Dilophosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dilophosaurus
Rekonstruoitu kallo
Rekonstruoitu kallo
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Suku: Dilophosaurus
Welles, 1970
Laji: wetherilli
Kaksiosainen nimi

Dilophosaurus wetherilli
(Welles, 1954)

Katso myös

  Dilophosaurus Wikispeciesissä
  Dilophosaurus Commonsissa

Dilophosaurus eli ”kaksiharjalisko” on sukupuuttoon kuollut petodinosaurussuku, joka eli Pohjois-Amerikan lounaisosissa varhaisjurakaudella. Se sisältää lajin Dilophosaurus wetherilli.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteilijan näkemys

Dilophosaurus oli sukulaistensa tavoin kevytrakenteinen. Se kasvoi noin kuusimetriseksi ja painoi 300–500 kilogrammaa. Kaula oli pitkä ja kapea. Se oli luultavasti nopea peto, joka juoksi kiinni saaliinsa. Hampaat olivat pitkät, piikkimäiset ja terävät, mutta niin ohuet, etteivät ne soveltuneet saaliin tappamiseen.lähde? Dilophosaurus luultavasti tappoi saaliinsa kynnellisillä eturaajoillaan leukojen sijasta, tai söi raatoja.lähde? Toisen teorian mukaan Dilophosaurus käytti kalaa ravintonaan. Dilophosauruksen ja spinosaurien kallojen yhtäläisyydet tukevat tätä ajatusta.lähde?

Dilophosauruksen tunnetuin piirre olivat sen pääkallossa sijainneet parilliset, puoliympyrän muotoiset, luiset harjanteet. Nämä ohuet heltat ylsivät silmien taakse asti. Niiden käyttöä ei tunneta, mutta harjanteiden ohuudesta päätellen ne tuskin toimivat aseina. Niissä oli matalia onteloita ja reikiä, jotka toimivat mahdollisesti ilmapusseina.lähde? Vaihtoehtoisesti ne ovat voineet toimia erottaakseen lajit ja yksilöt toisistaan, tai kumppanin houkuttelussa. Joillakin yksilöillä (ehkä naarailla)kenen mukaan? oli pienempi heltta.

Toisin kuin useissa elokuvissa, tv-sarjoissa ja peleissä kuvataan, ei dilophosauruksella ole ollut samankaltaista kaulusta kuin kaulusliskolla.

Löytöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1942 Samuel Paul Wellesin tutkijaryhmä löysi najavointiaanien johtamana ensimmäiset Dilophosauruksen jäänteet Arizonasta. Löytö nimettiin Megalosaurus wetherilliksi. Myöhemmin se siirrettiin omaan sukuunsa Dilophosaurus.

Dilophosaurus populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dilophosaurus esiintyy Jurassic Park -elokuvassa ja Dinosauruspuisto-kirjassa. Molemmissa Dilophosaurus pystyy sylkemään myrkkyä suustaan. Mitään todisteita dinosauruksen myrkyllisyydestä ei kuitenkaan ole.lähde? Elokuvassa Dilophosaurusta on myös pienennetty, tai se on poikanen, jottei se veisi mielenkiintoa elokuvan suurimmalta dinosaurukselta, Tyrannosaurus rexiltä.kenen mukaan? Elokuvassa Dilophosauruksen kaulan ympärillä on myös suuri värisevä kaulus, kuten nykyajan kaulusliskoilla. Se esiintyi myös Discoveryn sarjassa Dinosaurusten aika. Yhdysvaltalaisessa Dinosaurs-sarjassa Earl Sinclairin vaimo ”Fran” on Dilophosaurus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Michael K. Brett-Surman: Ihmeellinen luonto: Dinosaurukset, s. 122. Gummerus, 2004. ISBN 951-20-6547-9.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Dilophosaurus