lentokoneesta sillä välillä, kun Owen ja Kayla yrittävät ohjata putoavan koneen turvallisesti maahan. törmäten lopulta turva-alueella sijaitsevan padon päälle. Kaikki kolme selviävät lento-onnettomuudesta. Claire päätyi metsään, jossa hän kohtaa Therizinosauruksen kuitenkin selviämällä kohtaamisesta piilotumalla. Owen ja Kayla kohtaavat yhdessä Pyroraptorin padolla kuitenkin selviämällä pakenemalla hissiin. Sillä välin Ellie ja Alan onnistuvat pääsemään henkilökunnalle tarkoitettuun tilaan ja onnistuvat myös samaan näyttää kulkusirkasta. Maisie myös pakenee yhdessä Betan kanssa. Ellie ja Alan kohtaa Maisien ja he pakenevat yhdessä. Dodgson kuitenkin havaitsee murron ja hän polttaa kaikki kulkusirkat päästäkseen eroon todisteista. Tulessa olevat kulkusirkat onnistuvat pakenemaan aiheuttaen massiivisen metsäpalon turva-alueella jonka takia kaikki dinosaurukset evakuoidaan sisätiloihin turvaan. Dodgson saa selville Ianin osallisuuden ja päättä heidän välisen työsuhteen.

Alan, Ellie ja Maisie hädin tuskin ehtivät paeta laitoksesta ennen kuin he löytävät Ianin ja siten yhdessä liittyy Owenin, Clairen ja Kaylan seuraan. Dodgson yrittää paeta laitoksesta dinosaurusten alkioiden kanssa. Dodgson yrittää paeta hypersilmukan kautta, mutta juuri samaan aikaan Claire ja Ellie siirtävät kaikki virrat muualle sammuttaen hypersilmukan. Dodgson yrittää paeta sitten jaloin, mutta juuri samaan aikaan kolme Dilophosaurusta kohtaa hänet tunnelissa ja tappavat hänet. Owen löytää Betan ja nukuttaa tämän. Giganotosaurus hyökkää ryhmän kimppuun, mutta Therizinosaurus ja alkuperäinen Tyrannosaurus Rex hyökkäävät yhdessä sen kimppuun tappaen sen. Henry Wu pakenee yhdessä ryhmän kanssa.

Ellie ja Alan aloittavat suhteen ja todistavat yhdessä Ianin ja Ramsayn kanssa Biosyniä vastaan. Owen, Claire ja Maisie palaavat kotiinsa ja palauttavat Betan tämän emolle Bluelle. Wu löytää ja vapauttaa patogeenin jättiläiskulkusirkkojen hävittämiseksi. Ympäri maailmaa dinosaurukset sopeutuvat elämään rinnakkain nykyeläinten kanssa. Yhdistyneet kansakunnat julistaa Biosynin turva-alueen dinosaurusten suojelualueeksi.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Pratt  Owen Grady  
 Bryce Dallas Howard  Claire Dearing  
 Laura Dern  Ellie Sattler  
 Jeff Goldblum  Ian Malcolm  
 Sam Neill  Alan Grant  
 DeWanda Wise  Kayla Watts  
 Mamoudou Athie  Ramsay Cole  
 B. D. Wong  Henry Wu  
 Omar Sy  Barry Sembène  
 Isabella Sermon  Maisie Lockwood, nuori Charlotte Lockwood  
 Campbell Scott  Lewis Dodgson  
 Justice Smith  Franklin Webb  
 Scott Haze  Rainn Delacourt  
 Dichen Lachman  Soyona Santos  
 Daniella Pineda  Zia Rodriguez  
 Kristopffer Polaha  Wyatt Huntley  
 Elva Trill  Charlotte Lockwood  
 Varada Sethu  Shira  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2018 ilmoitettiin kolmas elokuva saisi ensi-iltansa ​​11. kesäkuuta vuonna 2021.[3][4] Lisäksi ilmoitettiin, että Colin Trevorrow käsikirjoittaisi elokuvan Emily Carmichaelin kanssa. Kuten edeltävässä elokuvassa Jurassic World: Kaatunut valtakunta, Frank Marshall ja Patrick Crowley toimivat tuottajina sekä Trevorrow ja Steven Spielberg vastaavina tuottajina. 30. maaliskuuta 2018 ilmoitettiin myös, että Trevorrow myös ohjaisi elokuvan, kun itse Spielberg pyysi häntä.

