Therizinosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Therizinosaurus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Coelurosaurit Coelurosauria
Yläheimo: Therizinosauroidea
Heimo: Therizinosauridae
Suku: Therizinosaurus
Maleev, 1954
Laji: chelyformis
Kaksiosainen nimi

Therizinosaurus cheloniformis
Maleev, 1954

Katso myös

  Therizinosaurus Wikispeciesissä
  Therizinosaurus Commonsissa

Therizinosaurus (”viikatelisko”) oli suurten teropodidinosaurusten suku, joka eli myöhäisliitukaudella noin 70 miljoonaa vuotta sitten. Sukuun kuului yksi laji, Therizinosaurus cheloniformis.[1]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Löydetyt Therizinosauruksen luut
Therizinosauruksen koko verrattuna ihmiseen
Käden valos

Therizinosauruksen kooksi arvioidaan 8–11 metriä.[1] Sen huomattavin piirre olivat sen kynnet. Eläimen molemmissa käsissä oli kolme suunnilleen saman kokoista kynttä, joista pisin oli 96 senttiä pitkä.[1] Therizinosauruksen eläessä kynsiä peitti luinen tuppi joka oli ehkä puolet kynsien pituudesta. Kynnet sijaitsivat 2,1 metriä pitkien käsien päässä. Suurin osa Therizinosauruksen muista osista on ennallistettu paremmin tunnetuiden sukulaisten pohjalta, mutta tämä oli ryhmän jättiläinen.[1]

Therizinosauruksen ravinto on epäselvä, koska kallojen jäänteitä ei ole löydetty, mutta se saattoi olla pääasiassa kasvinsyöjä, kuten muut terizinosaurit.

Löydöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Therizinosauruksen jäänteitä ensimmäisen kerran löydettiin, sitä pidettiin kilpikonnamaisena matelijana (mihin lajinimi viittaa). Löytö oli heikkolaatuinen; siihen kuului muutama litistynyt kylkiluu sekä joukko jättimäisiä käsiä ja kynsiä. Viime puoli vuosisadalla tehdyt löydöt ovat antaneet tästä eläimestä paremman kuvan.

Therizinosauruksen fossiilit on löydetty Mongoliasta, Kazakstanista ja Taka-Baikaliasta.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Therizinosaurus esiintyy brittiläisen televisiosarjan Matkalla dinosaurusten kanssa vuonna 2002 julkaistussa erikoisjaksossa ”The Giant Claw”[2] sekä vuonna 2022 julkaistussa tieteiselokuvassa Jurassic World: Dominion[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Dougal Dixon: The illustrated encyclopedia of dinosaurs. London: Hermes House, 2011. ISBN 978-1-84681-853-0. (englanniksi)
  2. "Chased by Dinosaurs" The Giant Claw (TV Episode 2002) imdb.com. Viitattu 17.6.2022. (englanniksi)
  3. Davis, Margaret: Meet Therizinosaurus From 'Jurassic World Dominion' A.K.A. Scythe Lizard: Herbivorous Dinosaur Could Kill A T. Rex sciencetimes.com. 10.6.2022. Viitattu 17.6.2022. (englanniksi)