Trevorrow ja Carmichael kirjoittivat käsikirjoituksen huhtikuusta 2018. Tuolloin Trevorrow kertoi, että Chris Pratt ja Bryce Dallas Howard palaisivat rooleihinsa aiempien elokuvien tapaan. Trevorrow kuvasi elokuvaa myöhemmin "juhlaksi kaikesta, joka on ollut toimilupa-sopimuksessa tähän asti.[5] Trevorrow ilmoitti toukokuussa 2018, että elokuvaan ei sisälly mitään hybridi-dinosauruksia, joilla oli merkittävä rooli kahdessa edeltävässä elokuvassa.[6]

Myöhemmin samana vuonna Howard kertoi, että hän toivisi, että kolmanessa elokuvassa olisi enemmän merkkejä ensimmäisestä elokuvasta. Ilmoitettiin myös, että B. D. Wongin esittämä tohtori Henry Wu olisi tärkeä hahmo elokuvan tarinassa.[7][8]

Syyskuussa 2019 vahvistettiin, että Sam Neill, Laura Dern ja Jeff Goldblum palaisivat elokuvassa rooleihinsa.[3][9][10] Elokuva myös merkitsisi sitä, että Neill ja Dern esiintyisivät ensimmäistä kertaa sitten elokuvan Jurassic Park III (2001). Jeff Goldblum pahoitteli lyhestä roolista Kaatuneessa valtakunnassa.[11]

Lokakuussa 2019 Mamoudou Athie ja DeWanda Wise valittiin myös näyttelijöiksi elokuvaan.[12] Seuraavana kuukautena ilmoitettiin, että Justice Smith ja Daniella Pineda palaisivat alkuperäisiin rooleheinsa Kaatuneesta valtakunnasta.[13] Helmikuussa 2020 julkistettiin, että Jake Johnston ja Omar Sy palaisivat alkuperäisiin rooleihinsa Jurassic Worldistä.[14][15]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

19. helmikuuta 2020 kerrottiin, että droneja käytettiin ilmakuvien kuvaamiseen Cathedral Grovessa Vancouverin saarella, Kanadassa.[16][17] Kuvaukset alkoivat virallisesti 24. helmikuuta 2020, ja elokuvan nimi julkaistiin seuraavana päivänä nimellä Jurassic World: Dominion.[18] Elokuvaa on tarkoitus tulla kuvamaan monissa paikoissa muun muassa Kanadan kaupungissa Merrittissä, Brittiläisessä Kolumbiassa helmikuun 25. päivästä maaliskuun alkuun asti.[19][20] Kuten edellisen elokuvan tapaan kuvausten odotetaan tapahtuvan myös Havaijilla ja Pinewood Studiossa Englannissa.[21] Toukokuussa 2020 elokuvaa on tarkoitus kuvata Maltalla on tarkoitus tapahtua Maltan muun muassa Vallettalla.[22][23] Elokuvan kuvaaminen tulee kestämään lähes 100 päivää.[24] Jurassic Worldin kuvannut John Schwartzman palasi kuvaajaksi. John Nolan kehitti kaikki elokuvan robottidinosaurukset ja paleontologi Steve Brusatte toimi elokuvan paleontologisena neuvonantajana.

Tuotanto ja kuvaukset laitettiin tauolle 13. maaliskuuta 2020 turvatoimenpiteenä koronaviruspandemian vuoksi. Päätöstä siitä, milloin tuotantoa jatketaan, odotettiin tulevien viikkojen tai kuukausien aikana.[25][26] Kuvaukset jatkuivat 6. heinäkuuta 2020.[27] Elokuvaa kuvattiin muun muassa Englannin Black Parkissa, joka sijaitsee Pinewood Studiosin lähistöllä. Sam Neil, Laura Dern ja Jeff Goldblumin kuvaukset alkoivat vuoden 2020 elokuun alussa.[28] Kuvauksia tehtiin myös Maltalla elokuun loppuun saakka. Muun muassa Maltalla sijaitsevassa Florianan kaupungissa kuvattiin.[29][30] Kuvaukset saatiin loppuun 7. marraskuuta 2020.[31]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvausten päätyttyä Trevorrow työskenteli elokuvan parissa talonsa takana sijainneessa ladossa.[32] Koska elokuvaa viivytettiin vuodella, tämä antoi Trevorrow’lle aikaa työskennellä enemmän elokuvan visuaalisten tehosteiden ja musiikin kanssa.[33] Elokuva saatiin tehtyä loppuun 6. marraskuuta 2020.[34][35]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michael Giacchino sävelsi Jurassic World: Dominionin musiikin.[36] Hän oli aiemmin säveltänyt musiikin edellisiin kahteen Jurassic World -elokuvaan. Michael Giacchino sävelsi elokuvan musiikin noin kymmenessä päivässä Abbey Road Studiossa, joka päättyi toukokuussa 2021.[37]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

21. tammikuuta 2022 julkaistiin lyhyt mainos vuoden 2022 talviolympialaisia varten, jossa amerikkalainen kahden olympia kullan voittanut hiihtäjä Mikaela Shiffrin laskettelee mäkeä alas samalla, kun Velociraptor jahtaa hiihtäjä. Mainoksen lopussa Tyrannosaurus Rex tulee metsiköstä karjuen.[38]

Elokuvan ensimmäinen traileri julkaistiin 10. helmikuuta 2022. Trailerissa nähtiin muun muassa nähtiin Dilophosauruksen paluu, joka nähtiin ensimmäisen kerran alkuperäisessä Jurassic Parkissa.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jurassic World: Dominion sai maailmanensi-iltansa Mexico Cityssä 23. toukokuuta 2022.[39] Suomessa se sai ensi-iltansa Suomessa 8. kesäkuuta 2022 ja Yhdysvalloissa 10. kesäkuuta 2022.[40][41] Alkuperäinen ensi-iltapäivämäärä oli 11. kesäkuuta 2021, mutta sitä siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi.[42]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Jurassic World 3 Gets a 2021 Release Date & Female Co-Writer Screen Rant. 21.2.2018. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
 2. Jurassic World 3: Spielberg Confirms Colin Trevorrow As Director Screen Rant. 30.3.2018. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
 3. a b Allie Gemmill: 'Jurassic World 3' Title Revealed as Colin Trevorrow Shares First Set Photo Collider. 25.2.2020. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 4. John Squires: Life Continues to Find a Way as ‘Jurassic World 3’ is Already Dated for Release! Bloody Disgusting!. 21.2.2018. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 5. Jurassic World 3 Will Be 'A Celebration' Of The Entire Franchise, Colin Trevorrow Says CINEMABLEND. 27.7.2019. Viitattu 27.2.2020.
 6. Jurassic World 3 Won’t Include Any Hybrid Dinosaurs CINEMABLEND. 8.5.2018. Viitattu 27.2.2020.
 7. Jurassic World: Dominion Title Revealed By Colin Trevorrow Cosmic Book News. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 8. 'Jurassic World: Fallen Kingdom' burning questions answered EW.com. Arkistoitu 5.12.2018. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 9. Jon Porter: Original Jurassic Park cast is returning for Jurassic World 3 The Verge. 25.9.2019. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 10. Hannah Yasharoff: Laura Dern, Jeff Goldblum and Sam Neill to return for 'major roles' in 'Jurassic World 3' Usa Today. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 11. Andrew Whalen: The "Jurassic Park" cast reunites in a new video game expansion, more than a year before their reunion in "Jurassic World 3" Newsweek. 10.12.2019. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 12. Justin Kroll, Justin Kroll: ‘Jurassic World 3’ Casts DeWanda Wise in Leading Role (EXCLUSIVE) Variety. 18.10.2019. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 13. Jeff Sneider: Exclusive: 'Jurassic World 3' Bringing Back Justice Smith, Daniella Pineda Collider. 7.11.2019. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 14. Anthony D'Alessandro, Anthony D'Alessandro: ‘Jurassic World 3’: ‘Altered Carbon’ & ‘Animal Kingdom’ Actress Dichen Lachman Joins Cast Deadline. 18.2.2020. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 15. Anthony D'Alessandro, Anthony D'Alessandro: ‘Jurassic World 3’: ‘Venom’ & ‘Antlers’ Actor Scott Haze Joins Colin Trevorrow Pic Deadline. 20.2.2020. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 16. Sachin Trivedi: 'Jurassic World 3' Begins Production With Exciting New Characters International Business Times. 20.2.2020. Viitattu 27.2.2020.
 17. Latest Jurassic World movie lands in Vancouver Island park for filming Victoria News. 24.2.2020. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 18. The Jurassic World 3 title has been revealed but what does it mean? Metro. 26.2.2020. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 19. Chris Pratt gives shoutout to "beautiful" BC city (VIDEO) | News dailyhive.com. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 20. UPDATE: Jurassic World open casting call up in the air Merritt Herald. 7.2.2020. Arkistoitu 8.2.2020. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 21. ‘Jurassic World 3’ Will Shoot at Pinewood Studios in England movieweb.com. 17.9.2019. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 22. Coryse Borg: Malta to be filming location for Jurassic World 3? Newsbook. 23.1.2020. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 23. Jurassic World 3 to be filmed in Malta MaltaToday.com.mt. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 24. 'Jurassic World 3' Will Be Like 'Avengers: Endgame,' According to Chris Pratt Film. 20.2.2020. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
 25. Justin Kroll: Universal Halts Production on Live-Action Films Including ‘Jurassic World: Dominion’ Due to Coronavirus Variety. 14.3.2020. Viitattu 16.3.2020. (englanniksi)
 26. Glenn Garner: Jurassic World: Dominion halts production amid coronavirus pandemic Mail Online. 14.3.2020. Viitattu 16.3.2020.
 27. Tom Grater, Tom Grater: ‘Jurassic World: Dominion’ UK Shoot On Track in Week One; Universal Says No Disruption After Reports Of Positive COVID Tests Deadline. 10.7.2020. Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
 28. Sam Neill Celebrates Returning To Work For Jurassic World: Dominion Empire. Viitattu 14.2.2022.
 29. Behind The Scenes Footage Of Jurassic World: Dominion In Malta 89.7 Bay. 2.9.2020. Arkistoitu 14.2.2022. Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
 30. Johnathan Cilia: 'Cool But Underwhelming': Behind The Scenes Of The Jurassic World Set In Floriana Lovin Malta. 5.9.2020. Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
 31. Andreas Wiseman, Andreas Wiseman: ‘Jurassic World: Dominion’ Wraps Unprecedented Shoot After 18 Months, 40,000 COVID Tests & Millions On Protocols; Colin Trevorrow & Donna Langley On The “Emotional” Journey Deadline. 7.11.2020. Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
 32. Aaron Couch, Aaron Couch: Colin Trevorrow on Wide-Open Future of ‘Jurassic World: Camp Cretaceous’ The Hollywood Reporter. 29.5.2021. Viitattu 20.6.2021. (englanniksi)
 33. Exclusive: Colin Trevorrow Talks Jurassic World: Dominion IMAX Preview Empire. Viitattu 20.6.2021. (englanniksi)
 34. 'Jurassic World: Dominion' Is Finally Complete, Confirms Director Colin Trevorrow Collider. 9.11.2021. Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
 35. Jurassic World: Dominion is finished ahead of its 2022 release Digital Spy. 10.11.2021. Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
 36. Michael Giacchino to Return for ‘Jurassic World: Dominion’ | Film Music Reporter filmmusicreporter.com. Viitattu 20.6.2021. (englanniksi)
 37. Colin Trevorrow Shared Some Of Michael Giacchino's Jurassic World: Dominion Score, And It's Terrifying CinemaBlend. 4.5.2021. Viitattu 20.6.2021. (englanniksi)
 38. ‘Jurassic World: Dominion’: T-Rex Crashes the Winter Olympics in First TV Spot Collider. 22.1.2022. Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
 39. Jon Hamm and Girlfriend Anna Osceola Hit the Red Carpet in N.Y.C., Plus Kelly Clarkson and More People. 24.5.2022. Viitattu 6.6.2022. (englanniksi)
 40. Jurassic World: Dominion Finnkino. Arkistoitu 15.6.2022. Viitattu 22.5.2022. (englanniksi)
 41. 'Jurassic World: Dominion' Delays Summer 2021 Release to 2022 | Hollywood Reporter The Hollywood Reporter. Viitattu 7.10.2020. (englanniksi)
 42. Cameron K. McEwan, Ian S, well: Jurassic World 3: Everything you need to know Digital Spy. 14.1.2020. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)